Linkuri accesibilitate

Ambasadorul american la Chișinău pledează împotriva discriminării în societate


Ambasadorul american William Moser adresîndu-se studenților la Chișinau

În marginea unei întîlniri cu studenții moldoveni.


Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, William Moser, a vorbit astăzi la Academia de Administrare Publică despre drepturile civile în Statele Unite ale Americii. A fost de față corespondenta noastră Alla Ceapai.

O nota între şase şi şapte ar da ambasadorul William Moser pentru starea de lucruri din Statele Unite ale Americii în ceea ce priveşte nedescriminarea. Ceea ce le-a sugerat studenţilor că nici în SUA lucrurile nu merg strună, darămite în ţările abia păşite pe calea democraţiei autentice:

„Un pas important pentru eliminarea descriminării faţă de minorităţile sexuale este recent adoptata lege de Congresul american, care a oprit aşa zisa politică „nu întreba, nu spune” care a existat în forţele armate americane. Această politică interzicea minorităţilor sexuale să-şi recunoască în mod deschis orientările sexuale. Acum însă minorităţile sexuale pot să-şi facă deschis serviciul militar. Iar cel mai important este că această lege a fost adoptată printr-un compromis între cele două partide. Recunosc cele mai bune reforme care se petrec în statul american sunt cele la care se ajunge prin compromis.”

Mai multa disponibilitate pentru compromis în depăşirea crizelor - aceasta este sugestia ambasadorul William Moser adresata politicienilor din Republica Moldova. Iar un prim exerciţiu de compromis ar fi, după părerea diplomatului american, tocmai adoptarea unei legi antidiscriminare:

„Această lege va ajuta Moldovei să stabilească nişte standarde legale pentru a lupta şi a elimina discriminarea în societate. Este o cale care va contribui la fortificarea şi consolidarea societăţii. Ceea ce se spune şi se face privind lupta cu discriminarea nu este adevărat, combaterea discriminării este încă o sarcina care urmează să fie făcută.”

Întrebat de studenţi dacă o lege antidiscriminare poate exclude minorităţile sexuale, iată ce a răspuns ambasadorul William Moser:

„Discriminarea unei categorii duce la negarea valorii acestor indivizi în societate şi nu este ceva pozitiv. Dacă permiteţi, discriminarea unui grup duce la o tratare inumană a acestui grup şi duce la violenţă şi ură în societate.”

Deşi nu s-au aşteptat că nedescriminarea va fi subiectul despre care le va vorbi Ambasadorul Statelor Unite, iată ce mi-au spus mai mulţi studenţi:

- „Am impresia că cu cît mai mult chipurile avansăm discriminarea este mai pronunţată, nu contează între vîrstă, sexe.”

- „Au drepturi şi oamenii aceştia, minorităţile sexuale, dar numai să nu iasă în stradă, pe mine asta chiar m-ar deranja.”

- „Este bolnavă societatea că nu înţelege chestia asta. Trebuie să luăm exemplu, pentru că America are o viziune, are o poziţie mult mai deschisă.”

Întrebat de studenţi şi despre poziţia SUA faţă de misiunea de pacificatori de la Nistru, ambasadorul William Moser a declarat că SUA susţine transformarea acesteia într-o misiune civilă sub egida OSCE, dar speră că într-o bună zi Republica Moldova nu va mai avea nevoie de misiuni de pacificare.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG