Linkuri accesibilitate

Brand de ţară numai pe hârtie (Adevărul)


În R. Moldova există mai mult de 15 de mii de copii cu dizabilităţi (Moldavskie Vedomosti).


Andrei Rizescu scrie în „Adevărul” că „avem brand de ţară numai pe hârtie. Încă neaprobat la nivel central, brandul Moldovei e prezent doar pe materialele promoţionale din recuzita misiunilor diplomatice”. Autorul articolului notează că Republica Moldova are vinuri bune, plăcinte gustoase, tradiţii populare şi Orheiul Vechi. Însă lipsa unei imagini recunoscute internaţional face ca posibilele atracţii turistice să fie încă necunoscute pentru oamenii care ar putea să viziteze ţara.

În paginile cotidianului „Adevărul, Ion Preaşcă scrie despre decizia Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale (BNM), din cadrul şedinţei din 15 februarie 2012, de a iniţia procesul de lichidare silită a băncii Universalbank, „ca urmare a constatării insolvabilităţii şi altor abateri de la prevederile legislaţiei”. Autorul articolului îl citează pe Stanislav Madan, consultant la Business Inteligent Services, care afirmă că „impactul produs de acest faliment va fi unul nesemnificativ, iar ecoul va fi mult mai redus decât în cazul insolvabilităţii Investprivatbank.

„Mihai Ghimpu a lansat în ultimele zile nişte atacuri necruţătoare împotriva partenerilor de coaliţie, acuzându-i că ar fi conspirat pentru a-l compromite”, scrie în paginile „Jurnal de Chişinău”, Petru Bogatu. Jurnalistul observă că afirmaţiile acide ale liderului liberal au scandalizat opinia publică, dar nu şi pe Vlad Filat sau Marian Lupu. Aceştia îşi păstrează calmul şi se fac că plouă. Dl Bogatu constată că: „Mihai Ghimpu face un joc tactic bine gândit. Şi partenerii săi din AIE ştiu de ce. Urmând să voteze împreună cu Dodon un candidat apartinic şi renunţând la portofoliul de preşedinte al Parlamentului, PL riscă să-şi şifoneze reputaţia în mijlocul propriului electorat. De aceea, dând toată vina pentru situaţia creată pe PD şi PLDM, liderul liberal îşi protejează partidul. Ghimpu se află în legitimă apărare şi trebuie lăsat în pace să interpreteze acest rol până la capăt”, conchide autorul.

Liubovi Cegarovscaia în „Moldavskie Vedomosti” face trimitere la statistica oficială şi scrie că „în Republica Moldova există mai mult de 15 de mii de copii cu dizabilităţi. Datele statistice demonstrează că numărul acestora este în creştere, iar experţii sunt de părere că numărul copiilor cu nevoi speciale va ajunge în 2015 până la 19 mii. Fostul director al Centrului „Mamei şi a Copilului”, Ion Iliciuk, susţine că „imaginea reală este mult mai gravă”.

În editorialul său din „Timpul”, Constantin Tănase constată că: „avem în Moldova noastră dragă, nu numai „păpuşarul nr. 1” şi „păunul nr. 1”, dar şi „mafiotul nr. 1”, şi „demagogul nr. 1”, şi „Iuda nr. 1”, şi „şmecherilă nr. 1” [...] Nu avem însă nimic la celălalt capitol, la cel al exemplelor pozitive şi luminoase. Nu am auzit în ultimii ani să se vorbească despre „fermierul nr. 1”, „compozitorul nr. 1”, „dramaturgul nr. 1”, „învăţătorul/profesorul nr. 1”. S-ar părea că tonul în societate îl dau mafioţii, păpuşarii, păunii nr. 1 şi toţi ceilalţi din această armată de carii ce rod din interior societatea. Da, azi ei sunt mari şi tari, par nemuritori, dar sunt în realitate nişte efemeride. Când pierd posturile – dispar şi ei, se evaporează, nu rămâne nimic din ei, doar câte o poreclă”. „Pe termen lung nu ei au de spus ultimul cuvânt”, e de părere Constantin Tănase în Timpul.
XS
SM
MD
LG