Disputele din Parlament de astazi trezesc întrebarea daca Alianţa pentru Integrare Europeană ar putea să arate altfel după alegerea eventuală a preşedintelui ţării, şi daca într-adevar aceasta este cea mai importantă chestiune politică a Moldovei. Este ceea ce Vasile Botnaru l-a întrebat pe istoricul şi analistul politic Gheorghe Cojocaru.
Gheorghe Cojocaru: ,,Cum arată Alianța pentru Integrare Europeană acum vede toată lumea. Cum va arăta Alianța pentru Integrare Europeană, dacă se va găsi candidatul perfect la funcția de șef al statului, încă nu știe cu exactitate nimeni.”
Europa Liberă: Probabil faceți aluzie la pasărea Phoenix. Credeți că Alianța pentru Integrare Europeană de astăzi ar putea să devină altceva odată cu alegerea unui nou șef de stat?
Gheorghe Cojocaru: ,,Mai întâi merită să ne punem întrebarea dacă într-adevăr nealegerea șefului statului este acea sursă generatoare a tuturor problemelor cu care se confruntă Alianța de la guvernare. Evident că se poate da un răspuns afirmativ la această întrebare – nealegerea șefului statului alimentând pe de o parte climatul de provizorat și instabilitatea constituțională. Pe de altă parte oferim pretexte opoziției comuniste pentru proteste parlamentare și stradale. Prin urmare alegerea șefului statului, și astfel înlăturarea acestei surse majore de instabilitate constituționale și socială în același timp, ar putea oferi ar putea oferi o nouă șansă pentru resetarea, ca să folosim un termen actual acum, a Alianței pentru Integrare Europeană.”
Europa Liberă: Deci, ar fi să înțelegem că asta se poate întâmpla doar dacă va fi ales viitorul președinte al Republicii Moldova? Credeți că anume viitorul șef de stat ar putea să devină acel fochist care să relanseze Alianța?
Gheorghe Cojocaru: ,,Sigur, dacă va fi ales viitorul șef al statului, în funcția de statura sa politică reală ar putea juca un rol important la reașezarea și relansarea actualei Alianțe de guvernământ. El va trebui să aducă un nou suflu pe scena politică locală, dar și în relațiile cu lumea externă, după cum și în sânul Alianței pentru Integrare Europeană.”
Europa Liberă: Mai mulți observatori spuneau despre răul cu binele lui. Adică, în condiția în care liderii Alianței se neutralizează, sau se echilibrează reciproc, viitorul președinte ar putea deveni un moderator. Și liderii Alianței au subliniat în repetate rânduri că președintele va fi acest moderator între puterile statului, între putere și opoziție, între putere și societatea civilă. Oare să fie posibil așa ceva?
Gheorghe Cojocaru: ,,Într-adevăr șeful statului ar trebui să asigure echilibrul pe scena politică, pentru că odată ales, și indiferent că va fi ales doar cu voturile parlamentarilor Alianței și ale grupului socialiștilor, el devine prima persoană în stat, reprezentând statul și societatea în ansamblul lor. Este de la sine înțeles că societatea nu va mai tolera reglările meschine de conturi la vârful scenei politice, în detrimentul faptelor bune, care să asigure o altă calitate a vieții. Și aici este locul instituției prezidențiale pentru a menține un climat propice evoluțiilor sociale și economice pozitive.”
Europa Liberă: Ținând cont de gelozia politică, care domină spațiul de la noi, nu ne facem oare prea mari iluzii? Nu sunt prea mari așteptările legate de mandatul viitorului șef de stat? Bineînțeles, repetăm, dacă acesta va fi ales.
Gheorghe Cojocaru: ,,Mari sau mici, așteptările nu vor trebui dezamăgite. Dar sigur viitorul șef al statului, dacă totuși va fi ales, va trebui să muncească cot la cot cu actualii lideri ai Alianței, va trebui să asume programul existent de guvernare și împreună să pună umărul și la depășirea impasului constituțional, și la îmbunătățirea standardului de viață a oamenilor, și la resetarea și întărirea cursului democratic al Alianței pentru Integrare Europeană.”