La New York s-a deschis zilele acestea o expoziţie de fotografii realizate de Liu Xia, soţia laureatului premiului Nobel pentru pace din 2010, dizidentul chinez Liu Xiabao. Expozitia este sugestiv intitulată „Forța tăcută a lui Liu Xia”, si prezintă 26 de fotografii care încearcă să fie o reprezentare a suferinţelor femeii si a populaţiei Chinei. O imagine a unei Chine reale şi diferită de cea pe care autorităţile de la Beijing vor să o arate lumii. Relatarea corespondentei noastre la New York este rezumata de Oana Serafim.
Laureatul premiului Nobel pentru pace din 2010 este arestat din 2009 şi ispăşeşte o pedeapsă de 11 ani închisoare pentru ceea ce autorităţile comuniste chineze au numi „incitare la subminarea puterii de stat”. Soţia sa este in arest la domiciliu din 2010 şi nu poate comunica cu nimeni.
Inainte de arestarea soţului, Liu Xia i-a dat 30 de copii ale fotografiilor facute între 1995 şi 2005, scriitorului francez Guy Sorman, prieten al familiei şi cel care s-a ocupat de organizarea actualei expozitii de la New York.
Fotografiile au fost trecute peste granita una cite una, căci ar fi fost altminteri oprite de vigilenţa vameşilor comunisti.
Fotografiile au fost făcute cu o camera ruseasca din anii ʼ70 şi au fost lucrate în bucataria familiei transformata in studio şi laborator foto. Toate fotografiile sunt facute în perioada în care cuplul era în arest la domiciliu.
Guy Sorman: „Aproape toate fotografiile au fost facute cu acest aparat vechi, fara lumini, în apartemnetul lor. Si în ciuda acestor conditii a reusit să creeze aceste istorii dramatice şi metofore. Cred că aceasta contradicţie face tocmai ca fotografiile sa fie atit de impresionante. Fotografiile au o importantă dimensiune metaforica. Cînd ai o fotografie a lui Liu Xiabo cu o păpuşă pe umăr şi păpuşa plînge, e limpede că vorbim de o metaforă: dizidentul ţinînd pe umeri poporul chinez, sau cind avem fotografie cu o păpuşă strivită între carţi, ce par ca nişte ziduri, sigur că e vorba de Liu Xiabo în arest la domiciliu printre cărţi…
O altă fotografie arată o altă păpuşă urîtă strivită de o piatră cu insemne chinezeşti vechi de 5000 de ani. Si aici ideea e limpede : poporul chinez va reusi, ca de atitea ori în lunga sa istorie să se elibereze şi de data aceasta…
Ceea ce este impresionant in aceasta expozitie neobişnuită de fotografii este că ele ar fi putut fi făcute în orice ţară cu regimuri represive. Ele vorbesc, pur si simplu despre opresiune. Dar există şi o licărire de speranţă – ea vine de la artiştii care se exprimă pe ei, indiferent de consecinte. E vorba de libertatea de creaţie care inspiră, de cele mai multe ori societatea civilă. Motiv pentru care, intotdeauna autorităţile din regimuri totalitare sunt cu ochii în 4 la ce fac, fotografiază, scriu sau filmează.. artistii.
Cind mergi în China realizezi că acolo este o societate civilă care se naşte, oamenii îşi spun opiniile şi descoperi şi o reţea underground de artişti care sunt hotarîţi să se exprime pe sine, indiferent de consecinţe şi Liu Xia este parte a acestei renaşteri culturale” - declară scriitorul francez Guy Sorman, care s-a ocupat de organizarea acestei expozitii la New York. Expozitia va călători la Madrid si Hong Kong în aceasta vară.