Linkuri accesibilitate

Valoarea deciziei CC este egală cu zero (Al. Tănase/Adevărul și Timpul)


Sancţiuni pentru nerespectarea legislaţiei lingvistice în publicitate (Timpul).


La Chișinău apar astăzi două ziare pe hârtie și ambele publică un comentariu de pe blogul președintelui Curții Constituționale, Alexandru Tănase, referitor la hotărârea curții prin care a fost declarată neconstituțională lichidarea instanțelor specializate.
Instanțele economice oricum vor fi lichidate, afirmă Alexandru Tănase citat de Timpul și Adevărul.

„Deşi s-a recurs la acrobaţii juridice descalificante din punct de vedere moral şi profesional, pentru a „stoarce" din Curtea Constituţională această „hotărâre", valoarea ei este egală cu zero. Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului şi unica autoritate legislativă a statului. Niciun truc judiciar, oricât de sofisticat ar fi, nu poate limita dreptul Parlamentului de a decide asupra organizării judecătoreşti, în conformitate cu voinţa sa şi mandatul popular pe care îl deţine acesta", explică Alexandru Tănase.

Președintele Curții Constituționale mai scrie că legea declarată joi neconstituţională conţinea un mecanism complex de transfer al competențelor instanţelor specializate către cele de drept comun, care a durat șase luni, iar Parlamentul ar trebui să vină urgent cu o lege prin care să nu admită oprirea acestui mecanism. Dacă puterea politică din Republica Moldova va decide, instanţele economice oricum nu vor exista, conchide Alexandru Tănase.

Un articol din Adevărul semnat de Ion Preașcă ne anunță că deși preţul gazelor la import a scăzut în primul trimestru al anului, tarifele vor creşte. Și asta pentru că reducerea este nesemnificativă, iar în tariful în vigoare a fost inclus un preţ mediu cu vreo 40 de dolari mai mic decât cel de achiziție. Mai mult, ca urmare a scumpirii preţului petrolului pe pieţele internaţionale, de la 1 aprilie 2012 ne putem aştepta chiar la o creştere a costului metanului şi la o majorare a tarifelor interne, mai scrie Ion Preașcă în încheiere.

Un articol din Timpul anunță că iniţiativa liberalilor de a-i sancţiona pe cei care ignoră limba română în publicitate a primit acceptul colegilor de Alianţă. Proiectul de lege, care a fost avizat pozitiv de Comisia Juridică a Parlamentului, va fi în curând dezbătut în plen. Liberalii cer sancţiuni pentru nerespectarea legislaţiei lingvistice în publicitate pe motiv că, în opinia lor, vorbitorii de limbă română ar fi discriminaţi. Ei susţin că Moldova este împânzită cu anunţuri, panouri publicitare, denumiri de firme şi magazine, toate scrise doar în limba rusă.
XS
SM
MD
LG