Linkuri accesibilitate

Va avea Republica Moldova o femeie președinte?


Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu

Dreptul moral al actualei puteri de a guverna Republica Moldova este pus în dependență directă de capacitatea ei de a alege președintele.


Se discută în aceste zile intens îndârjirea cu care liderul PL se opune alegerii șefului statului. Dl Ghimpu a lăsat pe seama partenerilor din Alianță desemnarea unor candidați neafiliați politic, iar când aceștia i-au prezentat niște nume s-a supărat și a început să întocmească liste cu nedreptăți cărora le-a căzut victimă Partidul Liberal.

Iată că nici Veronica Bacalu, fost viceguvernator al Băncii Naționale și șefă de misiune la FMI, nu se califică pentru funcția de candidat, deoarece Partidul Liberal nu deține informații despre această persoană. Fireşte că am dori cu toții să cunoaștem din „prima sursă”, cum se spune, opiniile de politică internă și externă ale Veronicăi Bacalu. Probabil că vom avea această ocazie, dacă domnia sa va rămâne „în cărți”. Până atunci însă, în epoca tehnologiilor avansate, comunicarea și colectarea de informații despre un posibil candidat la președinție nu poate constitui o problemă pentru cineva care își dorește în mod sincer acest lucru.

Marea îngrijorare a liberalilor este că dna Bacalu, din postul de președinte, ar putea inversa vectorul geopolitic al Republicii Moldova, împingând-o înapoi, în URSS... Sindromul drobului de sare! Moldova nu a reușit să părăsească în ultimii 20 de ani sfera de influență rusească și cu siguranță nu va păși peste această fatidică „linie roșie” dacă se va ajunge la alegeri anticipate. Un președinte cu prerogative constituționale limitate nu poate schimba obiectivele strategice ale unei țări, mai ales că înainte de a fi votat va trebui să încheie un acord cu partidele din Alianță, să-și asume programul de guvernare al acesteia. Sau crede Mihai Ghimpu că Veronica Bacalu va fi un președinte la fel de autoritar și abuziv ca Voronin? Absurdă ipoteză! Mai avem instituţii de stat capabile să apere democraţia.

Atitudinea suspicioasă a şefului liberal a provocat o avalanșă de critici și reacții de indignare. Sunt și oameni care îl susțin pe Mihai Ghimpu, lăudându-i principiile, curajul de a se opune Moscovei. Alţi observatori, după ce l-au batjocorit pe liderul PL, în stilul lor mocirlos și vulgar, azi îi aplaudă „verticalitatea” și „independența”. Voronin, căci despre el este vorba, are tot interesul să-l încurajeze pe Ghimpu să nu voteze președintele. După aceste elogii ale adversarului comunist, unii au zis că Mihai Ghimpu este așteptat să se alăture protestatarilor anti-Alianță din Piața Guvernului și că, de fapt, problema liderului PL nu sunt valorile democratice, libertatea și românismul, ci locul pe care îl va ocupa în organigrama puterii. Sunt, desigur, aprecieri exagerate şi răutăcioase, dar ele capătă o anume rezonanță în atmosfera tensionată din Moldova. Adevărul este că Partidul Liberal s-a marginalizat de bună voie, s-a auto-exclus din procesul de luare a deciziilor și ar trebui să-și asume această eroare. Tot ce poate decide în acest moment Partidul Liberal e să declanşeze alegeri anticipate, dar nu cred că dl Ghimpu își dorește o asemenea glorie dezastruoasă.

Va avea Republica Moldova o femeie președinte? Dacă răspunsul este da, ar fi o răscumpărare elegantă pentru lunga perioadă de amânări şi manevre de învăluire în care s-a complăcut Alianța. Alegerea președintelui a devenit o obsesie națională în Basarabia. Este o decizie așteptată de toată lumea, inclusiv de partenerii noștri externi, care susțin și sponsorizează aspirațiile noastre europene. Dreptul moral al actualei puteri de a guverna Republica Moldova este pus în dependență directă de capacitatea ei de a alege președintele. Nimeni nu vrea să asiste la compromiterea unei alte şanse istorice. Căci la ratări moldovenii s-au dovedit până acum nişte campioni neîntrecuţi.
  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG