Linkuri accesibilitate

Cine este Veronica Bacalu, candidata AIE la funcția de şef al statului?


Veronica Bacalu

Ion Sturza: are abilităţile de a fi prudentă atunci când vorbim de Est-Vest sau de interesele ţării.

Ion Sturza: „Noi am colaborat foarte bine şi în calitatea mea de ministru şi în calitatea mea de prim-ministru. Îmi aduc aminte de renumita operaţiune de răscumpărare a obligaţiunilor faţă de Gazprom cu un discount mare, pentru care doamna Bacalu, a propos, a şi fost decorată cu o înaltă distincţie de stat.”

Europa Liberă: Cum a reuşit atunci să negocieze cu Gazprom-ul?

Ion Sturza:
„Nu nemijlocit dumneaei a negociat. A negociat ministrul de atunci, domnul Arapu, ea a executat partea finală, a mers împreună cu doamna Badrajan la Moscova şi a recuperat obligaţiunile fizic din pivniţele unei bănci, operaţiune care a făcut-o din numele unei bănci franceze. Şi doar după ce a plecat din sediul băncii ruşii şi-au dat seama că era vorba nu de franţuzoaice, dar de nişte moldovence, care au recuperat fizic acele 180 de milioane de dolari în obligaţiuni. Deci este un personalitate pe care o cunosc bine din colaborarea noastră până în anul 2000. Dar, din păcate pentru 99 procente din cetăţenii Republicii Moldova, nu este cunoscută deoarece funcţia pe care a deţinut-o în ultimul timp nu presupunea implicarea în discuţii publice nu numai în Republica Moldova, dar şi în genere.”

Europa Liberă: Credeţi că ar fi trebuit să aibă dumneaei o reacţie din moment ce se discută în aceste zile despre numele ei?

Ion Sturza:
„Da, cred că ar fi trebuit, pentru că vorbim totuşi de funcţia supremă politică în stat. Şi nu se face prin corespondenţă acest lucru. Ar fi binevenit şi cred că ea o să vină în Republica Moldova şi o să răspundă întrebărilor atât ale celor care urmează să o voteze, cât şi a opiniei publice. Este un lucru absolut normal şi cred că se va întâmpla în timpul apropiat.”

Europa Liberă: Şi totuşi sunt voci care spun că ajungând în fotoliul de preşedinte, Veronica Bacalu ar putea să apere interesele mai degrabă ale Estului, decât ale Vestului aici, în Republica Moldova.

Ion Sturza:
„Categoric nu sunt de acord. Dumneaei are o experienţă extraordinară la o instituţie financiară internaţională. Este în primul rând un macro-economist cu tentă politică, fiind şef de misiune în Asia Centrală şi în ultima poziţie a dumneaei de vicedirector pentru Asia Centrală că misiunile au fost în ţări precum Uzbekistan sau Turkmenistan, ţări care nu au programe cu FMI-ul, dar totuşi dumneaei cunoaşte temele respective. Cunoaşte toate avantajele din integrarea noastră în spaţiul economic european şi este prin convingeri un adept al vectorului european al republicii Moldova. Mai mult ca atât, vreau să vă spun, cred că unul din factorii care au decis-o pe dumneaei să accepte acel job în 2002 la Fondul Monetar a fost anume că ea vedea că este un pericol de a se schimba politica în Republica Moldova. Deşi eu cred că dumneaei are abilităţile de a fi prudentă atunci când vorbim de Est-Vest sau de interesele ţării. Întotdeauna a dat dovadă de capacităţi de a fi maleabilă cu partenerii de discuţii, cu şefii. De aceea a avut şi o carieră frumoasă şi în Republica Moldova şi la FMI.”

Europa Liberă: Cunoaşteţi prea bine ambiţiile, orgoliile celor trei lideri ai partidelor care au creat Alianţa pentru Integrare Europeană. Credeţi că ea ar putea să fie un mijlocitor abil?

Ion Sturza:
„Ea va sta într-o parte, asta e principial. Vreau să v-o declar cu toată responsabilitatea unui membru al societăţii civile - ca să fie un proiect de succes doamna Bacalu în structura politică în Republica Moldova ea trebuie să fie o parte componentă a acordului de creare a Alianţei pentru Integrare Europeană şi să-l respecte. În caz contrar dacă va fi jucată de unul sau de altul, va schimba raportul de forţă atunci totul se va termina cu un dezastru. Poate că ar fi chiar cazul ca să contrasemneze acest acord şi atunci lucrurile se vor simplifica şi se vor linişti.”

Europa Liberă: Am auzit o declaraţie pe care o făcea liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, spunându-i chiar ambasadorului american de la Chişinău că actualul Parlament nu se află legitim la putere şi că PCRM nu are de gând să recunoască nici preşedintele, chiar dacă acesta va fi ales. Ce se întâmplă în situaţia destul de dificilă?

Ion Sturza:
„Păi nu domnul Voronin este în drept să dea aprecieri de aşa gen, bineînţeles apreciere politică sau apreciere ilegală poate să dea doar organele abilitate, care este Curtea Constituţională. Până acum din punctul meu de vedere toate procesele sunt mai mult sau mai puţin în câmpul constituţional şi legal. Bineînţeles că planează un pericol extraordinar faţă de partidele care au mers pe formula de a tensiona situaţia, de a o duce la maximă tensiune, unul dintre ele este Partidul Comuniştilor, care după ce a înţeles că reformatarea puterii de la Chişinău este puţin probabilă, au mizat pe alegerile anticipate. Acum, odată cu alegerea preşedintelui, care este foarte probabilă, lucrurile se complică pentru ei din punctul de vedere politic. Deci, trebuie să supravieţuiască aceşti doi ani şi ceva până la următoarele alegeri, dacă Alianţa va supravieţui în sine, pentru că alegerea preşedintelui nu este o garanţei că lucrurile vor merge strună la Chişinău. Deci, pentru comunişti este un risc foarte mare, ei au mizat pe această formulă destructivă şi acum va fi greu de explicat de ce nu mai vin la şedinţele Parlamentului. Deci, această încercare de a demonstra că nu este legitim sau alta este o formulă periculoasă.”

Europa Liberă: Este adevărat, aşa cum spune domnul Voronin că nu are cum să o cunoască pe Veronica Bacalu? Că a văzut-o chipurile numai de două ori, pe când activa la Banca Naţională, iar el era preşedinte?

Ion Sturza:
„Nu. Nu cred, dumnealui cred că o cunoaşte un pic. Iarăşi, totuşi a trecut foarte mult timp. Nici eu, nici alţii din Republica Moldova, încă o dată vă spun, că dumneaei a fost foarte reticentă de a comunica. Eu am încercat, trebuie să recunosc, de câteva ori sincer să o implic în nişte discuţii asupra modelului de dezvoltare economică, însă dumneaei a pledat pentru rigorile Fondului Monetar, care interzice implicarea chiar şi la nivel privat în aşa discuţii. Deci, ea s-a autoizolat în aceşti 12 ani, bine intenţionat s-a autoizolat. Deci ea nu putea să participe sau să comenteze ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Dar cred că evoluţia din ultimii 12 ani nu a fost negativă, mai degrabă a fost pozitivă asupra viziunilor ei politice sau economice. Domnul Voronin n-o cunoaşte, încă o dată vă spun, 99 de procente din cetăţenii Republicii Moldova n-o cunosc, dar asta nu înseamnă că noi trebuie să dăm un verdict din start negativ acestei doamne.”

Europa Liberă: În eventualitatea alegerii domniei sale în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, credeţi că se va purcede la resetarea Alianţei, aşa cum se aud anumite voci?

Ion Sturza:
„Dragostea” din interiorul Alianţei a atins nişte cote extraordinar de înalte, de aceea cred că cel puţin unii din liderii Alianţei undeva au această idee, extrem de periculoasă, că ea nu va aduce confortul, pe care ei şi-l doresc. Va aduce doar deraparea înspre nişte apucături, eu ştiu, mai autoritare şi mai puţin democratice. În acelaşi timp ca lucrurile să fie clare, transparente pentru Alianţă şi pentru sistemul politic din Moldova, preşedintele trebuie să fie o parte integrală a sistemului de guvernare în Republica Moldova şi el trebuie să contrasemneze aceste înţelegeri şi să le respecte, să nu ducă la schimbarea formulei de guvernare în Republica Moldova.

Europa Liberă: Pentru că liberalii doresc ca Veronica Bacalu să vină din Statele Unite ale Americii în Moldova, cine trebuie s-o invite la Chişinău?

Ion Sturza:
„Sincer să vă spun dacă dumneaei a dat consimţământul a doua zi trebuia să fie deja cu biletul în mână spre Republica Moldova. Este un lucru de bun simţ să apari în faţa ochilor opiniei publice, nu să mai alegem, să ne facem de râs în toată lumea, să alegem prin skype preşedintele, dacă chiar se doreşte acest post. Dar este un sacrificiu - de la salariul de zeci de mii de dolari, confort, paşaport ONU şi alte lucruri, să vii în Republica Moldova să te bagi în maşina de tocat carne a lui domnul Ghimpu chiar este un sacrificiu. Şi dacă se doreşte lucrurile astea, trebuie de venit şi de confruntat cu opinia publică, cu opinia oponenţilor. Ar fi un lucru foarte, foarte normal.”

Europa Liberă: După atâta gâlceavă, ea ar putea să renunţe, chiar şi dacă ar fi acceptat.

Ion Sturza:
„Ea totuşi este o personalitate şi are caracter - întotdeauna a dat dovadă de o tenacitate extraordinară şi de o capacitate de muncă extraordinară şi de abilitate. Şi dacă dumneaei a decis, eu cred că ea este capabilă să facă acest pas înspre opinia publică. Că asta nu e problema celor patru lideri, care o s-o voteze. Problema e ca să fie cât de cât acceptată de opinia publică. Într-unul din interviurile pe care vi le-am dat Dumneavoastră am spus că sunt doar două variante de a alege preşedinte - ori unul cu notorietate extraordinară şi cu o influenţă mare în opinia publică, şi notorietate morală, sau cu un CV sur, gri pe care nu poţi contesta nici pro nici contra. S-a mers pe a doua variantă, dar nu este un caz nefericit. Şi dumneaei cred că va veni, dacă nu astăzi, mâine va apărea în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Ştiu că Dumneavoastră deseori intraţi şi pe site-urile de socializare, pe Facebook, foarte mulţi internauţi scriau că nu ar fi cunoscut limba română doamna Bacalu.

Ion Sturza:
„Perfect o cunoaşte. Perfect cunoaşte limba română, este o româncă de-a noastră, din Basarabia. Este foarte greu să găseşti un cusur la un om, care a stat după paravanul Fondului Monetar Internaţional, care în sine este un element de garanţie. Da, deci abilităţile morale, profesionale sunt ok. Mai puţin cred că dumneaei îşi dă seama ce înseamnă viaţa politică în Republica Moldova, că e foarte greu prin Internet, sau prin reţelele de socializare s-o urmăreşti. Este altă poveste cum se va descurca ea în aceste jocuri ale bărbaţilor cu masculinul foarte dezvoltat de la Chişinău. Dar mă rog, ea întotdeauna a avut abilitatea asta de a satisface rigorile sau cerinţele şi ale şefilor şi a partenerilor. A fost foarte abilă.”

Europa Liberă: Credeţi sincer că vor fi 61 de voturi?

Ion Sturza:
„Sunt absolut convins că vor fi 61 de voturi. Eu vreau să fac doar o trimitere doar la un alt interviu al nostru, în care eu v-am spus că deciziile se primesc ori de euforie, ori din spaimă. Acum e spaima, pentru că alegerile înainte de termen ar însemna pentru unii aroganţi de la Chişinău o catastrofă. Să nu se supere, pentru că asta se vede cu ochiul liber atunci când ieşi din birourile din triunghiul magic din Piaţa Marii Adunări Naţionale. În plus pentru noi ar fi o mare problemă să reluăm de la zero multe proiect ce ţin de vectorul nostru de politică externă, de integrare în Uniunea Europeană, de deschidere a perspectivelor pentru cetăţenii Moldovei, de liber schimb şi aşa mai departe. Şi revenirea la putere într-o formulă cu mult mai dubioasă a unor revanşarzi, cum i-am numit eu - hoarde de tineri, care nu au nici tată, şi nici mamă şi doresc doar un singur lucru - să se răzbune pe cei care au început acest proces de schimbare de la 7 aprilie.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:33 0:00
Link direct

Vezi comentarii (17)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG