Linkuri accesibilitate

Planuri noi pentru Centrala atomică de la Kozlodui în Bulgaria


Serviciul rus de ancheta penală anchetează fraude în domeniul producției de echipamente pentru Kozlodui.


„Centrala atomoelectrică de la Kozlodui continuă să fie unitatea de bază a energeticii bulgare”, a declarat ministrul economiei, energeticii și turismului Traicio Traikov. El a anunțat decizia guvernului de a investi 30 de milioane de euro în modernizarea celor două blocuri ale centralei. În acest mod puterea lor actuală va crește de la 2 000 la 2 060 de megawați.

Între timp guvernul centrist condus de Boiko Borisov a început procedura de prelungire a duratei de funcționare a celor două reactoare. Aceasta, împreună cu instalarea de noi centrale hidroelectrice, reprezintă prioritățile în următorii ani. Soarta proiectului nuclear „Belene” rămâne incertă în pofidă presiunilor exercitate de Moscova.

Traikov a declarat că la platforma Kozlodui va putea fi instalat încă unul sau chiar două reactoare a câte 1000 de megawați. Interes pentru acest proiect demonstrează americanii de la „Westinghouse”.

Traikov însă a avertizat că eventuală extindere a centralei de la Kozludui nu înseamnă renunțare automată la proiectul nuclear Belene”. Cea de a două centrală nucleară bulgară va putea avea însă o putere mai mică decât cele 2 000 de megawați din proiectul inițial.

Anul trecut centrala de la Kozlodui a produs o cantitate record de energie electrică – peste 16,1 miliarde kilowațiore. Recordul precedent a fost realizat în 2010 – 15,75 de miliarde.

Șeful centralei Alexandar Nikolov a declarat că la Kozludui acum funcționează trei sisteme autonome de securitate. În eventualitatea defectării sistemelor staționare există un sistem semistaționar care va putea menține reactoarele în stare funcțională. Programul de modernizare va continua.

Între timp însă a devenit cunoscut că Serviciul rus de ancheta penală anchetează fraude în domeniul producției de echipamente pentru Kozlodui. A fost folosit oțel mai ieftin pentru fabricarea a 8 încălzitori de aburi a cate 127 de tone fiecare care îmbunătățesc gradul de folosire a blocurilor energetice 5 și 6. Oficialități ale centralei au declarat că echipamentele nu fac parte din instalația nucleară și nu au creat probleme până acum.
Previous Next

XS
SM
MD
LG