Linkuri accesibilitate

Spre un sistem sustenabil de pensii în R. Moldova


Eficiența actualului sistem de pensii în dezbaterea experților Fundației „Friedrich Ebert”.


Salariile în plic, îmbătrînirea populaţiei şi migraţia tinerilor peste hotare presează fondul de pensii din Republica Moldova, constată experţii Fundaţiei „Friedrich Ebert”. Într-un studiu despre durabilitatea sistemului de pensii, autorii spun că dezvoltarea cît mai rapidă a fondurilor private ar putea feri statul de o criză a sistemului de asigurări sociale. Detalii are Diana Răilean.

În condiţiile în care numărul pensionarilor este în creştere, iar al contribuabililor scade, este inevitabil un colaps al sistemului de pensii în următorii ani. Care-i soluţia? Viorica Antonov, autoare a studiului „Spre un sistem sustenabil de pensii în Republica Moldova”, crede că guvernul ar trebui să revadă posibilitatea funcţionării unui sistem privat de pensii, obligatoriu sau benevol:

Viorica Antonov
Viorica Antonov
„Pentru că avem o criză economică, avem o stagnare economică, avem un deficit foarte mare în buget. Tinerii pleacă peste hotare şi muncesc, numarul contribuabililor la fondul social este foarte mic, sau chiar dacă se simt unele îmbunătăţiri, creşteri, ele sunt nesemnificative, care nu dau un accent de sustenabilitate sistemului de pensii.

Deşi există un cadrul legal care încearcă să monitorizeze şi să diminueze numărul persoanelor care deţin pensii privelegiate, acest lucru nu schimbă lucru nu îmbunătăţeşte foarte mult situaţia actuală a sistemului de pensii pe care îl avem. El are nevoie de îmbunătăţiri importante şi substanţiale.”

În Republica Moldova legea fondurilor de pensii private a fost adoptată 1999, iar în 2007 s-a înregistrat primul fond, al cărui preşedinte a fost juristul Alexandru Zgardan. El explică de ce sistemul nu a avut sorţi de izbîndă:

Alexandru Zgardan
Alexandru Zgardan
„Legea din 1999 a fost făcută la grabă pentru a căpăta un grant de la Fondul Monetar Internaţional, de aceea nu reflectă nici pe departe realităţile. Toate încercările au fost ignorate, cel mai des ni se spunea că sunt probleme mai stringente şi eu foarte bine îmi dau seama că orice pensie privată nu rezolvă problema acum, dar poate în 20-30 de ani. Tinerii vor să aibă grijă de viitorul lor, dar ei vor să simtă asta, banii pe care eu îi pun în sistemul public de pensii eu o văd ca pe o taxă suplimentară, banii pe care eu îi pierd oricum. Dacă se întâmplă ceva cu mine, eu nu cred că vor fi beneficii enorme pentru copii mei. Aş spune că trenul a plecat într-un fel. Reanimarea subiectului va fi foarte grea.”

Autorii studiului spun că existenţa fondului de pensii private nu exclude fondul de stat, ci dimpotrivă, în unele cazuri îl poate completa. Din nou Viorica Antonov: „În unele state în care a fost implementat pilonul doi de pensii el practic ridică potenţialul primului pilon pentru că îl întreţine într-un fel, îi dă siguranţă.”

Europa Liberă: Ce ar fi un pilon doi? Ce înseamnă asta?


Viorica Antonov: „Înseamnă pensii private obligatorii care obligă angajaţii şi angajatorii să facă contribuţii la acest fond de pensii şi, practic, suma care se adună la pilonul doi este un fel de supliment la pensia de stat. Nu este pensia de stat, dar este o pensie care încearcă să menţină veniturile sau pensia în întregime a pensionarului.”

Viorica Antonov sugerează că guvernul ar trebui să încurajeze gasterbaiterii să pună bani pentru perioada cînd se vor pensiona. Or, tocmai ei sunt cei mai indicaţi să-şi păstreze rezervele în fonduri private de pensii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG