Parlamentul din Sofia a condiționat participarea țării la Tratatul de stabilitate, coordonare și guvernare de neacceptarea unor angajamente financiare sau prilejuite de armonizarea politicii fiscale. Sofia va aplica în întregime Tratatul abia după aderarea sa la zona euro.
Decizia a fost adoptata cu voturile a 129 din cei 240 de deputați. Mai târziu Parlamentul va ratifica numai prevederile pachetului 3 care introduce așa zisă regulă de aur pentru stabilitatea fiscală și va accepta eventuale sancțiuni dacă deficitul va depăși limita permisă de 3% din PIB.
Dreapta parlamentară a sprijinit propunerile guvernului. Ex-premierul Ivan Kostov a cerut ca Bulgaria să-și rezerve dreptul la vot în cadrul reuniunilor dedicate politicii financiare comune. El a insistat asupră simplificării procedurii de primire de noi membri ai zonei euro.
Ex-premierul și președinte al Partidului socialiștilor europeni Serghei Stanișev a caracterizat viitorul tratat drept o lovitură în aer ce nu poate contribui la ieșirea din criza datoriilor. El a avertizat că Bugaria va trebui să accepte și prevederile fiscale ale tratatului. Totodată Stanișev a constatat că introducerea, în timpul guvernării precedente, a celei mai mici, în cadrul Uniunii, taxă unică asupră veniturilor – de numai 10%, nu a contribuit la atragerea de noi investitori, dimpotrivă. Liderul socialist a constatat că în noul tratat nu sunt prevăzute preferințe pentru acele țări care respectă criteriile fiscale, precum Bulgaria.
Dreapta însă a ținut la menținerea taxelor mici declarând că ele sunt printre puținele avantaje ale țării. Ministrul de externe Nikolai Mladenov a declarat că și după semnarea tratatului Bulgaria va duce o politică fiscală independentă.
Plamen Oreșarski, ex-ministrul de finanțe din guvernul Stanișev, a spus la rândul său că regulile fiscale există și acum dar nu sunt respectate.