Linkuri accesibilitate

„Ecoul Moscovei” şi „ecoul” lui Putin


La un miting pro-Putin, la Moscova, 4 februarie. Inscripţie pe pancartă: "Echo, ia pastile pentru diaree."
La un miting pro-Putin, la Moscova, 4 februarie. Inscripţie pe pancartă: "Echo, ia pastile pentru diaree."

Mihail Gorbaciov: demiterea conducerii postului de radio Echo Moskvî s-a decis la Kremlin.


Acţionarul principal al postului de radio Echo Moskî, Gazprom Media a anunţat demisia întregului Consiliu director şi schimbarea conducerii postului, la mai puţin de o lună pînă la alegerile prezidenţiale din Rusia. Intr-o declaraţie făcută serviciului rusesc al postului nostru de radio, fostul preşedinte Mihail Gorbaciov a reacţionat la anunţ, spunînd că nu se îndoieşte că schimbarea a fost făcută din cauza presiunilor exercitate de Kremlin. Mai multe de la Oana Serafim:

Ultimul lider sovietic a fost extrem de critic la adresa deciziei: „Mi-e ruşine de ce se întâmplă aici. Postul era un radio respectat, apreciat pentru ceea ce făcea. Oamenii îl ascultau şi-i citeau site-ul.”

Fostul lider de la Kremlin nu are nici un dubiu despre cine ar fi în spatele deciziei: „Nu am nici un dubiu. Pentru mine este suficient să aud cu cîtă încrîncenare şi cît de neobosit e ofiţerul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, în a nega orice amestec al Kremlinului.”

„Cei care sunt în spatele acestei decizii vor avea de pierdut mai mult decît jurnaliştii. Dimpotrivă, jurnaliştii vor avea de cîştiga: „Este o ruşine pentru întreaga ţară, pentru întreaga noastră societate. O palmă dată opiniei publice…”, a declarat Mihail Gorbaciov colegilor noştri de la serviciul rusesc al postului nostru de radio.

Premierul Putin şi-a exprimat luna trecută nemulţumirea pentru modul în care postul de radio relatează despre el: „Eu nu sunt jignit cînd voi turnaţi diaree peste mine zile şi nopţi, eu numai ce spun două cuvinte şi voi imediat vă simţiţi jigniţi…”

Demisia Consiliului director face ca la conducerea acestui post de radio să nu mai existe jurnaliști.

Unul din membrii independenţi ai Consiliului director, economistul Evgheni Iaşin, care şi-a dat demisia din board, a pus şi el „degetul pe rană”: „Se pare că liderilor politici ai acestei ţări le este teamă de independenţa mijloacelor de informare şi iau acum măsuri ca să evite orice probleme ar putea să aibă.”

Miliardarul Mihail Prohorov, candidat si el la alegerile prezidențiale din 4 martie a declarat astăzi că ar dori să cumpere cele 66 de acţiuni pe care le are Gazprom Media la Echo Mosvkî, pentru a păstra independenţa postului.
XS
SM
MD
LG