Linkuri accesibilitate

Ion Ababii şi Veronica Bacalu - candidați pentru funcţia de şef de stat


Vlad Filat, preşedintele PLDM, în dialog cu Valentina Ursu

Europa Liberă: Se zice că nu e atât de uşor să ajungeţi la un compromis în ceea ce priveşte identificarea unei persoane, care ar merita fotoliul de preşedinte, dar pare-se că sunteţi aproape de mal. Aţi reuşit să identificaţi candidatul potrivit pentru locul potrivit?

Vlad Filat:
„În general, când este să realizezi un compromis nu este uşor. Mai cu seamă atunci când trebuie să identifici un candidat pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, având în vedere şi situaţia în care ne aflăm, după o criză foarte prelungită şi profundă constituţională. Însă pot să vă spun că dincolo de problemele pe care le avem, discuţiile sunt unele constructive. Am ajuns astăzi în după amiază, împreună cu colegii de la Partidul Democrat, în a propune colegilor din Partidul Liberal doi candidaţi. Este vorba de domnul Ababii şi este vorba de doamna Bacalu. Sunt persoane care întrunesc calităţile necesare pentru a fi preşedinte bun al Republicii Moldova. Sperăm că colegii din Partidul Liberal, dar şi cei din grupul Dodon, se vor expune asupra acestor propuneri ca într-o perioadă foarte apropiată să putem stabili data alegerilor şi să alegem preşedintele.”

Europa Liberă: Domnule premier, să înţeleg că un candidat este propus de PLDM şi altul de PD?

Vlad Filat:
„Nu este adevărat. Noi nu am mers pe formula ca să propună cineva un candidat sau altul. Noi am venit cu propuneri de oameni, care întrunesc anumite criterii. Şi vreai să vă spun foarte obiectiv şi sincer că aceste două s-au regăsit pe ambele liste, care au fost propuse pentru discuţii.”

Europa Liberă: Domnul Ghimpu, liderul liberalilor, spunea că el aşteaptă să veniţi cu o singură candidatură.

Vlad Filat:
„Eu sper foarte mult că domnul Ghimpu se va expune pe marginea acestor două candidaturi şi noi vom avea posibilitatea să ne mişcăm înainte. Eu cred că perioada care a trecut a fost una productivă, am reuşit să ajungem aici. Regret că am ajuns aici fără participarea Partidului Liberal, dar a fost decizia dânşilor, dar sper în sinceritate şi în constructivism din partea lor. Sigur, trebuie să aşteptăm să vedem şi poziţia colegilor din Parlament din Partidul Socialiştilor.”

Europa Liberă: Domnul Ababii a fost membru al cabinetului de miniştri pe timpul guvernării comuniste.

Vlad Filat:
„Domnul Ababii este un bun profesionist, este o personalitate şi întruneşte calităţile necesare pentru a fi un preşedinte bun.”

Europa Liberă: Doamna Veronica Bacalu a fost viceguvernatorul Băncii Naţionale, acum se află în Statele Unite ale Americii, este angajata unei instituţii financiar-bancare. E totuşi o competiţie acerbă între ei doi, nu?

Vlad Filat:
„Eu nu cred că aici trebuie să vedem competiţie. Noi aici trebuie să găsim voturile pentru ca să fie ales candidatul. Doamna Bacalu este un profesionist desăvârşit, a făcut o carieră de succes în Republica Moldova şi o carieră de succes în instituţiile financiare internaţionale. La ora actuală deţine o poziţie importantă la Fondul Monetar Internaţional, are calităţile necesare pentru a reprezenta cu succes Republica Moldova în calitate de preşedinte.”

Europa Liberă: Poate fi fixată mâine sau poimâine în cadrul Legislativului data alegerii şefului statului?

Vlad Filat:
„Eu nu vreau să număr orele sau zilele când va fi stabilită data alegerilor. Eu vreau ca în data de 15 martie, aşa cum a vorbit preşedintele Parlamentului, domnul Marian Lupu, la şedinţa Parlamentului din săptămâna trecută, să fie ales preşedintele. Dar totodată eu tare sper că în cadrul şedinţelor de mâine sau poimâine să fie stabilită data, având candidatul identificat.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG