Linkuri accesibilitate

Discuţiile dificile cu Tiraspolul abia urmează


Eugen Carpov

Vicepremierul Eugen Carpov spune că negocierile de la Dublin în format 5+2 sunt „un pas înainte”.


La Dublin s-a încheiat astăzi o nouă rundă de negocieri în formatul 5+ 2 pentru regiunea transnistreană şi s-a decis o nouă întâlnire pentru a doua jumătate a lunii aprilie, la Viena. Un mic pas înainte, poate. Valentina Ursu a stat de vorbă cu vicepremierul Eugen Carpov, care a reprezentat Moldova la convorbirile de la Dublin.

Europa Liberă: Domnule vicepremier care sunt rezultatele celei de-a doua runde de negocieri oficiale în formatul 5+2, în problema transnistreană?

Eugen Carpov: „Am continuat definitivarea unor principii şi proceduri necesare pentru organizarea procesului de negocieri. O parte dintre acestea au fost convenite, unele, din lipsă de timp, au fost transferate pentru runda următoare. A fost făcută o trecere în revistă a posibilelor domenii care vor constitui elemente pentru discuţii în timpul negocierilor. Această agendă a discuţiilor ar trebui să cuprindă obligatoriu aspecte politice, aspecte de securitate şi militare, cooperare economică, aspecte ce ţin de asigurările sociale şi probleme sociale care există, subiecte legate de cultură, învăţămînt, sănătate ş.a.m.d., măsuri de consolidare a încrederii. Iată acestea ar fi în linii mari domeniile asupra cărora urmează să ne concentrăm în continuare, astfel, pas cu pas, definitivînd documentul care va fi în final convenit pentru ca să punem punct odată şi odată acestui conflict.”

Europa Liberă: Totuşi, a fost pentru prima dată cînd delegaţia de la Tiraspol a venit la negocieri într-un format nou. Să înţeleg că aţi încercat să revedeţi principiile pe care aşa-numita diplomaţie de acolo încearcă să le promoveze?

Eugen Carpov: „Au existat mai mulţi participanţi noi, a fost prima experienţă pentru delegaţia irlandeză, în Misiunea OSCE de la Chişinău au avut loc schimbări şi acum avem alte persoane, la fel şi reprezentanţii de la Tiraspol au venit într-o componenţă nouă. A fost o discuţie bună. Eu zic că rezultatele reprezintă o mişcare înainte. Am depus cu toţii eforturi ca să nu ne blocăm pe elemente care ne-ar dezbina. Am încercat să identificăm punctele care ne apropie, astfel ca să ne asigurăm de o mişcare pozitivă înainte. Evident că discuţiile mai dificile urmează, pentru că sunt foarte multe subiecte care trebuie abordate şi sunt sensibile şi trebuie să se găsească soluţii pentru ele.”

Europa Liberă: Oricum cele mai serioase, cele mai sensibile, aşa cum le numiţi dumneavoastră, subiecte rămîn două: cel cu privire la statutul regiunii şi transformarea misiunii de pacificare, nu?

Eugen Carpov: „Acestea sunt elementele principale pe care urmează să le discutăm, dar, cu siguranţă, trebuie să convenim asupra periodicităţii şi anumitor etape. Astfel că acum ne-am propus să activizăm grupurile de lucru. În acelaşi timp, am zis că dialogul Chişinău-Tiraspol să fie activizat, inclusiv la nivelul reprezentanţilor în formatul 5+2, pentru abordarea subiectelor nu doar ce ţin de domenii sectoriale, dar, inclusiv, la nivel politic. Astfel, vom încerca să creăm o atmosferă pozitivă pentru mişcarea pe care ne-o dorim în formatul 5+2, adică spre identificarea rezultatului final care să însemne soluţionarea conflictului.”

Europa Liberă: Domnule Carpov, dumneavoastră ziceţi că ar trebui de continuat discuţiile dintre Chişinău şi Tiraspol. Pe de altă parte, o declaraţie făcută de liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk spune că în acest moment în Republica Moldova nu există un lider politic autoritar, care ar reprezenta în totalitate ţara şi el observă divergenţa opiniilor politice, fiecare partid de la guvernare vine cu propria viziune asupra relaţiilor cu Transnistria şi, dacă să continui să-l citez pe Evghenii Şevciuk, pentru o relaţie constructivă este nevoie de cel puţin un lider ales în mod legitim. Ce vrea el să spună?

Eugen Carpov: „Trebuie să vedem foarte exact care a fost contextul acestor declaraţii, dar probabil este foarte limpede că Chişinăul cu Tiraspolul trebuie să dezvolte nişte relaţii şi un dialog indiferent de cum văd unii sau alţii autorităţile din Republica Moldova sau liderii de la Tiraspol. Important este să menţinem dialogul să dezvoltăm relaţiile aşa cum promovăm noi la Chişinău. Dar pe de altă parte, vreau să vă asigur şi să îi asigur pe ascultătorii din regiunea transnistreană că situaţia politică din Republica Moldova este una stabilă, democratică, în baza legilor care reglementează toate procesele politice din această ţară, aşa că Guvernul este unul funcţional şi nu cred că partenerii noştri de la Tiraspol trebuie să-şi facă griji pentru asemenea aspecte.”

Europa Liberă: Totuşi, consideraţi a fi modeste aceste rezultate ale celei de-a doua runde de negocieri?

Eugen Carpov: „Important este să obţinem orice milimetru care să însemne o mişcare înainte, fiecare milimetru este important. Din acest punct de vedere, vreau să spun că a fost o mişcare înainte şi, practic, este un rezultat, chiar dacă nu unul spectaculos, unul important.”

Europa Liberă: Domnule Carpov a fost o iniţiativă lansată de misiunea OSCE ca ziua de 2 martie să fie comemorată împreună, pe ambele maluri ale Nistrului, e posibil, e puţin probabil?

Eugen Carpov: „A fost o asemenea iniţiativă să organizăm acţiuni de comemorare împreună, dar vreau să vă spun că reprezentanţii din regiunea transnistreană au considerat asemenea acţiuni premature. Pe de altă parte, astăzi delegaţia Republicii Moldova în formatul 5+2 a adresat un apel tuturor participanţilor acestui format, dar în primul rînd reprezentanţilor de la Tiraspol şi statelor, şi organizaţiilor implicate în mecanismele din zona de securitate să asigure un caracter paşnic şi conciliant pentru evenimentele de comemorare care sunt organizate pentru 2 martie. Este absolut evident că toate aceste acţiuni au un caracter paşnic, acţiuni care la care toţi cetăţenii acestui stat au dreptul, pentru că fiecare are prieteni, are rude sau apropiaţi care au avut de suferit în conflictul armat din anul 1992. Am vrea foarte mult să învăţăm din greşelile care le-am făcut în trecut şi să evităm situaţiile care ar tensiona relaţia în special în această zi.”
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG