Linkuri accesibilitate

Recensămîntul populației sugerează un deficit demografic major în România


În prezent populația stabilă este de 19,04 milioane, revenind la nivelul anului 1966.


Romania a pierdut in ultimii 10 ani aproape 10 la suta din populatie, dupa cum arata datele preliminare ale recensamintului care a avut loc la sfirsitul anului trecut. Este cea mai mare scadere de populatie in vreme de pace. Fata de 2002 cind numarul romanilor era de 21,68 de milioane, in prezent populatia stabila este de 19,04 milioane, revenind la nivelul anului 1966.

Dupa acest an regimul Ceausescu a pus in practica mai multe instrumente legale de crestere a demografiei, intre care interzicerea avorturilor, taxarea celibatului si a cuplurilor fara copii, descurajarea juridica a divorturilor, astfel incit in 1967 numarul nou nascutilor s-a dublat, iar populatia Romaniei a crescut cu circa 10 procente in fiecare deceniu.

Dupa caderea comunismului procesul s-a inversat, iar scaderea numarului romanilor are loc nu doar din cauza ca se nasc mai putini copii, ci si din pricina ca in ultimii 20 de ani au existat mai multe valuri de emigrare: la inceput din motive politice, iar apoi economice.De pilda, in ultimii ani se stie ca au plecat in Spania in jur de 850.000 de romani, iar in Italia aproape un million. Totusi in ultimii zece ani scaderea a fost cea mai abrupta din istoria tarii, cel putin din 1930, cand a avut loc primul recensamant al Romaniei intregite.

Dincolo de scaderea populatiei, recensamintul din Romania a scos, insa, la iveala cel putin o tendinta neasteptata: cresterea populatiei rurale si scaderea celei urbane. Altfel spus tot mai multi romani s-au mutat in ultimii zece ani la tara. Numarul romanilor care locuiesc in orase este acum de 52 la suta fata de 55 la suta, potrivit ultimelor evaluari facute de Institutul National de Statistica in urma cu un an. Aceasta tendinta este data mai putin de complexurile rezidentiale construite in perioada 2007-2009 in afara marilor orase si deci pe spatiul unor sate din apropriere, cit de faptul ca tot mai multi romani care ies la pensie, dar nu numai se muta la tara, unde viata este mai ieftina.

O alta observatie neasteptata este legata de numarul mic, desi in crestere, fata de recensamintul anterior al celor care se declara romi. In ciuda numeroaselor programe finantate de europeni, dar si de guvernul roman doar putin peste 600 de mii de persoane au spus ca apartin etniei rome fata de 535 de mii in 2002. Estimarile sugereaza totusi ca in Romania exista peste 1,5 milioane de romi.

Din totalul populatie, 88,6 la suta sunt romani; 6,5 la suta maghiari (1,23 milioane) plus 51 de mii de ucrainieni, 37 de mii de germnai, 28 de mii de turci si 23 de mii de rusi lipoveni.

Datele finale ale recensamintului facut anul trecut in Romania vor fi probabil publicate abia in 2013, dar pina atunci vor mai fi furnizate prelucrari partiale.
XS
SM
MD
LG