Linkuri accesibilitate

Protestele opoziţiei – o lance îndreptată spre instituţiile europene


Igor Boţan

Igor Boţan: „…europenii sunt acuzaţi că practică standarde duble în Moldova.”


Igor Boţan: „Ultima fază a protestelor a fost îndreptată ca o lance spre instituţiile europene, care au fost acuzate de faptul că nu se implică în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Adică Europei i se reproşează că nu subscrie expertiza, făcută de opoziţie protestatară.

Igor Boţan: „Reproşul către instituţiile europene este că practică dublele standarde şi de aceea Comitetul pentru apărarea Constituţiei şi a democraţiei, precum şi opoziţia parlamentară insistă asupra protestelor până când vor reuşi prin astfel de presiuni să determine Alianţa pentru Integrare Europeană să dizolve Parlamentul şi să organizeze alegeri parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Adică este de presupus că după alegerea, eventuala alegere a preşedintelui, protestele vor continua şi în faţa viitorului preşedinte?

Igor Boţan: „Din comportamentul opoziţiei parlamentare vedem că reluarea sesiunii parlamentare se va transforma într-un show non-stop. Probabil deputaţii vor participa la şedinţele Parlamentului pentru a le compromite.”

Europa Liberă: Continui să insist cu întrebarea: cine este abilitat să dea expertiza juridică necontestabilă că puterea a fost într-adevăr uzurpată şi actuala guvernare nu mai are dreptul să rămână în fotolii?

Igor Boţan: „Dacă ar exista un răspuns explicit la întrebarea Dumneavoastră, cred că demult instituţia respectivă ar fi fost întrebată. Opoziţia parlamentară spune că puterea este uzurpată, pe de altă parte noi vedem că Alianţa pentru Integrare Europeană afirmă că Curtea Constituţională, judecătorii Curţii Constituţionale sunt cumpăraţi pe bani foarte, foarte mari. Deci, nici unii, nici alţii nu au încredere în Curtea Constituţională.”

Europa Liberă: Dar nici dovezi.

Igor Boţan: „Nici dovezi nu au, tocmai de aceea subliniez că nu e vorba de un conflict constituţional, cum se spunea, ci e vorba de un conflict politic şi acest conflict politic a fost în mare măsură generat de către Alianţa pentru Integrare Europeană, care s-a dedat la tertipuri în procesul de alegere a şefului statului.”

Europa Liberă: Domnule Boţan, fiecare guvernare vrea să vină să instaleze borna kilometrică zero, să spună că democraţia începe de la noi, adevărul începe de la noi, grija socială de la noi. Când s-ar putea să avem o continuitate firească şi cei care pierd, perdanţii să plece cu demnitate, lăsând cheia de la safeu.”

Igor Boţan: „Kilometrul zero a fost 7 aprilie. Alianţa pentru Integrare Europeană a promis să demonstreze că alegerile au fost falsificate. Nu au făcut acest lucru. Au promis să elucideze cine au stat în spatele acestor proteste, care au degenerat în acte de vandalism. Nu au făcut acest lucru. După trei ani de zile de la 7 aprilie, Alianţa nici să aleagă şeful statului nu a fost în stare.”

Europa Liberă: În concluzie: oricât de bun ar fi candidatul pentru funcţia de preşedinte, opoziţia e puţin probabil să-l accepte. Aşa trebuie să înţeleg eu din afirmarea Dumneavoastră.

Igor Boţan: „Asta nu e pledoaria mea, asta e ceea ce concluzionez eu din comportamentul şi din spusele opoziţiei. Eu pledez pentru respectarea normelor statului de drept. Eu protestez împotriva dedării la tertipuri în procesele constituţionale.”

Europa Liberă: În acest moment cum trebuie întoarse în câmpul constituţional alegerea preşedintelui şi derularea procesului legislativ?

Igor Boţan: „Punctul meu de vedere este că trebuie să fie invitată opoziţia la un dialog pentru a găsi de comun acord o ieşire din această situaţie. Sau altă soluţie pentru Alianţă este să meargă ca buldozerul înainte şi eventual ar putea să reuşească să învingă, dar cred că dacă va proceda astfel, toată lumea va înţelege că nu este vorba despre o Alianţă pentru Integrare Europeană, dar e vorba despre exact ceea ce în ultimul interviu pentru Europa Liberă a declarat Mihai Ghimpu, adică o alianţă de clanuri, mai coruptă decât fostul partid de guvernământ, care luptă pentru interese personale.”

Europa Liberă: Cea mai firească, la părerea iarăşi a opoziţiei nu doar parlamentare, cea mai firească soluţie este declanşarea alegerilor anticipate.

Igor Boţan: „Eu nu cred că Alianţa va accepta alegerile anticipate, fiindcă în alegerile anticipate riscul blocajelor sunt foarte, foarte mari.”

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG