Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton la Sofia pune accent pe gazele de şist


Hillary Clinton şi Boyko Borisov

Guvernul bulgar menţine moratoriul la gazele de șist până când cetățenii vor fi convinși de securitatea ecologică a tehnologiilor de extracţie.


Vizită în Bulgaria a secretarului de stat Hillary Clinton a fost dominată de securitatea energetică cu accent pe gazele de șist, și de colaborarea în domeniul militar și pe arena internațională.

Legat de gazele de șist d-na Clinton a anunțat că trimisul său în problemele energeticii Richard Morningstar va discuta săptamâna viitoare la Sofia cu experții bulgari realizarea unor proiecte cu respectarea celor mai înalte criterii ecologice. „Vom garanta securitatea tehnologiilor și vom lucra împreuna pentru asigurarea independenței energetice”, a spus secretarul de stat.

Primul ministru Boiko Borisov a avertizat că moratoriul asupra prospecțiunilor pentru gaze de șist va rămâne până când cetățenii bulgari nu vor fi convinși de securitatea ecologică a tehnologiilor respective.

Borisov a anunțat că în scopul diversificării livrărilor de gaze în acest an va demara construcția de noi gazoducte în direcția României și Greciei. În martie va putea fi semnat și acordul pentru un gazoduct în direcția Turciei.

Legat de proiectul nuclear Belene premierul a spus că cele 1,3 miliarde de dolari investite până acum în cea de a doua centrală atomoelectrică bulgară impun căutarea unei soluții responsabile.

Mai tărziu ambasadorul american James Worlik a declarat că „Westinghouse” va putea participa în procesul de extindere și modernizare a centralei de la Kozludui.

D-na Clinton a remarcat printre succesele tranziției bulgare șomajul scăzut, cele mai mici taxe în Uniunea Europeană, creșterea investițiilor, inclusiv celor americane care depășesc 3 miliarde de dolari, combaterea corupției și crimei organizate. Este un model ce poate fi urmat de alte țări în curs de tranziție.

Cele două părți au apreciat pozitiv dezvoltarea colaborării bilaterale în domeniul militar. În acest an vor avea loc mai multe exerciții militare comune.

D-na Clinton a declarat că Rusia și Chină poartă întreaga răspundere pentru sprijunul acordat regimului de la Damasc. În aceste condiții Washingtonul își va concentra eforturile de garantare a drepturilor populației civile din aceasta țară în afara Organizației Națiunilor Unite.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG