Linkuri accesibilitate

Alianţa la răscruce: referendum, alegerea preşedintelui sau alegeri anticipate?


Dumitru Diacov
Dumitru Diacov

Dumitru Diacov: „S-au trecut în revistă toate plusurile şi minusurile.”


Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, despre şedinţa consiliului AIE din această seară, în dialog cu Valentina Ursu.

Europa Liberă: Ce aţi decis la şedinţa consiliului Alianţei?

Dumitru Diacov: „Am discutat perioada care urmează, ce facem.”

Europa Liberă: Urma să luaţi o decizie cu privire la referendumul constituţional de simplificare a procedurii de alegere a preşedintelui. Sau alegerea lui în actualul Legislativ.

Dumitru Diacov: „Bun, decizia finală încă nu s-a luat. S-au trecut în revistă toate problemele cu care noi putem să ne confruntăm, plusurile şi minusurile la toate situaţiile astea şi cum ar fi mai bine să ne mişcăm. Sigur că ideea referendumului este o temă importantă, fiindcă noi vedem prin asta şi premize pentru viitor, dar şi posibilitatea de a alege preşedintele este o temă care a fost discutată şi sper că până pe 16, când se va convoca sesiunea de primăvară-vară vom avea deja o decizie finală.”

Europa Liberă: Încotro înclină balanţa? Spre referendum? Sau spre deznodământul alegerii şefului statului în Parlament?

Dumitru Diacov: „Când va fi luată o decizie finală, atunci o vom anunţa-o de comun acord. Să nu iasă că iese unul şi spune una, iese altul şi spune alta. De aceea un anumit grad de confidenţialitate de păstrat nu strică de păstrat în perioada asta, când nu s-au finalizat discuţiile.”

Europa Liberă: Ce vă împiedică să adoptaţi o decizie finală?

Dumitru Diacov: „Păi trebuie să vedem finalitatea întregului proces – când se termină, cum se termină şi dacă e vorba de alegerea preşedintelui – toate detaliile legate de procesul acesta. Şi vă închipuiţi că este o temă nu chiar aşa de simplă şi trebuie dusă la capăt. Fiindcă nu se poate să ieşim, să spunem, pe urmă după aceea facem corectări. Eu cred că este o poziţie înţeleaptă.”

Europa Liberă: Presiunea străzii nu vă grăbeşte să luaţi această decizie?

Dumitru Diacov: „Presiune din partea opoziţiei. Opoziţia întotdeauna este tentată să facă presiuni mai gălăgioase, mai puţin gălăgioase. Ele trebuie de luat în consideraţie, dar nu de făcut programul de lucru în conformitate anume cu aceste acţiuni.”

Europa Liberă: Bine, dar chiar Dumneavoastră aţi spus că ar trebui să limpeziţi apele până la începerea sesiunii de primăvară-vară a actualului Legislativ. Au rămas zile numărate, săptămâna următoare urmează să fie şedinţa.”

Dumitru Diacov: „Eu pledez o cât mai repede clarificare a situaţiei şi colegii noştri la fel. Însă întotdeauna rămâne ceva nediscutat până la capăt şi mai există eu cred şi posibilităţi de a căuta unica soluţie corectă.”

Europa Liberă: Domnule Diacov, dar e o problemă identificarea unei candidaturi prezidenţiabile?

Dumitru Diacov: „Păi la timpul respectiv o să ne aşezăm să discutăm şi nume concrete, poate.”

Europa Liberă: Este adevărat că PL-ul ar fi privilegiat şi el ar trebui să vină cu candidatura?

Dumitru Diacov: „Vorbim de Alianţă, trebuie să existe o viziune comună şi trebuie să asigurăm 62 de voturi. Vă închipuiţi că aici este greu să facem speculaţii referitor la privilegii, sau referitor la nume concrete, dacă nu sunt deja discutate şi nu mai vrem să intrăm în exerciţiul acesta riscând să avem probleme.”

Europa Liberă: Rămâneţi optimist?

Dumitru Diacov: „Optimist, realist, sper să fie bine.”

Europa Liberă: Când vă întâlniţi următoarea dată?

Dumitru Diacov: „Sper că întâlnirile au să fie mai dese acum. Undeva până la sfârşitul săptămânii, cred că sâmbătă, duminică cel târziu.”
XS
SM
MD
LG