Linkuri accesibilitate

Majorare neaşteptată a tarifelor în Transnistria


O povară în plus pentru populaţia regiunii. Scumpirea este motivată prin uzura înaltă a reţelelor şi lipsa banilor la buget.


Locuitorii regiunii transnistrene au primit facturile pentru serviciile comunale în luna ianuarie și au descoperit că sunt mai mari cu 20 până la 40 la sută. Autoritățile de la Tiraspol anunțaseră scumpirile în prealabil, dar spuseseră că nu vor depăși rata inflației. Radu Benea a discutat cu jurnalista Natalia Scurtu de la publicația sindicală „Profsoiuznîie vesti” și a întrebat-o între altele dacă mărimea facturilor este o surpriză.

Majorarea tarifelor a alertat, spre exemplu, administraţia oraşului Tiraspol care, din cauza nemulţumirii populaţiei, a fost nevoită să-i convoace pe şefii întreprinderilor ce prestează aceste servicii ca să le ceară explicaţii. Scumpirea e motivată prin uzura înaltă a reţelelor şi lipsa banilor la buget, spune jurnalista Natalia Scurtul, redactor pe teme sociale la ziarul „Profsoiuznîie vesti” din Tiraspol:

„Cel mai mult au crescut tarifele pentru deservirea blocului şi apă. A rămas neschimbat numai preţul gazului – 82 de copeici pentru un metru cub. Şefii întreprinderilor prestatoare de servicii spun că tarifele ar trebui să fie de 5-6 ori mai mari, decât cele actuale, ca să acopere cheltuielile reale. Asta din cauza uzurii avansate a reţelelor, pierderilor imense şi a lipsei banilor în buget. Iniţial se vorbea numai despre o majorare la rata inflaţiei de 13 la sută. Acum însă vedem că majorarea este cu mult mai mare. Spre exemplu, pentru deservirea blocului, tariful la un apartament cu două odăi a crescut practic cu 40 de procente.”

Statistic, fiecare transnistrean cheltuie, în medie, de la 20 până la 40 la sută din bugetul său pentru serviciile de întreţinere. Este o povară grea, mai ales pentru bugetari care au un salariu de aproximativ 100 de dolari, spune Natalia Scurtul.

Actuala majorare a tarifelor i-a afectat însă mai puţin pe pensionari, care vor continua să beneficieze de facilităţi.

Am încercat să aflăm ce cred locuitorii Tiraspolului despre actuala majorare a tarifelor:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct„Да нет, мы не были к этому готовы. Мы работаем в бюджетной сфере. Конечно, ощутимо. А что мы должны думать? Это правительство должно думать, но не мы.”

„Ну, по-моему, для всех ощутимо. И обязан просто платить. Просто надо будет искать способ узнать, почему так. Буду ущемлять себя. Ну, скажем, в одежде, может быть даже в питании. Другого выхода нет.”

„Да оно не настолько ощутимо, потому что в одной платежке у меня где-то на 14 рублей, а в другой на шесть, двадцать рублей всего. Другое дело, что цены растут в Шерифе – это более ощутимо. Там каждый день приходишь и все время видишь с накидкой, там уже не в копейках, а в рублях идет.”

„У меня муж инвалид. Я на бюджете, сын у меня заканчивает училище. Конечно, это очень тяжело, я не знаю, мы еле-еле там… Но денег не хватает. На чем экономим? Целый день на работе, сын учится, свет экономим, правда, телевизор, туда-сюда, у нас и компьютер… Очень тяжело.”

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG