Linkuri accesibilitate

De ce s-a amânat parafarea Acordului referitor la Spaţiul Aerian Comun dintre UE şi Moldova?


Dirk Schuebel în dialog cu Valentina Ursu.

Cînd vor putea intra pe piaţa moldoveanească şi companiile aeriene „low cost”, cele de la care, cu puţin noroc şi din timp, poţi cumpăra bilete cu doar câiteva zeci de euro? E una din întrebările care îi framântă pe mulți moldoveni, mai ales pe cei care au rude la muncă în străinătate, sau pe cei din străinătate care nu se pot desprinde de familie şi de meleagurile natale. Un interviu pe această temă cu reprezentantului Uniunii Europene la Chişinău Dirk Schuebel realizat de Valentine Ursu.


Europa Liberă: Moldovenii au pus mare miză în faptul că vor putea cumpăra bilete de avion mai ieftine. Dar iată că Uniunea Europeană amână parafarea Acordului referitor la Spaţiul Aerian Comun cu Republica Moldova. Dle Schubel, să ne spuneţi, e doar vina Brusselului sau şi vina Chişinăului?

Dirk Schuebel: „În primul rînd, vreau să vă spun că am fost foarte fericit să văd cît de repede negocierile privind Acordul referitor la Spaţiul Aerian Comun a putut fi încheiat. În doar două runde de negocieri Acordul a fost pus la punct şi în octombrie anul trecut am putut iniţia acest acord moldo-comunitar. Am planificat să semnăm acest Acord la finele lunii martie, în luna octombrie chiar am stabilit ca documentul să fie tradus în toate limbile ţărilor membre ale UE, deci lucrurile erau clare. Din păcate, suntem într-o situaţie care nu ne permite să semnăm Acordul în martie. Este clar că e vina Uniunii Europene şi nu a Republicii Moldova. Aţi făcut tot posibilul ca acest document să fie semnat în martie. Avem o problemă internă, nu ştim cine ar trebui să semneze astfel de acorduri. Consiliul European, sau Consiliul şi statele membre. Această dispută ar trebui rezolvată, înainte ca acordurile între UE şi statele din afara comunităţii să fie semnate. Sperăm ca această problemă să fie rezolvată foarte repede, ca să putem semna acest acord cel târziu la următoarea reuniune a Miniştrilor transporturilor din Uniunea Europeană care va avea loc în iunie. Sperăm ca acordul să intre în vigoare şi să poată fi aplicat, astfel încât toţi cetăţenii şi eu însumi, la fel ca şi toţi cetăţenii străini, să putem beneficia de tarife şi preţuri mai bune pentru călătoriile spre Uniunea Europeană şi înapoi. ”

Europa Liberă: Am înţeles de la dvs că ar fi o dispută între două structuri comunitare - Comisia Europeană şi Consiliul Uniunii Europene. UE nu mai semnează acorduri cu terţe ţări?

Dirk Schuebel:
„Noi vorbim doar despre Spaţiul Aerian. Până această problemă nu va fi rezolvată, cel mai probabil, nu va fi semnat niciun acord cu terţe ţări. Din nefericire, Republica Moldova este o victimă a schimbărilor din interiorul UE, pentru care, autorităţile moldovene nu poartă nicio vină. Sperăm că această problemă să fie rezolvată, cel târziu, până la finele lunii iunie a acestui an.”

Europa Liberă: Dle Schubel, din spusele dvs putem înţelege că ieftinirea biletelor de avion se amână, dar nu se „pune cruce” pe această ideea a autorităţilor de la Chişinău de a purcede la ieftinirea biletelor avia?

Dirk Schuebel:
„Desigur, este vorba doar de o amânare. Ştim că foarte multe companii „low-cost” au vizitat deja Republica Moldova, vor să iniţieze aici afaceri, alţii au discutat cu companii ca Lufthansa sau Austrian Airlines, pentru a creşte capacităţile de zbor spre Moldova. Toate acestea ne demonstrează progresul care s-a înregistrat. Doar trebuie să rezolvăm problema noastră internă, ca apoi acordul să poată fi semnat şi să intre imediat în vigoare.”

Europa Liberă: Dumneavoastră sunteţi cel care faceţi deseori naveta pe cale aerului. Vi se par totuşi scumpe biletele avia?

Dirk Schuebel:
„Da, în comparaţie cu cele din interiorul UE sunt mai scumpe. Dar desigur este vorba şi de competiţie care nu este una foarte strânsă. Republica Moldova nu a fost o destinaţie foarte populară acum cîţiva ani, între timp a devenit atrasctivă. De asemenea datorită faptului că cetăţenii europeni nu au nevoie de viză ca să vină în Republica Moldova. În plus, aveţi o ţară foarte frumoasă, de aceea tot mai mulţi cetăţeni vin să descopere frumuseţea ei. Sunt destul de optimist şi cred că această tendință va continua, şi vom reuşi să avem tarife mai ieftine prin acest Acord, astfel încît toată lumea să aibă de cîştigat, atît moldovenii, dar şi cetăţenii străini care vizitează ţara.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00
Link direct

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG