Linkuri accesibilitate

Drepturile omului, ajutoare militare și relațiile americano-egiptene


Unul din activiștii egipteni la începutul procesului început la Cairo
Unul din activiștii egipteni la începutul procesului început la Cairo

Dacă e continuat, procesul de la Cairo va antrena blocarea ajutorului militar american pentru Egipt.


Statele Unite incearca sa convinga autoritatile egiptene sa renunte la procesul intentat unor salariati de la patru organizatii care primesc fonduri din Statele Unite. Cu ce rezultate? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Procesul a demarat duminica la Cairo si a fost imediat aminat doua luni. Secretarul de Stat Hillary Clinton a refuzat sa ofere detalii cu privire la negocieri, spunind doar ca un deznodamint ar putea fi anuntat inainte ca Departamentul de Stat sa trebuiasca sa ia o decizie cu privire la sistarea ajutorului militar pentru Egipt. Clinton a adaugat ca dupa negocieri dificile exista speranta ca se va ajunge la o solutie.

Dar din decembrie incoace, o solutie nu a fost gasita pentru a se evita procesul. Atunci, politia egipteana a descins in birourile a patru organizatii neguvernamentale straine intre care Freedom House, Institutul International Republican si Institutul National Democrat. De-atunci incoace autoritatile egiptene au pus sub acuzare 43 de persoane, intre care 16 americani, invinuindu-le ca ar fi incalcat legile care reglementeaza activitatea organizatiilor neguvernamentale. Intre cei 16 americani, 7 sint inca in Egipt.

Cazul a aprins spiritele in ambele tari, ceea ce a ingreunat gasirea unei solutii. La Cairo, ceea ce a complicat si mai mult situatia a fost anuntul ca judecatorul procesului s-a recuzat si urmeaza sa fie inlocuit. Remarcile doamnei Clinton au fost menite sa faciliteze negocierile. In Egipt, cazul acuzarii se bucura de sprijin popular si in presa, Statele Unite fiind acuzate de amestec in treburile interne.

In conformitate cu legislatia adoptata la sfirsitul anului trecut, ajutorul american pentru Egipt nu poate fi oferit decit daca sint indeplinite anumite conditii. Oficialitati de la Washington au declarat ca procesul de la Cairo, daca e continuat, va antrena blocarea ajutorului. Pentru ca ajutorul militar sa fie acordat, secretarul de stat trebuie sa certifice ca Egiptul respecta drepturile omului, inclusiv libertatea de exprimare si asociere.

Ajutorul economic si sprijinul pentru democratie depind de respectarea prevederilor acordului de pace cu Israelul. Pina acum nu sint indicii ca regimul militar sau Fratia Musulmana, care a cistigat recentele alegeri intentioneaza sa modifice politica cu privire la Israel. Dar recent unul dintre liderii Fratiei a spus ca ajutorul militar ar reprezenta contributia americana la procesul de pace cu Israelul, adaugind ca daca acesta e sistat atunci Egiptul isi va reevalua angajamentele.
XS
SM
MD
LG