Linkuri accesibilitate

Parlamentul român a investit noul cabinet Ungureanu


Mihai Razvan Ungureanu

Cabinetul condus de Mihai Razvan Ungureanu a fost investit de Parlamentul Romaniei cu 237 de voturi „pentru" si doua voturi „impotriva", in conditiile in care pentru trecerea sa erau necesare 232 de voturi „pentru”.

Noul guvern al României condus de Mihai Razvan Ungureanu, se intilneste in aceasta seara in prima sa sedinta. Opozitia, care a declarat de la bun inceput ca boicoteaza sedinta paralamentara de investire a cabinetului Ungureanu, a ramas in greva, cu o exceptie notabila: liderul socialistilor Victor Ponta, care nu doar ca a fost prezent, dar a tinut si un discurs care a bulversat scena politica autohtona.

In Romania socialistii si liberalii au facut o alianta politica prin care incearca sa blocheze orice actiuni ale puterii, cu gindul ca in acest fel s-ar putea declansa alegeri anticipate. Discursul liderului socialistilor romani in Parlament a fost, insa, in cele din urma o mina intinsa noului guvern, cu sugestia unor colaborari cel putin punctuale.

Astfel intre premierul Mihai Razvan Ungureanu si seful principalului partid de Opozitie s-a creat deja o punte de comunicare, ceea ce sugereaza ca echilibrul politic din Romania este pe cale sa se schimbre. Noul premier roman, care a demisionat ieri din functia de direcotor al Serviciului de Informatii Externe, a vorbit astazi in fata legislativului doar 10 minute inaugurind stilul succint in politica romaneasca. „Propun un mod de guvernare pragmatic, onest si modern, in care fiecare cetatean sa se poata recunoaste” a spus Mihai Razvan Ungureanu explicind ca nu vine „in vremuri grele” cu „promisiuni nerealiste”.

Pentru primul ministru roman Procuratura anticoruptie si Agentia Nationala de Integritate vor continua sa fie „pilonii principali” in lupta impotriva coruptiei. Noul guvern nu va fi un adept al masurilor care „bruscheaza” Parlamentul, a subliniat Mihai Razvan Ungureanu, care la 43 de ani are deja in spate o cariera de succes in institutii complicate, cum ar fi Ministerul de Externe si serviciul de spionaj.

Cele mai importante mesaje ale proaspatului premier roman se refera mai ales la reinodarea legaturilor puterii cu Opozitia si cu societatea civila, in conditiile unei fracturi aproape iremediabile. Reconcilierea devine astfel piatra de incercare a premierului Ungureanu, poate chiar mai importanta decit piatra de moara a economiei romanesti, care in cele din urma ar putea fi urnita, poate, cu sprijinul unei parti din Opozitie.
XS
SM
MD
LG