Linkuri accesibilitate

Apel al societății civile în favoarea candidaturii la președinție a Veronicăi Bacalu (Jurnal.md)


„Alegerea preşedintelui, în actualele condiţii, nu va aduce pacea în R. Moldova! ” (Timpul).


Alianța pentru Integrare Europeană primește astăzi, prin intermediul ediției electronice jurnal.md, o recomandare din partea mai multor reprezentanți ai societății civile, printre care comentatorii Valeriu Prohnițchi, Corneliu Ciurea și Leonid Litra. Aceștia cer partidelor Alianței să-şi unifice eforturile pentru a o susţine la postul de Preşedinte pe dna Veronica Bacalu, văzută ca femeia care ar putea tempera din ambițiile clasei politice moldovenești dominate de barbați și ar putea pune capăt crizei politice îndelungate. „Partidele Alianței pentru Integrare Europeană au şansa unică de a vota, la funcția supremă în stat, un candidat care niciodată nu a făcut parte din fosta nomenclatură sovietică”, se arată în apel.

Printre alte merite menționate este faptul că Veronica Bacalu cunoaşte bine cum funcţionează economia mondială şi are o experienţă vastă de conlucrare cu cei mai influenţi factori de decizie din instituţiile financiare mondiale. Definitoriu pare a fi argumentul că experiență și relaţiile cu partenerii externi ale doamnei Bacalu pot fi de mare folos Republicii Moldova.

În Timpul.md, Constantin Tănase le dă însă o replica celor ce împărtășesc opinia comentatorilor vieții politice care au semnat acest apel. „Alegerea preşedintelui, în actualele condiţii, nu va aduce pacea în R. Moldova! ”, crede Tănase. PDLM şi PD au propus o „variantă” care, principial, din start, nu poate fi acceptată de PL. Nu poţi da R. Moldova pe mâna oricui, a unui anonim sau anonime care mâine ar putea să-şi impună caracterul şi slăbiciunile... geopolitice. Mihai Ghimpu, liderul PL, este împins cu premeditare spre groapa pe care Voronin, Filat şi Dodon i-au săpat-o mai demult.

Se pare că M. Ghimpu e singurul politician din vârful piramidei de la Chişinău care nu este controlat de ruşi, de aceea el trebuie compromis, aruncat în braţele lui Voronin, acuzat că vrea să-i readucă pe comunişti la putere şi, astfel, să fie scos din circuitul politic activ. Acest scenariu se aplică azi la Chişinău sub perdeaua de fum propagandistic a alegerii preşedintelui R. Moldova”, scrie Constantin Tănase în editorialul său de astăzi.

Portalul 24h.md publică o declarație făcută de Liderul PCRM, Vladimir Voronin, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul SUA la Chişinău, William Moser. Formaţiunea pe care o conduce nu va recunoaşte alegerea preşedintelui ţării de către deputaţii Alianţei şi dizolvarea actualului Parlament este singura soluţie pentru depăşirea crizei politice, a declarat Vladimir Voronin în cadrul înrevederii cu William Moser.

Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, susţine că Moldova ar trebui să beneficieze de liberalizarea vizelor pentru UE, pe termen scurt, până la sfârşitul acestui an, scrie același portal, observând totodată că Lazurca îl contrazice astfel pe Şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, Dirk Schuebel, care a declarat recent că dialogul privind liberalizarea regimului de vize ar putea să nu se încheie până la finele lui 2012, așa cum a anticipat în câteva rânduri șeful diplomației moldovenești, Iurie Leancă.

Comisarul European pentru Comerţ vine la Chişinău Karel De GuchtMotivul vizitei este lansarea primei etape a negocierilor pe marginea Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Coprehensiv. Oficialul european va veni la Chișinău pe data de 27 februarie. În vizita sa de o zi, Karel De Gucht se va întâlni cu premierul Vlad Filat, Marian Lupu, preşedintele interimar și speakerul Parlamentului. De asemenea, oficialul european se va întâlni cu mai mulţi membri ai Cabinetului de Miniştri.
XS
SM
MD
LG