Linkuri accesibilitate

Ziua Siguranței pe Internet și România


Pentru un internet mai sigur și evitarea exploatării și abuzării copiilor.


În peste 65 de țări ale lumii, majoritatea din Europa, este marcată astăzi Ziua Siguranței pe Internet. Proiectul sprijinit de mai multe organizații și instituții, inclusiv de Comisia Europeană, își propune mai ales să ajute copiii și părinții să se bucure de cuceririle tehnologiei comunicaționale în siguranță. Detalii are Mircea Țicudean.

„Fii isteț pe Internet”, „Ai grijă, internetul are fețe ascunse!”, „Fii un părinte modern!” – acestea sunt câteva din îndemnurile de pe site-ul românesc, sigur.info, al grupului de
organizații care marchează an de an în februarie Ziua Siguranței pe Internet, dedicată mai ales relației copiilor și părinților cu comunicarea prin computer și telefoane mobile.

În România, ca și în alte țări unde se desfășoară programul siguranței pe internet, copiii și părinții au la îndemână activități de conștientizare și de promovare a principiilor unui internet mai sigur, o linie de consiliere (helpline) și o linie de raportare (hotline) pentru denunțarea conținutului ilegal întâlnit pe paginile web românești.

Iar pe site-ul sigur.info, copiii, părinții și educatorii găsesc materiale educative, inclusiv sub formă de jocuri, menite să-i ajute mai ales pe cei mai mici utilizatori ai internetului să evite pericolele – dintre care cel mai fecvent este al exploatării sau abuzării sexuale.

O mare parte din sfaturile întâlnite pe sigur.info, ca și pe site-urile înfrățite din rețeaua safeinternet.org, se referă tocmai la riscul ca persoane rău intenționate prin discuții pe net, sau în așa numite camere de chat, să momească copiii la întâlniri față în față, moment în care poate fi... prea târziu.

Printre ajutoarele practice oferite de sigur.info se numără de exemplu sfaturi sub formă de scurte filme despre cum poți să-ți creezi un cont de Yahoo pentru copii sau cum poți să asiguri caracterul confidențial al datelor pe care le publici pe Facebook.
Pentru părinți, site-ul sigur.info oferă informație despre programele de filtrare a conținutului ce poate fi accesat de copii pe internet – așa-numitele programe de control parental, dintre care multe sunt oferite spre descărcare gratuit.

Tot pe sigur.info părinții găsesc sfaturi de la principalii operatori de telefonie mobilă privind siguranța folosirii de către copii a mobilului, în special a celui care permite accesul la internet, dar și, de exemplu, informații despre hărțuirea pe telefonul clasic – cum ne dăm seama că fiul sau fiica noastră sunt hărțuiți și cum să oprim acest abuz.

Anul acesta, ziua siguranței pe internet se marchează astăzi, la 7 februarie – doar că în România programele ei au fost amânate din cauza gerului neobișnuit de persistent – dar sfaturile și materialele educative pot fi găsite indiferent de vreme la sigur.info.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG