Linkuri accesibilitate

UE ameninţată de sărăcie?


Graffiti într-un cartier sărac din Atena, Grecia

Statistica a pus sub semnul întrebării politica de austeritate maximă impusă de guvernele europene, confruntate cu criza datoriilor.


Aproape un sfert din populaţia Uniunii Europene este ameninţată de sărăcie sau de o altă formă de excluziune, provenită tot din lipsa de bani - arată ultimele date statistice, prezentate miercuri de Eurostat. Tinerii sunt categoria cea mai vulnerabilă, iar riscul de sărăcie a crescut în mod alarmant în 13 ţări europene. Mai multe, de la Ileana Giurchescu:

Bulgaria şi România au cel mai mare procentaj de persoane care trăiesc în sărăcie sau la limita acesteia, 42 si respectiv 41 la sută. Urmează Letonia, Lituania şi Ungaria. În Spania şi Lituania, nivelul sărăciei a crescut cel mai mult, în raport cu 2009, mai arată datele Eurostat.

Pe de altă parte, cel mai scăzut nivel al sărăciei se înregistrează în Cehia, numai 14 la sută, Suedia şi Olanda.

Christina Arigo, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene pentru piaţa muncii declara, într-un interviu cu France International, că unul din fenomenele cele mai îngrijorătoare este adâncirea discrepanţelor între ţările Uniunii Europene: „Dacă ne uităm la procentul de persoane care trăiesc intr-o situaţie de privaţiune gravă, diferenţele sunt foarte mari: unu la sută în Luxemburg şi Suedia, dar 31 la sută în Bulgaria şi Romania”. Christina Arigo arată că cei mai periclitaţi de sărăcie sunt şomerii, al căror număr creşte îngrijorător, şi copiii.

Unul din patru tineri europeni trăieşte, de asemenea, în pragul sărăciei sau suferă din cauza unui venit insuficient, ceea ce însemnă că-i lipsesc bunuri de bază, fie că este vorba de mâncare sau de bani pentru chirie, căldură sau lumină. Este vorba de tineri până în 17 ani. Şi la această categorie, situaţia cea mai gravă este în România, unde aproape jumătate din tineri trăiesc în condiţii precare. Urmează tinerii din Bulgaria şi Letonia.

Aceste date statistice dar şi cele referitoarea la creşterea şomajului au pus serios sub semnul întrebării politica de austeritate maximă impusă de guvernele europene, confruntate cu criza datoriilor.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG