Linkuri accesibilitate

„Ţara unde curge sânge şi miere”


Angelina Jolie, în dialog cu Godana Knezevic
Angelina Jolie, în dialog cu Godana Knezevic

Unul din cele mai controversate debuturi regizorale, un film de Angelina Jolie despre ororile războiului din Bosnia.


„Ţara unde curge sânge şi miere” este unul din cele mai controversate debuturi în film. Cunoscuta actriţă americană Angelina Jolie şi-a ales o temă extrem de dureroasă şi încărcată emoţional pentru primul film pe care l-a regizat: crimele războiului civil din Bosnia. La premiera de la Sarajevo au fost invitaţi şi mulţi jurnalişti care au acoperit războiul din 1992-95, între care şi Gordana Knezevic, directoarea redacţiei sud-slavice a postului nostru de radio. Ileana Giurchescu rezumă relatarea semnată de Gordana Knezevic şi Irene Chalupa:

În jur de 5 mii de oameni au înfruntat frigul şi nămeţii, la Sarajevo, ca să fie prezenţi la premiera filmului „Ţara unde curge sânge şi miere”. Însăşi locul unde a avut loc premiera şi-a avut simbolica lui: o sală de sport înconjurată de mormintele multor din cei căzuţi în asediul de la Sarajevo.

Angelia Jolie şi echipa ei au fost primiţi cu ovaţii. Când s-a terminat filmul, cu ochii în lacrimi, Jolie a mărturisit că pentru ea, lucrul la „Ţara unde curge sânge şi miere” a fost o experienţă de viaţă hotărâtoare.

A doua zi, a acordat un interviu Europei Libere în care i-a mărturisit Gordanei Knezevic cât de greu i-a fost să facă acest film.

„Am lucrat din greu să fac un film bun, dar şi un film care ştiam că mai ales pentru oamenii de aici va fi foarte greu de urmărit, pentru că este un film despre viaţa lor. Este greu să dai o interpretare artistică vieţii cuiva şi atunci nu poţi decât să speri că faci bine, că faci suficient. Eram îngrozită.” – mai mărturiseşte actriţa americană, astăzi şi regizor.

Pentru Jolie, care era un teenager în timpul războiului din Bosnia, refuzul occidentului de a interveni activ încă de la începutul războiului este una din crimele istoriei recente:

„Când am crescut, am călătorit mult în lume, dar mereu am avut senzaţia că asta este o parte din lume despre care s-a povestit mult prea puţin”. Iar când s-a documentat pentru film, continuă Angelina Jolie, s-a îndrăgostit nu numai de ţară, dar mai ales de oamenii pe care i-a cunoscut, mulţi din ei victimele războiului.

Şi la premiera de la Sarajevo, în sala erau multe femei care trecuseră prin aceleaşi umilinţe , fuseseră abuzate sexual sau terorizate, ca şi eroina filmului. „Ţara unde curge sânge şi miere” este povestea unui sârb bosniac, fiul unui general şi a unei artiste bosniace. Povestea lor de dragoste este schimbată de război într-o tragedie, tânăra artistă ajunge într-un lagăr de prizonieri unde este şi violata. Iar comandantul lagărului este fostul ei iubit.

„Nu mi-am închipuit că un film poate avea calităţi terapeutice”, spune Gordana Knezevic , care a văzut în sală multe femei plângând. Dar şi femei care după film au spus că acum pot închide un capitol dureros al vieţii.

Alan Lilltle este corespondent la BCC, a relatat şi a scris despre războiul din Bosnia, şi a fost prezent la premiera de la Sarajevo.

Pentru Lilltle , marele merit al acestui film este că a readus în actualitate ororile războiului din Bosnia. Şi că a creat o punte între victimele de atunci şi lumea de astăzi.

Filmul „Ţara unde curge sânge şi miere”, realizat de Angelina Jolie a fost deja prezentat în câteva oraşe din America. Iar următoarea premieră va fi la Zagreb. Angelina Jolie a declarat însă că nu va participa la premiera de la Belgrad pentru că atmosfera este mult prea ostilă, duşmănoasă.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG