Linkuri accesibilitate

România: In jurul unei demisii


Confundând SIE cu Securitatea, Crin Antonescu nu acceptă ca în fruntea Guvernului să fie un fost şef de servicii secrete.


Două au fost știrile despre România care au stat în atenția presei germane în ultimile zile: iarna și demisia guvernului condus de Emil Boc. Iarna este o realitate care nu necesită comentarii. În ce privește demisia, s-a reținut ca a fost determinată de nemulțumirile generate de măsurile de austeritate luate de guvern în ultimii ani, detestate de majoritatea românilor, apreciate ca necesare de Uniunea Europeană și de instituțiile finaciare internaționale. În acest context, din expunerea de motive a demisiei, Emil Boc a fost citatat textual: „Am luat decizii foarte grele, cu gândul la viitorul României, nu pentru că am dorit, ci pentru că a trebuit”. Citarea este o recunoaștere indirectă a curajului unui politician ce și-a riscat popularitatea și viitorul luând măsuri de austeritate.

Boc și-a început mandatul de șef al guvernului la începutul crizei, în decembrie 209, după câţiva ani de creştere economică, iar în nota de plată pe care a trebuit să o achite s-au aflat și banii risipiți, dar și erorile de aprecire ale guvernelor precedente. E de precizat acest lucru deoarece opoziția, și presa care-i cântă în strună, au criticat sau au bagatelizat bilanțul guvernului Emil Boc.

Chiar și adversarii cei mai înverșunați ar trebui să recunoască că în 2011, dupa doi ani de cădere economică, Romania a încheiat anul cu o creștere economică de 2,5%, una dintre cele mai mari din UE, iar previziunile anunță o creștere și pentru 2012. În plus, inflația este la un nivel scăzut, rata somajului este sub media europeana, cursul leului este stabil, iar deficitul bugetar este sub control.

Evident opoziția, bălăcindu-se în apele tulburi ale demagogiei și populismului, jubilează. Însă, când va veni la putere, nu va mai trebui să ia măsurile de austeritate asumate de guvernul Boc și pentru pentru asta ar trebui să-i fie recunoscătoare. Din păcate, cuplul comic Victor Ponta & Crin Antonescu continuă să dea dovadă de o surprinzătore lipsă de maturitate. Dar dacă Victor Ponta apreciază demisia visând la alegeri anticipate, Crin Antonescu, s-a lansat în apreceiri care frizează ridicolul. Pasămite guvernul Boc ar fi fost cel mai incompetent, mai corupt și mai mincinos guvern din istoria Romaniei, deși în privința incompetenței și a corupției Emil Boc ar trebui să ia lecții de Nicoale Văcăroiu, Adrian Năstase și chiar PopescuTăriceanu. Așa că, pe lângă alegeri anticipate, Crin cel Mare mai vrea, visul de aur al opoziției, și demisia președintelui Traian Băsescu, ceea ce marinarul nu prea pare dispus să facă. Cum demisia preșdintelui pare puțin probabilă, cei doi lideri au anunțat că opoziția nu va participa la audierea miniştrilor propuşi de noul prim ministru, Mihai Răzvan Ungureanu, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe, însărcinat de Traian Băsescu cu formarea noului guvern.

Confundând SIE cu Securitatea, Crin Antonescu nu acceptă ca în fruntea Guvernului să fie un fost şef de servicii secrete. Un mintos din PSD, Titus Corlăţean, crede că desemnarea şefului SIE aminteşte de ultimele clipe ale dictatorilor din lumea arabă, Muammar Gaddafi și Hosni Mubarak, semn că în opoziție există și proști care nu știu cum arată un dictator, în general, unul arab, în special. Cât despre temerea că numirea noului prim ministru ar duce cu gândul la Securitate, este de observat că în două decenii de la căderea comunismului servicile secreate s-au reformat pe ici, pe colo, cel puțin în părțile esențiale și vizibile, parte și prin contribuția istoricului Mihai Răzvan Ungureanu. Și-apoi de ce se teme Crin Antonescu de Securitate când în PNL este coleg cu informatori, iar în USL și cu informatori cu greutate și cu securiști cu acte în regulă?

Guvernul condus de Răzvan Mihai Ungureanu are misiunea de a gestiona treburile curente la țării până la viitoarele alegeri, pe care le va organiza. Iar noul prim ministru are avantajul de a fi un idependent, cu un trecut liberal, cu o experienață în administrație mai consistentă decât cea a liderilor opoziției și cu un prestigiu internațional la care și Victor Ponta și Crin Antonescu nu pot decât visa!
Previous Next

XS
SM
MD
LG