Linkuri accesibilitate

Moldova printre ultimele la testul PISA


Elevi la testul PISA
Elevi la testul PISA

Elevii din Moldova cedează celor din Federaţia Rusă, Letonia şi Lituania la capitolul competenţelor la citit şi matematică.


Testul PISA a fost creat de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltate pentru a testa în ce măsură tinerii de 15 ani, în prag de a părăsi şcoala, şi-au însuşit cunoştinţele necesare pentru a se descurca în viaţă, pentru a funcţiona optim în societate. Tradiţional, testul PISA acoperă principalele economii din lume. În 2010, au fost adăugate 10 ţări, între care şi Moldova. Aşa a apărut testul PISA 2009 plus. Sunt testate capacitatea tinerilor de a citi şi înţelege texte şi cunoştinţele de matematică şi ştiinţe. În toate cele trei categorii, elevii moldoveni s-au clasat bine sub media OECD. Acum, Banca Mondială oferă un nou împrumut de 1 milion de dolari pentru continuarea reformei în învăţământ. Unde şi cum vor fi investiţi banii? Relatează Alla Ceapai:

Plasarea printre ultimele locuri a Republicii Moldova la testul internaţional PISA trebuie să ne alarmeze, susţine Ministrul Educaţiei Mihail Şleahtiţchi. Mai mult de jumătate dintre cei 30 de mii de elevi în vîrstă de 15 ani testaţi pe parcursul anului trecut au dificultăţi la citit şi la matematică. Ministrul Educaţiei Mihail Şleahtiţchi:

„Pe de o parte avem potenţialităţi, dar stăm foarte prost la cele două competenţe foarte importante care vizează matematica şi cititul. Am preluat de la regimul comunist o situaţie deplorabilă în învăţămînt şi acest lucru trebuie să ne problematizeze şi să ne facă să mergem cu o hotărîre şi mai mare înainte pentru a eficientiza sistemul educaţional din Republica Moldova”.

Elevii din Moldova cedează celor din Federaţia Rusă, Letonia şi Lituania la capitolul competenţelor la citit şi matematică. Acest indiciu este unul dintre cei mai importanţi pentru oferirea împrumutului de un milion de dolari acordat de Banca Mondială pentru reforma în învăţămînt, spune reprezentatul Băncii Mondiale în Republica Moldova, Abdoulaye Seck:

„Aceste reuşite scăzute indică necesitatea de a fortifica modificări ale curiculei, evaluării elevilor, formării cadrelor didactice şi a manualelor. Dar şi necesitatea de a utiliza mijloacele financiare mai eficient în domeniul educaţiei. Noi salutăm eforturile Guvernului de a introduce formula de finanţare per elev a instituţiilor de învăţămînt.”

La începutul anului viitor toate şcolile din Moldova urmează să treacă la noua formulă de finanţare „banii urmează elevul”. O parte din împrumutul de la Banca Mondială va fi alocată pentru a instrui managerii şcolilor. Şi asta pentru a definitiva principiile de funcţionare a şcolilor de circumscripţie, spune viceministra educaţiei Tatiana Potîng:

„Cel mai important lucru pe care ni-l propunem este să monitorizăm situaţia copiilor aflaţi sub incidenţa reformei de structură. Astfel încît să putem preveni abandonul şi absenteismul în procesul de reformă. Este important, la această etapă, să consolidăm capacitatea de monitorizare a calităţii cum am făcut în PISA 2009 plus. Pregătim terenul pentru o evaluare ulterioară la care ne propunem să fim parte este vorba de PISA 2015.”

Împrumutul Băncii Mondiale de un milion de dolari reprezintă o extindere pentru 18 luni a proiectului „Educaţie de calitate în mediul rural” început în 2006. În urma căruia peste 35 de mii de profesori au fost instruiţi pentru îmbunătăţirea calităţii predării şi au fost editate mai multe manuale pentru licee. Totodată 11 raioane şi 2 municipii au trecut la formula nouă de finanţare şi au fost procurate 45 de autobuze şcolare care transportă circa 3000 de elevi la şcolile de circumscripţie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG