Linkuri accesibilitate

O tranzacție militară semnificativă între Israel și Azerbaidjan


Un dron israelian de tip UAV Hermes 500 din cele ce par să facă parte din tranzacția cu Azerbaidjanul
Un dron israelian de tip UAV Hermes 500 din cele ce par să facă parte din tranzacția cu Azerbaidjanul

Ministerul de externe iranian a acuzat Azerbaijanul că ar permite serviciului de securitate israelian Mossad să activeze pe teritoriul azer.


Oficialități ale armatei din Israel au confirmat duminică o înțelegere cu Azerbaijanul de a-i vinde arme moderne în valoare de 1.6 miliarde de dolari. Încheiată într-un moment delicat, tranzacția va aduce echipamente militare sofisticate la granița cu inamicul Israelului, Iranul. Alexandru Eftode rezumă relatările agențiilor de știri.

Surse militare israeliene spun că Israelul va furniza Azerbaijanului aparate de zbor nepilotate, sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă.

Legăturile Israelului cu fosta republică sovietică musulmană s-au întărit, în timp ce s-a înrăutățit relația sa odinioară solidă cu un alt vecin al Iranului, Turcia. Cel mai grav incident a fost uciderea a 9 turci pe o navă cu ajutoare, care încercase în 2010 să spargă blocada israeliană impusă Fâșiei Gaza.

Principala îngrijorare israeliană este programul nuclear al Iranului. Liderii israelieni au sugerat că vor fi pregătiți să atace uzinele nucleare iraniene dacă nu găsesc o altă cale de a împiedica Teheranul să construiască bomba atomică.

Vorbind duminică la ședința de guvern la Ierusalim, premierul Benjamin Netanyahu a spus că va aborda din nou subiectul cu președintele american Barack Obama la o întâlnire săptămâna aceasta la Washington. Netanyahu a mai spus că un raport confidențial al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică ar confirma estimările israeliene că Iranul ar avansa rapid cu programul nuclear, sfidând cererile comunității internaționale.

În ciuda suspiciunilor israeliene și occidentale, Iranul dezminte că ar avea scopuri militare și spune că programul nuclear este gândit pentru producerea energiei și izotopilor medicinali.


Nu este limpede în ce măsură tranzacția cu arme în Azerbaijan are legătură cu vreun plan al Israelului de a ataca Iranul. Oficiali militari israelienei spun că nu există vreo legătură, că negocierile ar dura de multă vreme și că o asemenea tranzacție nu se decide peste noapte.

Presa israeliană a relatat la sfârșitul anului trecut că Israelul s-ar pregăti să vândă Azerbaijanului 60 de aparate de zbor nepilotate de două tipuri și că ar fi discutat în septembrie 2011 cu azerii despre construcția în comun a unor asemenea aparate înarmate cu rachete. Tot atunci existaseră relatări că o un aparat de zbor israelian cu însemnele forțelor aeriene azere a fost doborât deasupra enclavei Nagorno-Karabkah disputată între Azerbaijan și Armenia.

Luna aceasta, Ministerul de externe iranian a acuzat Azerbaijanul cu care Iranul are o graniță de peste 600 de kilometri că ar permite serviciului de securitate israelian Mossad să activeze pe teritoriul azer. Autoritățile azere au respins și au descris ca „mincinoase” acuzațiile iraniene că ar oferi agenților Mossad un coridor de pătrundere în Iran pentru a ucide savanți nucleari.

Israelul pe de altă parte acuză Iranul de mai multe încercări recente de a asasina diplomați israelieni în Azerbaijan, Georgia, India și Tailanda.

Agenția AP comentează că, în ciuda acestor fricțiuni, întreruperea relațiilor între Azerbaijan și Iran este puțin probabilă. Azerbaijanul este o importantă rută pentru exporturile iraniene către țările din Caucaz și ambele state iau parte la acorduri regionale energetice, ecologice și de transport în bazinul Mării Caspice.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG