Linkuri accesibilitate

Votul lui Ghimpu și Veronica Bacalu (Jurnal de Chișinău)


„Conflictul transnistrean, între istorie şi memorie” (I. Cașu/Adevărul).


Şi totuşi, Ghimpu va vota pentru Veronica Bacalu” este de părere Petru Bogatu în „Jurnal de Chişinău”. Editorialistul explică de ce. „Pe Veronica Bacalu, de bună seamă, o recomandă funcţia. Ea locuieşte de zece ani de zile în SUA şi este şef adjunct de divizie la FMI, al cărui cotizant numărul unu e Washingtonul. Asta spune totul despre poziţia şi convingerile ei politice. Metaforic vorbind, Bacalu slujeşte în principalul templu al capitalismului. [...] Din acest punct de vedere, un lider prooccidental care ar respinge o astfel de candidatură nu ar găsi înţelegere, iar scuze nici atât” opinează dl Bogatu. Un alt motiv care îl face pe editorialistul de la „Jurnal de Chișinău” să creadă că liderul PL, Mihai Ghimpu, va vota pentru candidatura Veronicăi Bacalu este faptul că „fiecare zi trăită fără preşedinte întăreşte Partidul Comuniştilor. Dacă şeful statului ar fi ales, PCRM ar intra în disoluţie. [...] Oricine trage de timp şi pune piedici depăşirii crizei politice nu face altceva decât să le dea de lucru comuniştilor”, e de părere autorul.

La acelaşi subiect se referă şi Nicolae Negru în editorialul „Ghimpu, un „filtru” care nu poate funcţiona” în paginile „Jurnal de Chişinău”. Ce ar motiva-o pe Veronica Bacalu să vină tocmai din SUA la întâlnirea cu Mihai Ghimpu fără a avea certitudinea că va fi acceptată – se întreabă Nicolae Negru. „Faptul că Bacalu a acceptat, totuşi, invitaţia ne spune că i s-a garantat ceva. Probabil, avertismentul lui Lupu că va dizolva Parlamentul şi-a avut efectul şi Ghimpu a promis că o va vota”, crede Nicolae Negru. În mod normal, dacă Ghimpu nu o doreşte pe Bacalu, el trebuia să o spună deschis şi să ceară să i se prezinte alte candidaturi. „Dacă nu are nimic serios împotriva ei, atunci trebuia să voteze data alegerilor, ca să poată începe dezbaterile cu Bacalu şi, posibil, alţi doritori de a candida”, conchide Nicolae Negru.

Pavel Păduraru publică în „Timpul” un interviu cu liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Întrebat dacă d-na Veronica Bacalu ar putea fi aleasă în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, politicianul a declarat: „dacă ar fi vrut, într-adevăr, să fie Bacalu preşedinte, ar fi invitat-o, să discutăm fără ştirea presei şi să luăm o decizie”.

Moldova se pregăteşte de revoluţie” titrează „Panorama”. Ziarul citează din rezoluţia de la protestul de duminică, 26 februarie, a Comitetului pentru Apărarea Constituției și Democrației în care se spune că „unica posibilitate legitimă şi democratică pentru stoparea uzurpării puterii în stat şi restaurarea ordinii constituţionale este „o revoluţie de catifea”. De aceeaşi părere este şi ideologul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Mark Tkaciuk. Deputatul comunist este citat spunând că „Lupu, Ghimpu şi Filat, crează constant situaţii revoluţionare”.

Igor Caşu semnează în „Adevărul” un comentariu întitulat „Conflictul transnistrean, între istorie şi memorie” în care afirmă că între anii 2001-2009, guvernarea comunistă de la Chişinău a adoptat versiunea transnistreană a evenimentelor, cea care pornea de la ideea că partea dreaptă a Nistrului a fost agresoare în 1992, sperând astfel să creeze premise pentru reîntregirea celor două maluri ale Nistrului. A fost însă un calcul greşit şi contraproductiv, conchide istoricul.

Dmitri Romanovski scrie în „Moldavskie Vedomosti” că noua piramidă financiară creată de Serghei Mavrodi MMM-2011, funcţionează deja şi pe teritoriul Republicii Moldova. Compania funcţionează doar în Internet şi foloseşte plăţile non-numerar şi electronice. Serghei Mavrodi declara la sfârșitul anului că MMM-2011 are deja 10 milioane de investitori. Adepţii lui Mavrodi cred în stabilitatea piramidei şi în posibilitatea de a răsturna „puterea dolarului”. Jurnalistul îl citează pe şeful Direcţiei investigare a fraudelor din cadrul MAI, Vitalie Briceag care spune că practic, pe teritoriul Republicii Moldova, MMM-2011 nu funcţionează şi respectiv nu cade sub incidenţa legilor moldoveneşti.

Profesorul catedrei „Bănci şi Finanţe” a Universităţii de Stat din Moldova, Mihai Patraş, este de părere că orice piramidă este doar o fantezie inventată pentru oamenii naivi. „Aceste structuri sunt deosebit de eficiente în ţările sărace în perioadele de instabilitate financiară. În acest sistem, se îmbogăţesc doar organizatorii şi echipa lor”, susţine dl Patraş.
XS
SM
MD
LG