Linkuri accesibilitate

Washingtonul nemulţumit de politica Moscovei faţă de Siria


Hillary Clinton după audierile din Camera Reprezentanţilor
Hillary Clinton după audierile din Camera Reprezentanţilor

Administraţia americană încearcă să convingă Rusia să coopereze cel puţin în chestiuni umanitare.


Secretarul de stat, Hillary Clinton a exprimat nemultumirea fata de politica Rusiei in Siria. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Intr-o audiere in Camera Reprezentantilor, secretarul de stat Hillary Clinton si-a exprimat nemultumirea in legatura cu faptul ca Rusia nu prezinta un plan de ajutoare, de natura sa contribuie la rezolvarea crizei din Siria, in ciuda influentei de care se bucura in raport cu regimul presedintelui Bashar al-Assad. „Facem tot ceea ce putem pentru a-i influenta pe rusi si pe chinezi, dar in special pe rusi”, a spus Hillary Clinton, continuind: „Ei sint cei care au relatii foarte adinci si de lunga durata cu familia Assad si cu Siria”.

Sefa diplomatiei americane a aratat ca, in ciuda confruntarilor violente din Siria, Rusia continue sa livreze armament. Clinton a explicat ca administratia americana incearca sa convinga Rusia sa coopereze, cel putin in chestiuni umanitare.

Secretarul de stat a spus ca nimeni nu are acces la regimul de la Damasc la fel ca Rusia, cel putin in Occident. Statele Unite exprima frustrare ca Rusia se pronunta pentru ajutor umanitar, dar pe de alta parte nu prezinta nici un plan in acest sens, cu care Assad sa se declare de acord. Clinton a adaugat: „poate dupa apropiatele alegeri, se vor putea concentra asupra situatiei umanitare care duce la pierderea de vieti si suferinta”.

Alegerile prezidentiale din Rusia sint programate la 4 martie. Secretarul de stat a spus ca Statele Unite refuza sa astepte pina cind rusii sint gata sa ajute, ci exploreaza alte cai de ajutorare a populatiei din Siria, in zonele afectate de represiunea guvernamentala, in ultimele 11 luni. „Este o criza groaznica ce necesita atentia intregii lumi”, a spus Clinton, exprimindu-si speranta ca Rusia va contribui la solutionarea ei.

Saptamina trecuta, Gennadi Gatilov, adjunctul ministrului rus de externe a declarat ca tara sa se opune propunerii franceze vizind crearea unui coridor de ajutorare, care sa permita reducerea crizei umanitare. In schimb Rusia a sprijinit propunerea Crucii Rosii Internationale, care se pronunta pentru un armistitiu zilnic.

In ultima perioada Clinton a mai criticat Rusia si China pentru ca s-au opus prin veto unei rezolutii a Consiliului de Securitate ONU care condamna Siria pentru inabusirea dizidentei si prefigura o tranzitie post-Assad.
XS
SM
MD
LG