Linkuri accesibilitate

Lituania și maladia KGB


Mii de dosare ale KGB-ului vor fi date publicității în viitorul apropiat.


Guvernul Lituaniei a dat publicității numele a 238 de cetățeni care erau rezerviști ai KGB-ului pe timpul când țara baltică era condusă de Uniunea Sovietică. Autoritățile de la Vilnius au mai spus miercuri că planifică să-i deconspire pe mulți alții dintre cei care au refuzat să-și dezvăluie benevol relațiile cu fostul serviciu de securitate sovietic.

Toate aceste informații care se mai referă la tehnicile de racolare, interogare și infiltrare folosite de KGB în Lituania apar în miile de dosare sovietice aflate în posesia unei instituții lituaniene de stat, Centrul de Studiere a Genocidului și Rezistenței și sunt pregătite pentru publicare.

Documentele conținând cele 238 de nume de rezerviști ai KGB-ului au fost publicate pe internet marți în cadrul unei campanii în republica baltică pentru înțelegerea și depășirea celor 50 de ani de ocupație sovietică de după al doilea război mondial.

„Am încredere că acest proiect va ajuta Lituania să se debaraseze de maladia KGB-istă”, a declarat agenției AP directorul Centrului,
Birute Burauskaite.

Fostul ministru lituanian de externe, Antanas Valionis și fostul șef pentru securitatea statului, Arvydas Pocius figurează pe lista dată publicității marți. Cei doi recunoscuseră că au fost rezerviști ai KGB-ului încă acum câțiva ani, iar după ce s-au confesat carierele lor au avut de suferit.

Rezerviștii nu au lucrat neapărat pentru serviciul de securitate sovietic, dar KGB-ul îi păstra pentru cazul că ar fi avut nevoie de mai milți oameni în eventualitatea unui eveniment major, cum ar fi un război.

Birute Burauskaite a spus că mii de dosare ale KGB-ului vor fi date publicității în viitorul apropiat. Ele conțin date despre biografia și operațiunile la care au luat parte ofițerii KGB, precum și despre persoanele înregistrate ca rezerviști, dar care nu au recunoscut până acum acest lucru.

„Toate aceste documente se păstrează în arhivele Centrului nostru. Unele nu pot fi date publicității, mai ales fișierele personale ale foștilor colaboratori și angajați ai KGB-ului care s-au înregistrat” la comisia guvernamentală specială, a spus Burauskaite citat de AP.

În 1999, Lituania a adoptat o lege care le acorda tuturor foștilor agenți și informatori șase luni pentru a depune confesiuni detaliate la o comisie specială, în schimbul promisiunii că numele lor nu vor fi date publicității. S-au înregistrat aproximativ 1600 de oameni. Dar comisia a dezvăluit totuși numele lor și detaliile personale, în ciuda promisiunii că le va asigura confidențialitatea.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG