Linkuri accesibilitate

Manifestație pro-Putin anunțată la Moscova


La mitingul din Lujniki ar putea participa cel mult 100.000 de persoane.

La Moscova ar urma să aibă loc astăzi un nou miting de sprijin pentru candidatura premierului Vladimir Putin la președinția Rusiei. Iar presa rusă se întreabă dacă adunarea va bate recorduri și dacă participanții vor veni de bunăvoie. Detalii are Mircea Țicudean.

Agenția RIA Novosti scrie că organizatorii mitingului pro-Putin de la Moscova contau inițial pe o prezență de până la 200.000 de oameni - ceea ce ar fi însemnat cea mai mare demonstrație de stradă ținută în Rusia în ultimele două decenii - dar au fost nevoiți să-și reducă aștepările după ce primăria Moscovei nu le-a aprobat traseul inițial, propunând o rută care nu permite mișcări de mase așa de masive.

Agenția Itar Tass spune că la mitingul din Lujniki ar putea participa cel mult 100.000 de persoane. Dar ce ia la cantitate, Itar Tass adaugă la calitate: la miting ar putea participa însuși premierul Vladimir Putin. Secretarul său de presă, Dmitrii Peskov, a fost citat marți cu afirmația că ”nu este exclusă” participarea candidatului prezidențial, adăugând: ”E foarte probabil că va lua parte”.

Până acum, Putin s-a ținut departe de diferitele mitinguri în favoarea candidaturii sale.

Iar săptămâna aceasta a brăzdat țara în lung și în lat, vizitând uzine, unități de poliție și alte colective de muncă, unde s-a ferit să pomenească scrutinul de la 4 martie, la care este marele favorit. Aparatul de presă al lui Putin a inisistat chiar că vizitele nu au nici o legătură cu alegerile.

Mitingul de astăzi de la Moscova este organizat de echipa de campanie a lui Putin și de Frontul Popular al Rusiei Unite, o organizație cetățenească afiliată la partidul de guvernământ.

Moscova s-a reobișnuit cu demonstrațiile de stradă, după ani lungi de calm, în urma alegerilor parlamentare din decembrie, câștigate de partidul lui Putin, ce-i drept cu o majoritate ușor mai redusă decât înainte. De atunci au avut loc numeroase proteste, unele autorizate, altele nu, la care diferite grupări de opoziție s-au plâns că alegerile pentru Dumă au fost fraudate și au atras atenția că același lucru s-ar putea întâmpla la prezidențiale.

Forțele pro-Putin au răspuns cu demonstrații de sprijin. Cea mai mare a avut loc la 4 februarie - și a devenit ea însăși un nou motiv de dispută. Opoziția a contestat cifrele de participare publicate de oamenii lui Putin, iar apoi, cu ajutorul presei, a documentat numeroase cazuri în care demonstranții au fost îndemnați să manifesteze pentru premier de către șefii lor, prin diferite forme de presiune. Potrivit RIA Novosti, această practică ar fi fost răspândită mai ales printre directorii de școli. Au existat de asemenea relatări neconfirmate că unor demonstranți pro-Putin li s-au oferit bani contra participării la miting.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG