Linkuri accesibilitate

CNA sancționează TV Antena 1 pentru încălcarea dreptului la viață privată


Fostul premier Emil Boc
Fostul premier Emil Boc

O încălcare flagrantă a dreptului la viața privată „sub masca unui interes public”.


In Romania a avut loc o premieră - Consiliul Naţional al Audiovizualului, agenţia care reglementează activitatea posturilor de radio si de televiziune, a decis întreruperea programului televiziunii particulare Antena 1 pentru că a prezentat un film indecent cu fostul premier Emil Boc. Mai multe despre impactul acestei decizii, de la Sabina Fati, corespondenta noastra la Bucuresti.

Televiziunea Antena 1 a fost sanctionata de Consiliul National al Audiovizualului, dupa ce postul de televiziune a difuzat, la inceputul acestei saptamani, imagini care il prezinta pe fostul premier Emil Boc, dezbracat.

Toti cei noua membri ai Consiliului National al Audiovizualului din Romania au votat pentru sanctionarea dura a postului de televiziune Antena 1, dupa ce acest post a difuzat luni (13 februarie) de mai multe ori in cadrul unei emisiuni de divertisment un film in care fostul premier Emil Boc aparea dezbracat.

Seful Consiliului National al Audiovizualului,Razvan Popescu, spune chiar ca ar fi vorba despre „cel mai grav caz” de care s-a lovit aceasta institutie, explicind ca este vorba despre o incalcare flagranta a dreptului la viata privata „sub masca unui interes public”. In timpul emisiunii in care a fost prezentat filmul cu fostul premier, moderatorul Antenei 1 a incercat sa justifice acest subiect argumentind ca Emil Boc a putut fi filmat in vestiarul unei sali de fitness pe vremea cind era in functie, fara ca ofiterii Serviciului de Paza si Protectie sa fi observat acest lucru, ceea ce ar scoate la iveala o bresa in aparatul de siguranta al demnitarilor

A fost insa evident ca moderatorul nu aducea nici un fel de informatie de interes public prin acest film in care nuditatea fostului premier roman nici macar nu era blurata, cum se face adesea in cazuri mai putin célèbre decit acesta. Ca atare Antena 1 a fost obligata de Consiliul National al Audiovizualului sa intrerupa emisia vreme de zece minute imediat dupa ora 19.00 si sa prezinte doar textul sanctiunii primite in acest interval.

In discutie nu a fost vorba despre indecenta imaginilor, fiindca astfel de tabu-uri au fost depasite demult in Romania. Instanta care vegheaza asupra bunelor moravuri politice si de divertisment de care dau dovada televiziunile romanesti s-a alarmat mai degraba din cauza ca filmul prezentat a fost facut fara voia protagonistului si deci prin incalcarea dreptului la viata privata.

Peste 100 de reclamatii a primit Consiliul National al Audiovizualului dupa prezentarea acestui film la Antena1, dar sanctiunea primita de aceasta televiziunea nu este cea mai grava. La urmatoarea abatere lucrurile ar putea fi mult mai complicate si mai scumpe fiindca va fi vorba despre intreruperea emisunilor pe o perioada de trei ore, intre 18.00 si 21.00

Reglementarea audiovizualului romanesc continua sa fie, asadar, necesara, nu doar pentru echilibrarea politica a dezbaterilor mediatice, dar si pentru descurajarea derapajelor vulgare, fiindca fuga dupa audiente si dupa voturi tinde sa generalizeze genul tabloid pentru toata presa romaneasca.
XS
SM
MD
LG