Linkuri accesibilitate

Minut de reculegere pentru victimele atacurilor rasiste la Berlin


Angela Merkel a calificat seria atacurilor ucigaşe, comise de neonazişti, drept „o ruşine pentru Germania“, lansînd un apel către societatea civilă să combată toate manifestările extremiste de dreapta


La Berlin, în prezenta cancelarului Germaniei, Angela Merkel a fost ţinut astazi un moment de reculegere pentru victimile mişcărilor extremiste de dreapta la o ceremonie de comemorare a lor. O relatare de la corespondentul nostru la fata locului, William Totok.

La ora 12, ora locală, la Berlin s-au oprit pentru un minut mijloacele de transport în comun, iar în multe fabrici şi instituţii germane a încetat munca. Minutul de reculegere a fost dedicat victimelor grupului extremist de dreapta care, din motive xenofobe şi rasiste, a ucis în ultimul deceniu 10 persoane: opt turci, un grec şi o poliţistă germană.

În cadrul unei întruniri comemorative care a avut loc la Berlin, şefa guvernului federal, Angela Merkel, a rostit o alocuţiune. În prezenţa a circa 1200 de invitaţi, între care s-au aflat şi rudele victimelor, Angela Merkel a calificat seria de atacuri, nedescoperite la timp de către poliţie şi serviciile secrete, drept „o ruşine pentru Germania“.

În numele statului german, a cerut scuze familiilor celor ucişi pentru greşelile de investigare a cazului din partea autorităţilor poliţieneşti, adăugînd:

„Putem să vă arătăm astăzi că nu vă lăsăm singuri cu durerea dumneavoastră. Simţim cu dumneavoastră, purtăm doliu cu dumneavoastră“.

Atacurile contra celor ucişi, a spus Merkel, echivalează cu un atac împotriva Germaniei. Ea a amintit în acest context de faptul că poliţia a ignorat informaţiile care arătau că seria de crime a avut la bază motive rasist-xenofobe, suspectînd familiile victimelor de implicare în aceste crime. Ea a lansat apoi un apel insistent către societatea civilă să dea dovadă de vigilenţă faţă de orice manifestare extremistă de dreapta.

Anul trecut a fost arestată o femeie (Beate Zschäpe) care împreună cu doi complici (Uwe Mundlos şi Uwe Böhnhardt) a comis seria de crime. Cei trei acţionau într-o celulă teroristă, autodenumită Subterana Naţional-Socialistă (NSU). Cei doi complici s-au sinucis înainte de a fi arestaţi. Gruparea teroristă, neonazistă, acţiona după metode conspirative, locuind într-o casă închiriată în oraşul est-german Zwickau. Între timp, au mai fost arestate cîteva persoane care i-au sprijinit. Deşi serviciul secret avea bănuieli, acesta nu a acţionat.

La începutul deceniului trecut, cei trei activau în cadrul unei organizaţii neonaziste (intitulată Thüringer Heimatschutz, THS) din landul răsăritean Turingia. După ce, în 1998, poliţia a descoperit în locuinţele lor material explozibil şi literatură de propagandă, cei trei au dispărut. Sub identităţi false au reuşit să se ascundă. Pasivitatea condamnabilă a autorităţilor urmează să fie investigată de o comisie parlamentară.
XS
SM
MD
LG