Linkuri accesibilitate

„Tablou de bord al dezechilibrelor macroeconomice"


Comisia Europeană preocupată de situația economică din 12 state ale continentului.


Criza economica a scos la iveala faptul ca dezechilibrele macroeconomice sunt o amenintare serioasa pentru perspectiva economica a tarilor europene. Dupa cum a declarat marti la Strasbourg Olli Rehn, vicepresedintele Comisiei Europene responsabil cu politica economica si financiara, criza s-a nascut in pietele financiare instabile dar a fost amplificata de finantele publice nesustenabile si de dezvotarea semnificativa a dezechilibrelor macroeconomice.

In primul raport referitor la indicatorii asa numitului „Tablou de bord al dezechilibrelor macroeconomice" prezentat succint de Olli Rehn, sunt enumerate problemele a 12 state membre unde au fost identificate amenintari la adresa stabilitatii macroeconomice.

Pe lista nu figureaza doar tari ca Italia si Spania, ci si state ale caror economii sunt considerate solide, cum este cazul Frantei sau al Marii Britanii.

Mecanismul de alerta prezentat marti seara va permite UE sa identifice si sa remedieze dezechilibrele macroeconomice din ficare stat membru. In baza analizei a 10 indicatori intre care competitivitatea, performantele la export, contul curent, datoriile private si piata imobiliara, Comisia Europeana a identificat 12 state membre a caror situatie macroeconomica „va fi analizata mai aprofundat". Aceste analize vor permite Comisiei sa vada daca exista in aceste economii dezechilibre periculoase, si in astfel de cazuri, Comisia va face o serie de recomandari.

„Doar daca masurile corespunzatoare nu se iau vom deschide o asa numita „procedura de dezechilibru excesiv" in care vom fixa termene pana la care statul membru va trebui sa implementeze actiunile recomandate", a aratat comisarul Rehn.

Cele 12 tari a caror performante macroeconomice „vor fi analizate mai aprofundat" in saptamanile urmatoare sunt Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franta, Italia, Ungaria, Slovenia, Spania, Suedia si Marea Britanie.

„Nu vor face obiectul unor analize aprofundate Romania, Grecia, Irlanda si Portugalia, aceste tari sunt deja in supraveghere economica consolidata in contextul asistentei financiare conditionate", a subliniat Olli Rehn.

Vicepresedintele Comisiei Europene a oferit si cateva detalii referitoare la situatia in care se afla fiecare din cele 12 tari amintite. In cazul Spaniei, de pilda, vor fi analizate cauzele structurale ale nivelului foarte ridicat al ratei somajului si situatia dificila a crizei imobiliare prelungite.

In Italia expertii Comisiei se vor apleca asupra identificarii cauzelor acumularii masive a datoriei publice si a potentialului foarte mic de crestere.

Cat priveste Belgia, Franta si Regatul Unit, Comisia doreste sa identifice motivele care se afla in spatele pierderii ingrijoratoare a cotelor de piata la export.
XS
SM
MD
LG