Linkuri accesibilitate

Georgia, Ucraina şi Alianța Nord Atlantică


Afiş NATO la Tbilisi
Afiş NATO la Tbilisi

Georgia şi Ucraina continuă să fie statele din fostul spaţiul sovietic cu cea mai reală perspectivă de aderare la NATO, chiar dacă la o dată nedefinită, şi cu cele mai apropiate relaţii cu Alianţa.


Cât pe ce să obţină foia de parcurs pentru aderare încă cu patru ani în urmă, la Bucureşti, dar împiedicate de opoziţia tacită a Franţei şi Germaniei, Georgia nu a încetat niciodată să spere în reluarea discuţiilor pe marginea alipirii sale la Alianţa Nord-Atlantică, în timp ce Ucraina a spus că nu mai vrea cu atâta ardoare să se alăture organizaţiei pentru că populaţia sa nu-şi doreşte deocamdată acest lucru.

Ce înseamnă cooperarea cu NATO pentru Georgia şi Ucraina, i-a întrebat Europa Liberă la Bruxelles pe reprezentanţii permanenţi ai acestor două ţări la cartierul general al Alainței Nord-Atlantice.

“Când o ţară are un parteneriat special cu NATO, de tipul celui pe care îl are Ucraina, acest parteneriat înseamnă sprijin deopotrivă pe ambele direcţii, ” explică şeful misiunii ucrainene la NATO, Igor Dolgov.

Ucraina participă la toate operaţiunile NATO, excepţie făcând doar Libia, precizează diplomatul, iar alianţa îi ajută pe ucraineni să-şi reformeze sistemul de securitate şi să-şi modernizeze armata.

Igor Dolgov
Igor Dolgov
“În urma unor circumstanţe istorice, Ucraina a avut şi are o armata imensă - o armată pe care noi tot o reducem şi o reducem, dar care rămâne a fi a treia ca mărime în Europa. Reducerea armatei înseamnă foarte multe probleme de ordin practic: ce vor face ofiţerii, unde vor trăi, unde vor lucra. Aici NATO ne ajută foarte mult. La fel de mult ne ajută şi să ne perfecţionăm forţele armate astfel încât să corespundă unor standarde internaţionale. Pentru că noi vrem ca militarii noştri, oriunde s-ar afla, să vorbească cel puţin aceiaşi limbă cu militarii altor state, ” spune diplomatul ucrainean.

Benefiile pe care i le-a adus Georgiei parteneriatul foarte strâns cu NATO sunt imense, apreciază la rândul său Grigol Mgaloblishvili, şeful misiunii georgiene la NATO.

Gligol Mgaloblishvili
Gligol Mgaloblishvili
“Nu este vorba despre un meci de fotbal, în care cineva să câştige, iar cineva să piardă. Dar totuşi n-am fi reuşit niciodată să ne modernizăm armata, să facem reformele pe care le-am făcut în drept şi economie fără acest sprijin. Mi-ar lua foarte mult timp ca să explic tot ce am obţinut noi în această perioadă, dar o să spun doar că bugetul ţării noastre a crescut enorm din 2000 încoace, iar nivelul corupţiei a scăzut semnificativ. Este un progres foarte mare pentru ţara mea,” spune Grigol Mgaloblishvili.

Îşi doresc însă Ucraina şi Georgia la fel de puternic ca până la summit-ul de la Bucureşti să adere la NATO? În această chestiune, ar exista anumite diferenţe, cel puţin la nivel de declaraţii. În timp ce diplomatul de la Tbilisi continuă să creadă în ireversibilitatea procesului, cel de la Kiev preferă în acest moment o abordare mai realistă în această privinţă. Din nou ambasadorul ucrainean la NATO, Igor Dolgov:

“Noi judecăm în funcţie de realităţi. Iar realităţile sunt de aşa natură că NATO nu este gata să ne primească, chiar dacă politica uşilor deschise nu a fost anulată de nimeni. În al doilea rând, populaţia Ucrainei nu-şi doreşte această aderare. Apoi, partidul de guvernământ şi preşedintele nostru are o poziţie foarte clară în acest sens, şi anume: NATO este în acest moment una din cele mai importante organizaţii de securitate din lume, iar Ucraina este interesată într-o cooperare cât mai apropiată cu putinţă cu ea. Noi suntem nişte membri responsabili ai comunităţii internaţionale şi ca orice jucător responsabil de pe acest teren, noi ne gândim nu doar la noi, ci şi la alţii, la securitatea comună. Pentru o securitate mai largă, este nevoie de această cooperare. Cu cât mai puţine probleme vor fi în lume, cu atât mai liniştit se va putea ocupa fiecare stat de problemele sale interne,” spune reprezentantul Ucrainei la NATO, Igor Dolgov.

Iată însă ce spune Grigol Mgaloblishvili, şeful misiunii georgiene la NATO:

“Procesul de aderare este unul ireversibil în cazul Georgiei. Şi asta în primul rând pentru că agenda NATO nu este o prioritate doar pentru administraţia ţării, ci şi pentru majoritatea populaţiei. În 2008 am avut un plebiscit care a arătat că 80 la sută din cetăţeni vor să vadă ţara noastră în NATO. Prin urmare, noi nu facem paşii în direcţia NATO, reformele necesare doar pentru a arăta cât mai atractivi în exterior, ci o facem pentru oamenii noştri, pentru alegerea pe care au făcut-o ei referitor la viitorul lor, ” ne-a spus Grigol Mgaloblishvili, reprezentantul permanent al Georgiei la NATO.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:06 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG