Linkuri accesibilitate

Lumea aproape că nu s-a schimbat de la Confucius încoace. Nici la noi cuvintele nu se mai potrivesc


Jurnalul săptămânal cu Nicolae Spătaru.

Născut pe 13 ianuarie 1961 în comuna Horbova, Ţinutul Herţa. Scriitor. Absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii din Cernăuţi (1983). Debut în presă: 1979, în ziarul Zorile Bucovinei, Cernăuți. Debut în carte: Dintre sute de catarge (volum colectiv), Chișinău,1984. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1994), membru al Uniunii Scriitorilor din România (1996). Experienţa profesională: metodist (Universitatea din Moldova); colaborator ştiinţific superior, apoi şef de secţie (Muzeul Literaturii Române din Chişinău); director al Societăţii editoriale „NEND-EDIT”; consilier (Uniunea Scriitorilor din Moldova); redactor asociat - revista „Contrafort” ş.a. Actualmente e director al Departamentului Relaţii cu Publicul al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Luni

Pot să spun că astăzi e doar frig. Dar am trăit o săptămână de ger cumplit. A nins puțin de dimineața. După ce mi-am băut cafeaua, cerul s-a înseninat. A apărut și soarele. Deci e o zi frumoasă. În natură lucrurile par a fi mai simple. În viața social-politică din Basarabia - ba. Politicienii din Alianța pentru Integrare Europeană încă nu au identificat o soluție clară pentru alegerea președintelui. Referendumul preconizat pentru primăvara acestui an pare să nu mai fie agreat de toată lumea. Și nici nu există certitudinea că el va fi o reușită. PLDM-ul dă de înțeles că sunt toate premizele ca șeful statului să fie ales cu 62 de voturi: 58+1+cele trei voturi ale socialiştilor. Adică, grupul Dodon. Cred că, numai învățând arta compromisului, am putea depăși această criză constituțională. În joc sunt puse prea multe interese personale și de grup. Și asta se vede cu ochiul liber. Atâta timp cât lucrurile nu vor purta un nume clar, vom avea această bâlbâială în societate. Avea dreptate Confucius. Filozoful chinez, acum 2500 de ani, fiind întrebat ce-ar face în primul şi în primul rând, dacă i s-ar oferi sarcina guvernării, a răspuns astfel: „Esenţialul este să numeşti corect lucrurile. Dacă denumirile nu sânt corecte, cuvintele nu se mai potrivesc. Dacă cuvintele nu se mai potrivesc, treburile statului merg prost. Dacă treburile statului merg prost, nici riturile şi muzica nu mai pot înflori. Dacă riturile şi muzica nu mai pot înflori, judecăţile şi pedepsele încetează să mai fie drepte. Dacă judecăţile şi pedepsele încetează să mai fie drepte, poporul nu mai ştie cum trebuie să se poarte“. Lumea aproape că nu s-a schimbat de la Confucius încoace. Nici la noi cuvintele nu se mai potrivesc. Ba e eliberare, ba e ocupaţie. Ba e limba română, ba e moldovenească. De dimineaţă ne dorim integrare europeană, după-amiază stăm cu îndârjire în faţa unor tancuri imaginare NATO. N-a prea existat continuitate şi consecvenţă în acţiunile politicienilor moldoveni în cei douăzeci de ani de independenţă dependentă. Alte ţări au depăşit mai uşor perioada de tranziţie. La noi ea s-a transformat în una cronică. Şi e păcat.

Marți

Dacă în zilele de weekend și ieri gerul se mai potolise, azi a pus din nou stăpânire pe oraș. Din câte se vede, nu are de gând să cedeze cu una, cu două. La Uniunea Scriitorilor, pregătirile pentru Colocviul Gr. Vieru, ce urmează să se desfășoare în zilele de 13 - 14 februarie, sunt pe ultima sută de metri. S-au comandat invitații, programe, s-au făcut rezervări la hotel… Au fost invitați scriitori din București, Alba-Iulia, Iași, Brăila, Cernăuți, Odesa. Și totuși, avem temerea că din cauza ninsorilor abundente și a gerului mulți dintre invitați ar putea să nu ajungă la Chișinău. Multe drumuri mai rămân a fi impracticabile. În cadrul manifestărilor vom dezveli un bust al lui Gr. Vieru la Liceul Teoretic din comuna Băcioi, care îi poartă numele. Lucrarea este donată de Consiliul Județean Alba. Seara, mai multe posturi tv au dat secvențe de la întâlnirea liderilor celor trei partide care formează Alianța de guvernare. Declarațiile lor au fost făcute pe tonalități diferite. Ghimpu a declarat solemn: se mai discută. Lupu ne-a îndemnat să nu punem carul înaintea boilor, fiindcă nu este politic corect. Șeful statului va fi ales! ne-a spus și premierul Vlad Filat. Și nu avem motive să nu-l credem. Deci, se-nvârte!

Miercuri

Ger. Credeam că poate azi voi reuși să stau o oră-două cu hârtiile mele în față. Dar nu. Niște treburi urgente m-au ridicat de la masa de scris. Mă mângâi cu gândul că poate mâine se va întâmpla acest lucru. De cele mai multe ori, mâine vine prea târziu. Înțeleg foarte bine că pentru un om care încearcă să fie și scriitor, care visează să-și pună în valoare puținul har ce i l-a dat Dumnezeu, continuitatea scrisului trebuie să fie o prioritate. Pentru mine, turnul de fildeș mai rămâne a fi ceva ireal. Și nu numai pentru mine. Pentru majoritatea colegilor mei. Ies în oraș. Soare cu dinți. Un grup de deputați comuniști, susținut de câțiva simpatizanți, protestează în fața și în incinta unor instituții ale statului. Vor alegeri anticipate. Comuniștii încearcă să joace ultima lor carte: ori totul, ori nimic. Injectează cât mai multă instabilitate, cât mai mult haos în societatea moldavă. Și e uimitor faptul că mesajul lor pe-alocuri prinde. E păcat că s-a uitat atât de repede în ce hal au lăsat comuniștii, acum doi ani, visteria statului. Un deficit bugetar de 8 miliarde de lei. Sunt sigur că dacă mai rămâneau la guvernare, astăzi Republica Moldova s-ar fi aflat într-un blocaj economic total.

Joi

Incredibil. Curtea Constituțională, în ședința de azi, a dat câștig de cauză cererii comuniștilor, considerând ilegală lichidarea judecătoriilor economice. Un semnal prost dat cetățenilor care sperau că o dată cu lichidarea acestor instituții de sorginte sovietică, corupția din sistemul judiciar se va diminua simțitor. Că se vor face reforme și în justiție. Un semnal și mai prost a fost dat investitorilor străini, țărilor partenere. Încâlcite sunt căile… tranziției. Anul trecut, Editura Polirom a tipărit un nou roman semnat de scriitorul japonez Haruki Muracami, intitulat „1Q84”. Încă nu l-am lecturat, dar mi-am dat seama, acum câteva zile, că mai am în biblioteca mea o restanță: „Cronica păsării-arc”, care a apărut înaintea romanului „Kafka pe malul mării”. Acum câțiva ani, am avut o tentativă de a-l citi, dar, în virtutea unor împrejurări, așa a și rămas… necitit. L-am citit zilele acestea. Are 682 de pagini. Spun doar atât: este un roman superb și surprinzător. O poveste misterioasă, plină de acțiune și suspans.

Vineri

În aceste zile, doar gerurile sunt consecvente în această parte a lumii. Azi dimineață, am văzut pe Unimedia un filmuleț de la Curtea Constituțională. Câțiva judecători de la Judecătoria Economică așteptau plângând decizia Curții. Ce peisaj penibil. Sunt bulversat. Sunt înnebunit. Unde să fug!?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:42 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG