Linkuri accesibilitate

Sfîntul Valentin - Ziua îndrăgostiților


La piața de flori în Dușanbe (Tadjikistan)

Iranul a interzis felicitările și darurile de Valentin, iar în Arabia Saudită, an de an, temuta poliție religioasă patrulează magazinele.


Astăzi este sfântul Valentin, o sărbătoare originară din lumea anglo-saxonă, dar care s-a răspândit mai nou peste tot, devenind un bun prilej de a spune „te iubesc” și de a cheltui un ban în pauza comercială dintre Crăciun și Paște. Cum se sărbătorește ziua îndrăgostiților în locuri unde parcă nu ne-am aștepta, vom afla de la Mircea Țicudean.

Zonele comerciale din Bagdad s-au umplut de ursuleți de pluș roșii, cămășuțe de noapte din mătase și pernuțe în formă de inimă sau de buze din saten, scrie AP, spunând că explozia de simboluri amoroase din capitala irakiană contrastează încă cu situația de securitate, punctată periodic de explozii și atacuri armate, dar pare să semnaleze că irakienii au totuși speranțe că viața normală este o posibilitate.

În alte țări arabe și musulmane, mai conservatoare, din Arabia Sadită până în Indonezia, Valentin nu prea este pe placul autorităților, care văd în el un exemplu de decadență occidentală și o invitație la sex premarital. Anul trecut, Iranul a interzis felicitările și darurile de Valentin, iar în Arabia Saudită, an de an, temuta poliție religioasă patrulează magazinele ca să se asigure că nu sunt prea „roșii” și că nu vând obiecte în formă de inimă.

Mult mai spre est, în îndepărtata Tailandă, ziua îndrăgostiților a prilejuit o mulțime de manifestări, inclusiv una mai controversată de la un an la altul: maratonul sărutului, început încă de duminică în stațiunea maritimă Pattaya. Potrivit agenției Reuter, perechile participante la ediția de anul acesta s-au străduit să bată recordul de 46 de ore, 24 de minute și 9 secunde stabilit anul trecut de Lakkana Tiranarat și soțul ei. Fiecare cuplu are la dispoziție un metru pătrat, iar hrana și băutura se pot administra numai cu paiul. Spălatul pe dinți este interzis.

În primele trei ore concurenții nu au voie nici la toaletă, dar apoi pot merge, cu condiția să nu se descleșteze din sărut și să fie supravegheați de un arbitru. Reuter scrie că la ediția de anul acesta, dotată cu premii în valoare de 10.000 de dolari, s-au înscris mai puțini participanți, într-un semnal că sărutul de trei zile a devenit mai degrabă un calvar decât o binecuvântare.
Fără sărut va decurge probabil ceremonia de sfântul Valentin programată la grădina zoologică din Beijing, unde se căsătoresc astăzi un berbec și o căprioară. Berbecul se numește Changmao, adică „păr lung”, iar căprioara Chunzi, adică „imaculată”.

Nunta are loc după ce îngrijitorii au dezvăluit nu de mult pe internet relația amoroasă dintre cele două patrupede. Au fost vândute deja 500 de bilete la prețul de 10 dolari bucata. Iar conducerea grădinii zoologice, invitând curioșii cu brațele deschise, le-a atras totuși atenția că ar fi greșit să atribuie berbecului și căprioarei trăsături umane, și că în general cadoul cel mai bun de nuntă va fi să lase perechea în pace.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG