Linkuri accesibilitate

Campania „Ce vede copilul la televizor?”


Petru Macavei: „oamenii au o atitudine tot mai critică faţă de produsul mediatic care încalcă normele de bun-simţ.”


Cum se desfăşoară campania lansată de Consiliul Audiovizualului si intitulată „Ce vede copilul la televizor” şi daca televiziunile au luat vreo măsură concretă pînă acum? Relatează Diana Răileanu:

Preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Marian Pocaznoi, spune că o bună parte din televiziuni, în continuare îşi ilustrează ştirile cu imagini violente. Radiodifuzorii îşi permit aceste încălcări pentru că sancţiunile prevăzute de lege sunt prea blînde, constată Marin Pocaznoi:

„În actuala legislaţie este prevăzută o normă generală doar în Codul Audiovizualului şi ea prevede „garantarea moralităţii şi drepturile copiilor”. Este o normă foarte generală şi nimic mai mult scris. Sancţiunile conform Codului se aplică gradual pentru acceeaşi încălcare. Este vorba de avertizare publică, amendă, suspendarea publicităţii pentru o anumită perioadă de timp, suspendarea licenţei de emisie pentru o anumită perioadă de timp şi retragerea licenţei. Noi nu putem aplica altfel sancţiuni sau mai mult de 5 mii 400 lei, cît prevede Codul.”

Campania „Copilul tău ce vede la televizor?” lansată de CCA nu este destinată doar radiodifuzorilor, dar şi adulţilor care pot supraveghea genurile de programe pe care le vizionează copiii, şi atenţiona Consiliul Coordonator al Audiovizualului atunci cînd ştirile au un conţinut pornografic sau violent, e de părere Mariana Onceanu-Hadîrcă, membru CCA:

„O sursă de informare sunt aceste sesizări care parvin de la societatea civilă. Consiliul le verifică şi atunci poate să ia o decizie. Din păcate, la noi societatea nu este obişnuită. Ar fi corect ca cei care urmăresc ştirile, ONG-uri interesate, oameni obişnuiţi, care au văzut că s-a întâmplat ceva, să nu fie o problemă pentru ei, să nu amîne, să fie mai hotărîţi şi să trimită acest semnal la Consiliul Coordonator şi atunci noi am lucra mai eficient.”

Asociaţia Presei Independente periodic monitorizează mass-media pentru a vedea cum şi dacă se respectă
drepturile copiilor. L-am întrebat pe preşedintele Asociaţiei, Petru Macovei dacă jurnaliştii în continuare folosesc imaginea copiilor pentru a-şi spori vânzările şi ratingul:
„Noi am observat că lucrurile încep să se schimbe. Ceea ce mă bucură pe mine este că oamenii au o atitudine tot mai critică faţă de produsul mediatic care încalcă normele de bun-simţ, pentru că noi, de fapt, de bun simţ aici vorbim. Asta înseamnă că doar trebuie să lucrăm mai mult. Şi CCA trebuie să facă lucrul acesta şi noi, şi alţii.”
Experţii mass-media sunt de părere că utilizînd imagii şocante, fără a ţine cont de drepturile copiilor, jurnaliştii îşi taie, de fapt, creanga de sub picioare. Pentru că din momentul în care vor intra în vigoare anumite restricţii legislative, le va fi mult mai greu să-şi facă meseria.
Previous Next

XS
SM
MD
LG