Linkuri accesibilitate

De ce AIE ar renunţa la referendum?


„Alianţa nu a luat în considerare că există limite ale toleranţei acţiunilor sale.”


Conducerea Alianţei pentru Integrare Europeană trebuia să se întâlnească din nou pentru a negocia depăşirea actualei crize constituţionale, fie pe cale parlamentară, fie prin referendum – discuţiile nu au avut loc, întărind impresia că de fapt nu există soluţie de compromis între cele trei partide.

Presupusul colac salvator al referendumului a fost anunţat înainte ca partidele componente ale alianţei să fi convenit asupra textului modificărilor constituţionale pe care să le aprobe sau respingă prin plebiscit. Aceasta ar fi, la părerea analistului politici Arcadie Barbăroşie prima şi cea mai importantă scăpare din calculul partidelor coaliţiei legate de idea referendumului. Apoi, alianţa nu a calculat riscurile unui eventual eşec. Acum, revolta venită deopotrivă dinspre opoziţie, dar şi dinspre cele mai loiale alianţei segmente sociale şi de comentatori, precum şi lipsa de consens asupra viitoarelor modificări constituţionale, au făcut partidele alianţei să înţeleagă că vor trebui să dea înapoi, mai crede Arcadie Barbăroşie.

„Alianţa şi-a pregătit o capcană şi a căzut singură în ea. Declaraţia de organizare a referendumului a fost făcută fără o analiză prealabilă. Alianța nu s-a pus de acord asupra textului legii de modificare a constituţiei, or, acele mici detalii sunt obstacole de netrecut pentru liderii alianţei. Doi, alianţa nu a analizat ce s-ar întâmpla dacă referendumul suferă eşec. Răul cel mai mic ar fost prezența joasă. Dacă lumea ar veni, dar ar zice nu, atunci alianţa nu ar avea altă soluție onorabilă decât demisia. Acum după mine toate componentele alianţei au înţeles că referendumul nu mai este posibil.”

Şi analistul politic Octavian Ţicu crede că de această dată, mai mult ca niciodată de când se află la guvernare, alianţa a întins prea tare coardă toleranței populare şi ar putea pierde, dacă nu cedează:

„Alianţa nu a luat în considerare că există limite ale toleranţei acţiunilor sale. Acum, alianţa s-a pomenit în situaţia în care această resursă de toleranță, răbdare şi menajare a alianţei au luat sfârşit să am avut proteste chiar şi din partea societăţii cu tonalităţi binevoitoare faţă de alianţă. Chestia asta a pus-o într-o ipostază în care nu a mai fost. Opoziţia PCRM-ului era oarecum logică. Acum însă apare o dificultate de a lua decizii, pentru că o ezitate ar fi percepută ca o dovadă de slăbiciune pentru că ar însemna o concesie făcută PCRM-ului. Şi în condiţiile actuale alianţa este în poziţie de pat, în care nici nu poate avansa cu ideea referendumului pentru că ea ar naşte pariori proteste, dar nici să dea înapoi. Deşi eu cred că înapoi se poate da, să se renunţe la referendum, să se organizeze 2 tentative de alegere a şefului statului şi să se procedeze la alegeri, dacă nu se reuşeşte.”

Singura cale onorabilă de ieşire din impas ar fi, la părerea aceloraşi analişţi, revenirea la procedura de alegere a preşedintele cu contribuţia socialiştilor lui Igor Dodon. Din nou, Arcadie Barbăroşie:

„Alianţa trebuie să reia negocierile cu privire la alegerea preşedintelui, mizând pe susţinerea déjà declarată de mai multe ori de Igor Dodon. Susţinere condiţionată pe propunerea unui candidat neafiliat politic. După mine asta e unica soluție la care ar putea să se revină mai mult sau mai puţin în regim constituţional. Şedinţa din 15 ianuarie a fost extraordinară. Acum Parlamentul s-ar putea întruni ordinar şi relua procedura de la capăt,” - crede Arcadie Barbăroşie.

Cât despre referendum, ar exista două posibilităţi văzute de observatori. Una – de a-l desfăşura, însă cu efecte asupra următoarei legislaturi, adică procedura simplificată de alegere a şefului statului să fie aplicată abia după o nouă rundă de alegeri parlamentare. Sau să se renunţe în general la plebiscit, în favoarea unei eventuale modificări constituţionale prin vot parlamentar.
Previous Next

XS
SM
MD
LG