Linkuri accesibilitate

Scandal la Comisia Anticorupție din Bulgaria


De ce a demisionat Todor Kolarov, șeful acestei comisii?


Primul ministru Boiko Borisov a acceptat demisia lui Todor Kolarov - președintele Comisiei pentru Confiscarea proprietăților dobândite în urmă unor activități criminale. Între motivele demisiei sale Kolarov, numit în acest post de Borisov dintre 20 de candidați în urmă cu mai puțin de un an, menționează „lipsa de sprijin politic din partea parlamentului și a președintelui”.

„Prin demisia am spus, într-un mod diplomatic, că în Bulgaria nu numai că nu se duce o luptă eficace împotrivă crimei organizate „la nivel înalt” și corupției în etajele superioare ale puterii, dar nici nu se întrevede așa ceva. În Comisie nu există o majoritate reformistă”, a declarat Kolarov.

Opoziția prognozează că motivele care au stat la baza demisiei sale vor putea fi regăsite în următorul raport de țară al Comisiei Europene.

Kolarov l-a urmat în acest post pe profesorul Stoian Kușlev devenit cunoscut prin numirile de rude și prieteni, și prin bonusurile în valoare de zeci de mii de euro pe care și le dădea singur.

Vădit enervat de gestul simbolic al lui Kolarov, primul ministru a declarat că nu va permite ca un om numit de el să-i sucească mâinile.

De menționat că numirea lui Kolarov s-a făcut la recomandarea viceprim-ministrului Diankov și a ministrului de justiție Popova.

Înainte de a ocupa acest post Kolarov a fost analist la Banca mondială și consilier juridic la ambasada Bulgariei în Statele unite ale Americii.

Noua lege a confiscări prevede ca președintele comisiei de stat să fie numit de primul ministru iar cei patru membri - aleși de către parlament.

Kolarov a fost sprijinit de Comisia Europeană care a apreciat pozitiv proiectul de lege al confiscărilor, elaborat la inițiativa sa.

El însă a intrat în conflict cu doi din membrii comisiei numiți de partidul de guvernământ, după ce a cerut ca aceștia să-și micșoreze benevol salariile în vederea realizării de economii în condițiile crizei. Micșorarea cheltuielilor de protocol și renunțarea la limuzinele de serviciu „Peugeot 607” au fost cele două picături ce au adus situația din comisia anticorupție la pragul exploziei. Membrii comisiei au semnalat Camerei de Conturi prezumptive abuzuri ale lui Kolarov dar cele trei verificări efectuate în ultimele 6 luni nu au găsit nici un fel de nereguli.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG