Linkuri accesibilitate

Important este să fie o persoană demnă, să fie profesionistă, să aibă experienţă...


Igor Dodon
Igor Dodon

Igor Dodon despre perspectivele alegerii unui președinte al statului.


Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au anunţat că renunță pentru moment la referendumul pentru amendarea Constituţiei. Data la care deputaţii vor încerca din nou să aleaga preşedintele ţării va fi stabilită în prima şedinţă a Parlamentului, planificata pentru 16 februarie. Coalitia liberal-democrată nu a discutat însă pînă în acest moment o candidatură pentru functia de sef al statului. Ea trebuie sa fie votata de cel putin cei 62 de deputați necomunisti. Preşedintele Partidului Socialiştilor,deputatul Igor Dodon va raspunde la mai multe intrebari ale Europei Libere in aceasta dimineata.

Europa Liberă: Aţi spus că susţineţi şi în continuare ideea votării preşedintelui împreună cu Alianţa pentru Integrare Europeană, ceea ce ar permite evitarea alegerilor anticipate. Am auzit liderii coaliţiei spunând, că au şi demarat negocierile cu Dumneavoastră în vederea alegerii şefului statului. Pe când aţi putea identifica candidatura prezidenţiabilului şi dacă aţi discutat cu toţi cei trei lideri ai Alianţei?

Igor Dodon:
„Noi de fapt am spus încă începând cu data de 4 noiembrie, că unica soluţie de depăşire a crizei politice este alegerea unui preşedinte apartinic în Parlament, de către 61 de deputaţi, sau de către întregul for legislativ, asta deja o să vedem. De aceea indiferent cu cine, doar cu AIE, sau şi împreună cu PCRM, cred că ar fi bine să găsim o soluţie la această etapă. Negocierile încă nu au început. Nu am avut contacte cu cei din Alianţa pentru Integrare Europeană şi cred că începând cu ziua de astăzi, mâine vor începe negocierile.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ziceţi că ar fi bine să voteze şi deputaţii din opoziţia comunistă. Pe de altă parte ei au spus foarte clar că ei nu vor reveni în Parlament, pentru că ei consideră se uzurpează puterea.

Igor Dodon:
„Ar fi ideal să participe toţi deputaţii împreună. Noi o să vedem, în funcţie de situaţie. Este clar că comuniştii deja şi-au ales o strategie, pe care vor merge şi în continuare.”

Europa Liberă: Deci, dacă ei nu revin în Parlament, atunci ar trebui, sau aţi putea să alegeţi preşedintele doar cei 62 de deputaţi necomunişti?

Igor Dodon:
„În caz dacă ei vor protesta în continuare şi vor boicota şedinţele Parlamentului, noi vom participa la şedinţa Parlamentului cea de vineri, sau de joi, când va fi numită data alegerilor preşedintelui şi vom încerca să alegem preşedintele.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, dar cum credeţi, în eventualitatea alegerii şefului statului, el nu va reprezenta şi electoratul care sprijină opoziţia comunistă?

Igor Dodon:
„În cazul în care va fi ales preşedintele ţării, el va reprezenta tot poporul, toată ţara, indiferent de ai cui sunt alegătorii. De aceea şi spun că ar fi bine să participe toţi deputaţii.”

Europa Liberă: Care este compromisul, pe care trebuie să-l găsiţi referitor la identificarea unei candidaturi, care să împace toate aceste patru segmente din Parlament?

Igor Dodon:
„În primul rând, evident trebuie să fie o candidatură apartinică, nemembru a unui partid politic, nemembru al Alianţei pentru Integrare Europeană. Mai departe le-am spus celor din AIE că noi suntem în aşteptarea unor candidaturi, care vor avea susţinerea a 58-59 de deputaţi pentru a le examina.”

Europa Liberă: Să înţeleg că grupul Dumneavoastră nu va propune o candidatură?

Igor Dodon:
„Noi la această etapă vrem să vedem care sunt candidaturile Alianţei.”

Europa Liberă: E mai bine de aşteptat? Sau ar fi mai bine de propus o candidatură?

Igor Dodon:
„Eu cred că la primele întrevederi, la primele negocieri deja lucrurile vor fi mai clare.”

Europa Liberă: Din ce mediu trebuie să vină candidatul pe care eventual îl veţi sprijini toţi?

Igor Dodon:
„Nu cred că este cazul acum să punem careva restricţii, sau careva principii. Important este să fie o persoană demnă, să fie profesionistă, să aibă experienţă şi evident să fie o persoană cunoscută.”

Europa Liberă: Dar acum mai multă lume îşi pune întrebare ce garanţii oferiţi Dumneavoastră că veţi vota candidatura de compromis? Pentru că unii se tem că aţi putea intra în cabină şi să aveţi o altă opţiune.

Igor Dodon:
„Eu cred că un politician responsabil în această situaţie va face tot posibilul ca să depăşim criza politică. Noi ne considerăm politicieni responsabili şi am demonstrat acest lucru pe parcursul ultimilor luni.”

Europa Liberă: Rămâneţi la ideea că alegerea unui preşedinte apartinic, neutru va permite reformatarea guvernării?

Igor Dodon:
„Sunt sigur în aceasta, că în caz dacă va fi ales un preşedinte apartinic, aceasta deja înseamnă reformatarea actualei guvernări.”

Europa Liberă: Pe de altă parte unii înţeleg reformatarea prin marginalizarea PL-ului.

Igor Dodon:
„Cred că cei din PL vor să înţeleagă aşa. Nu mi-am pus, nu ne-am pus scopul la această etapă să scoatem în evidenţă, sau să scoatem pe cineva în afara Alianţei. Alianţa este compusă din trei formaţiuni, noi vom fi în opoziţie faţă de această Alianţă, vom critica în continuare dur, aşa cum am făcut-o în ultimele luni şi ultimii ani. De aceea cineva trebuie să lase la o parte fobiile şi să mergem înainte pentru găsirea unui consens.”

Europa Liberă: Deci nu veţi fi o anexă a Alianţei pentru Integrare Europeană? Sau altfel spus, editorialistul de la Timpul, Constantin Tănase, scria că AIE-2 mai are un lider – Igor Dodon.

Igor Dodon:
„Categoric nu. Noi vom fi în opoziţie faţă de actuala guvernare.”

Europa Liberă: În opoziţie, dar aţi putea şi să votaţi acolo unde găsiţi de cuviinţă, legile care trebuie să fie adoptate. Nu?

Igor Dodon:
„Au fost mai multe cazuri pe parcursul ultimilor ani, când noi am votat proiecte de legi, care erau propuse de majoritatea, atunci când ele sunt bine venite pentru ţară, pentru popor. Sunt o mulţime de probleme în agricultură, sunt o mulţime de probleme în politica fiscală, care a aprobat-o Alianţa la sfârşitul anului precedent şi pe care eu am criticat-o dur şi i-am preîntâmpinat că o să fie probleme. Sunt multe lucruri care trebuie acum votate. Şi evident că tot ce va îmbunătăţi situaţia va fi susţinut de socialişti. Mai mult ca atât, noi vom veni şi noi cu mai multe propuneri. Chiar recent am venit cu un proiect de a acorda suport agricultorilor pentru lucrările de primăvară şi sperăm că şi acestea vor fi susţinute.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, dar credeţi că dacă se alege preşedintele, acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană ar putea fi modificat? Pentru că se zice, că nu ar fi bine PD-ul să rămână cu două funcţii în conducerea Parlamentului.

Igor Dodon:
„Nu cunosc ce vor face ei cu acordul, însă este evident că în cazul în care va fi ales preşedintele, probabil acest acord îşi pierde valabilitatea. Pe mine, sincer să vă spun, mai puţin mă interesează acordurile secrete, care au fost semnate. Pe mine mă interesează acum depăşirea crizei politice şi stabilizarea situaţiei în ţară.”

Europa Liberă: Am citit, un comentator zice că Moscova îi cere Alianţei pentru Integrare Europeană să voteze un preşedinte, care să fie om de încredere al Rusiei. Aşa să fie? Cel care va fi ales ar putea să fie susţinător, susţinut de Moscova, sau el să susţină politica promovată de Rusia în regiune?

Igor Dodon:
„Trebuie să-i întrebaţi pe cei din Alianţă, dacă au primit aşa condiţii, însă eu nu cred în aceasta. Cunoaşteţi că am fost şi la Moscova, am fost şi la Bruxelles în ultimele luni, şi la Strasbourg. Nu am văzut acolo insistenţe pentru o anumită candidatură. Important e aici să fie stabilitate politică, aceasta contează.”

Europa Liberă: Dar în toate capitalele aţi discutat şi problema alegerii şefului statului?

Igor Dodon:
„Evident că a fost abordat şi acest subiect.”

Europa Liberă: Şi? Cum l-aţi abordat şi ce răspunsuri aţi primit din partea interlocutorilor?

Igor Dodon:
„Noi ne-am expus poziţia noastră foarte clară şi consecventă, că suntem gata să votăm o candidatură apartinică pentru a depăşi criza politică. Vom fi în continuare în opoziţie, nu cerem funcţii, nu insistăm pe funcţii. Şi sperăm că acest obiectiv, adică o candidatură de consens va fi găsită.”

Europa Liberă: Dar credeţi că preşedintele care va fi ales, el nu va mai fi controlat sau manipulat de Alianţa pentru Integrare Europeană?

Igor Dodon:
„Cel puţin acest lucru ni-l dorim foarte mult. Să fie o persoană care va fi de asupra luptelor politice şi la tot ce se întâmplă acum în Parlament. Este important să fie o persoană independentă.”

Europa Liberă: Cum vedeţi protestele? Pentru că organizatorii spun că protestele vor continua până se va pune capăt stării de uzurpare a puterii şi până va fi restabilită ordinea constituţională. Iar mai mulţi vorbitori, atât la protestele de sâmbătă, cât şi la cele de duminică au pomenit şi numele Dumneavoastră.

Igor Dodon:
„Atâta timp cât protestele se încadrează în limitele legii, nu au decât. Este o formă democratică de a-ţi expune opiniile. Însă atunci când se întrece măsura şi se intră în clădirile guvernamentale, eu cred că aceasta este o provocare şi aici chiar nu aş susţine astfel de abordări. Însă atunci când se strâng în Piaţă, protestul de ieri, protestul de alaltăieri – nu au decât. Este o formă binevenită de protestare.”

Europa Liberă: Dumneavoastră înţelegeţi ce vor comuniştii acum? Ei o declară deschis: vor alegeri parlamentare anticipate.

Igor Dodon:
„Ei vor alegeri parlamentare anticipate deoarece speră că atunci când alegerile vor avea loc pe parcursul următoarelor luni, mizează pe un rezultat mai bun, decât l-au avut anterior. Şi evident că în cazul acesta ei cel mai probabil că n-o să meargă la nici un compromis. Problema este alta, că modalitatea cum o fac, protestele, şi lozincile, şi intrările în diferite clădiri, în opinia mea aceasta radicalizează şi mai mult PCRM-ul. Pe de o parte aceasta este binevenit pentru noi, socialiştii, deoarece cu cât mai multă lume pierde încrederea şi vede că Partidul Comuniştilor devine din ce în ce o formaţiune de extremă stângă. Însă pe de altă parte aceasta duce la divizarea în continuare a societăţii.”

Europa Liberă: Dumneavoastră puneţi miza pe electoratul comuniştilor, că ar putea să treacă de partea Dumneavoastră?

Igor Dodon:
„Şi nu numai a comuniştilor.”

Europa Liberă: Şi încă a cui?

Igor Dodon:
„Cred că mai sunt şi alte formaţiuni, care la această etapă pierd încrederea alegătorilor săi.”

Europa Liberă: Dacă e să vă citez pe Dumneavoastră, aţi spus că „dacă în următoarele zile nu se începe procedura de alegere a preşedintelui, noi, socialiştii vom începe să ne pregătim de alegeri anticipate”. Pe data de 16 poate fi stabilită data alegerii şefului statului?

Igor Dodon:
„Din ceea ce am urmărit şi eu în mass media declaraţiile liderilor AIE, am înţeles că pe 16 va fi numită data alegerilor preşedintelui. De aceea sperăm că totuşi se vor ţine de cuvânt.”

Europa Liberă: Dar Dumneavoastră credeţi că poate fi numită data alegerii şefului statului dacă încă nu este identificată candidatura pentru funcţia supremă în stat?

Igor Dodon:
„Eu cred că este crucial şi este foarte important pe data de 16 să numim data alegerii preşedintelui. Şi paralel să continuăm discuţiile pentru a găsi o candidatură de compromis.”

Europa Liberă: În cazul acesta, nu ştiu, sunteţi constrânşi de timp, într-un fel, ca să găsiţi această candidatură. Iar pe de altă parte, gândindu-ne că doi ani şi jumătate a fost atât de greu, acum atât de uşor să se dea?

Igor Dodon:
„Doi ani şi jumătate nu au fost suficiente voturi, mandate pentru a alege preşedintele şi doi ani şi jumătate s-a insistat pe aceeaşi candidatură. Acum vedem că situaţia este diferită. De aceea, în opinia mea, în cazul dacă se va dori, şi se va dori cu adevărat de către toţi, preşedintele poate fi ales. Şi în termen destul de scurt.”

Europa Liberă: Dumneavoastră sunteţi o persoană cu legături în lumea de afaceri. Care e dispoziţia în mediu de afaceri? Lumea, am înţeles, că şi acolo e nemulţumită de mai multe ce se întâmplă în societate.

Igor Dodon:
„Opinia este foarte diferită. Evident că este o bună parte, inclusiv agenţi economici care sunt nemulţumiţi de ceea ce face actuala guvernare, în special politica fiscală, şi în special activitatea organelor de control. Îşi pun o întrebare foarte clară: care este sensul să păstrezi această guvernare încă pe doi-trei ani? Pe de altă parte este altă categorie, care speră că odată cu alegerea unui preşedinte apartinic, reformatarea guvernării se vor schimba şi lucrurile spre bine şi vor avea trei ani înainte de stabilitate politică.”

Europa Liberă: Şi ultima întrebare: ce părere aveţi despre decizia Curţii Constituţionale privind lichidarea instanţelor economice?

Igor Dodon:
„De obicei noi nu comentăm deciziile Curţii Constituţionale. Însă aici este o decizie puţin cam stranie, ca să spunem aşa. Şi este straniu că s-a făcut la cererea comuniştilor. Nu ştiu, timpul va arăta ce va fi mai departe.”

Europa Liberă: Mulţumim foarte mult.
XS
SM
MD
LG