Linkuri accesibilitate

„Se caută un proroc pentru Moldova” (Timpul)


„Cum să ieşim din istoria Rusiei?” (Jurnal de Chișinău).



Într-un editorial întitulat „Se caută un proroc pentru Moldova” şi publicat în ”Timpul” Constantin Tănase afirmă că: „Astăzi, nu există nicio personalitate, unanim acceptată de întreaga societate - cel care-i dorit de moldovenii români, nu-i acceptat de moldovenii ruşi. Şi viceversa. Totul a fost politizat, până şi corurile păsărilor călătoare din crâng se formează pe principii politice şi geopolitice - în funcţie de ţara în care au iernat.” Ziaristul încheie editorialul prin îndemnul: „Azi toţi caută un preşedinte, care ar deveni, chipurile, o salvare. Aiurea. Moldova are nevoie de un proroc. Dacă daţi de el, telefonaţi în ceruri. ”

Cum să ieşim din istoria Rusiei?” se întreabă Petru Bogatu în paginile „Jurnal de Chişinău. Astfel, la 20 de ani de la proclamarea independenţei, cel de-al doilea stat românesc are o serioasă problemă existenţială. Teritoriul dintre Prut şi Nistru s-a desprins în 1991 din graniţele fostei metropole. Dar nici astăzi n-a ieşit încă din istoria Rusiei. Dl Bogatu scrie că „Ideea unui destin comun al ocupanţilor şi al celor ocupaţi este promovată de Kremlin, cu o încrâncenare demnă de o cauză mai bună, prin false ong-uri şi agenţi de influenţă, infiltraţi pe toate treptele ierarhiei politice de la Chişinău.”

Autorul unui articol din „Moldavskie Vedomosti” scrie despre neînţelegerile între comuniştii bălţeni şi reprezentanţii Alianţei de guvernare din capitala de nord a ţării. Autorul apreciază că acolo unde comuniştii sunt majoritari, AIE nu se poate opune bine organizatului PCRM, indiferent ce declaraţii ar face acest partid, deoarece partidele coaliţiei „nu au nici puteri, nici voinţă politică”.

Guvernatorul autonomiei găgăuze Mihail Formuzal menţionează în „Panorama”, cu privire la protestele opoziţiei comuniste faţă de guvernare, că împărtăşeşte „pretenţiile faţă de AIE” şi că, în opinia sa parlamentul ori trebuie să aleagă şeful statului, ori trebuie să se dizolve. „Dar – se adresează liderul găgăuz comuniştilor – haideţi să fim consecvenţi şi recunoaşteţi în faţa tuturor cetăţenilor că : 1. Pe parcursul a 8 ani de zile guvernarea nemărginită a PCRM a transformat ţara în cea mai săracă din Europa; 2. În condiţiile guvernării comuniste au început să crească din abundenţă grupurile oligarhice; 3. În timpul guvernării comuniste a fost discreditat sistemul judecătoresc independent şi politizată activitatea instituţiilor de forţă; 4. În timpul guvernării comuniste au plecat în masă cetăţenii apţi de muncă; Şi lista continuă..
XS
SM
MD
LG