Linkuri accesibilitate

„Sîntem trei partide dar țara este una...”


Dumitru Diacov: „Interesul naţional este unul: preşedintele trebuie să conducă o instituţie fără de care lucrurile nu se pot mişca înainte.”


Valentina Ursu a stat de vorbă despre șansele și responsabilitățile alegerii președintelui R. Moldova, cu Dumitru Diacov:

Europa Liberă: Se creează impresia că s-au epuizat toate scenariile posibile pentru a depăşi criza politică. Chiar mai credeţi că mai existe şanse?

Dumitru Diacov:
„Nu scenariile se epuizează, se epuizează nervii atunci când seară de seară asişti la aceste discuţie şi vezi că se caută
fel de fel de motive, fel de fel de tertipuri ca să argumenteze o poziţie sau alta şi până la urmă suntem fără un rezultat concret. Rezultat pe care îl aşteaptă lumea, rezultat care ar crea condiţii pentru stabilizarea situaţiei în Republica Moldova, care ar plasa Republica Moldova în rând cu lumea ca o ţară care se gândeşte la viitor şi ar crea premize pentru partidele Alianţei ca să-şi ducă la capăt promisiunile, angajamentele.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ziceţi că variante mai sunt posibile. Ca de exemplu?

Dumitru Diacov:
„Dacă ar exista voinţă politică şi mai multă sinceritate problema se rezolvă în 10 minute.”

Europa Liberă: E deficit şi de voinţă politică.

Dumitru Diacov:
„E deficit şi de răspundere, fiindcă este absolut clar: da, suntem trei partide, suntem diferiţi, viziuni, avem electorat diferit, dar ţara este una. Interesul naţional este unul – preşedintele trebuie să conducă o instituţie fără de care lucrurile nu se pot mişca înainte.”

Europa Liberă: Dar se compromite şi această instituţie prezidenţială.

Dumitru Diacov:
„Se compromite şi instituţia, sigur că da. Dacă pur şi simplu aşa enumerăm oameni după oameni şi toţi îs buni de preşedinte. Este nevoie de un preşedinte cu experienţă politică, este nevoie de un preşedinte care să poată discuta cu partidele prezente în Parlament, cu partidele extraparlamentare. Să fie o punte de legătură între societate şi putere, să asigure o comunicare cu partenerii noştri externi. Este nevoie de un preşedinte, care să reprezinte aceste partide din Alianţă, fiecare să vadă în el într-un fel apărătorul său.

Este nevoie de un preşedinte neutru, de un preşedinte cu personalitate care să creeze condiţii ca partidele să concureze între ele. Noi avem nevoie de o majoritate parlamentară şi un Guvern stabil. Şi una şi alta pot exista atunci când ai în spate un preşedinte, care nu te încurcă să lucrezi, un preşedinte care nu face parte din aceste partide. Noi nu avem nevoie de candidaţi independenţi, noi avem nevoie de preşedinte independent. Ca acest om prin definiţie să nu dorească să lupte pentru putere, să nu dorească să-şi facă partide. Noi avem oameni foarte mulţi simpatici, dar cum se cocoţează într-o funcţie încep a-şi face partide. Dar acum este pur şi simplu principial important ca preşedintele să fie neutru din punct de vedere al intereselor politice. Şi eu cred că se poate de găsit.”

Europa Liberă: Dar lăsaţi de înţeles că trebuie de început de la varianta zero? De la o foaie albă?

Dumitru Diacov:
„Noi putem să continuăm discuţiile, noi putem să revenim la careva propuneri, care deja au fost trecute în revistă, discutate. Eu nu ştiu care este dispoziţia colegilor, fiindcă aceste discuţii interminabile, fiecare încearcă să-şi promoveze ceea ce el înţelege, dar celălalt încearcă să se împotrivească, dar nu spune lucrurilor pe nume. În felul acesta iată noi ne plimbăm, ne plimbăm şi turnăm apă la moara opoziţiei.”

Europa Liberă: Şi alimentaţi şi mai multă neîncredere în societate.

Dumitru Diacov:
„Şi alimentăm în rândul alegătorilor acestor partide. Fiindcă oamenii indiferent pentru care partid din Alianţă au votat, doresc ca preşedintele să fie ales, doresc ca noi să terminăm această gâlceavă, doresc ca Republica Moldova să se mişte înainte.”

Europa Liberă: Dar sincer, ştiţi care trebuie făcut următorul pas?

Dumitru Diacov:
„Eu vreau ca această responsabilitate să domine comportamentul nostru în următoarele zile, eu sper că există încă posibilitate ca noi să realizăm această sarcină, care s-a dovedit foarte complicată, nu ştiu de ce.”

Europa Liberă: Aţi limpezit apele – ce este mai important? Să selectaţi candidatul sau să stabiliţi data alegerilor?

Dumitru Diacov:
„La urma urmei şi una şi alta este important. Dar important este ca să demonstrăm populaţiei şi opoziţiei că noi nu încercăm să tergiversăm timpul. Noi încercăm să rezolvăm problema. Şi dacă nu suntem capabili, stabilim data alegerii, trecem turul întâi, turul doi, dacă nu se rezolvă – mergem la alegeri anticipate. Asta ar fi mai cinstit, decât încercarea de a tărăgăna, de-a tărăgăna şi lumii îi devine silă deja să urmărească această competiţie.”

Europa Liberă: Ca să se ajungă la declanşarea alegerilor anticipate trebuie ca preşedintele interimar să se adreseze Curţii Constituţionale, să solicite dacă s-au întrunit toate condiţiile pentru dizolvarea Parlamentului. Curtea ar putea să vă spună: oameni buni, dragi deputaţi, noi v-am dat răspuns, clarificaţi-vă voi în Parlament.

Dumitru Diacov:
„Preşedintele interimar poate să se adreseze Curţii Constituţionale în orice situaţie, dar noi vom primi un răspuns foarte clar de dizolvare a Parlamentului atunci când se va produce alegerea.”

Europa Liberă: Se vor consuma toate tentativele de alegere a şefului statului.

Dumitru Diacov:
„Da, aşa e.”

Europa Liberă: Nu s-au consumat?

Dumitru Diacov:
„Nu s-au consumat. Şi atunci ar fi mai cinstit să mergem la stabilirea datei alegerilor, să mobilizăm coaliţia, 62 de deputaţi, poate a da Domnul şi în ultima secundă ne-a veni mintea la cap şi vom vota preşedintele.”

Europa Liberă: Domnule Diacov, admiteţi varianta că aţi putea în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană să schimbaţi persoanele cu funcţiile?

Dumitru Diacov:
„Noi dacă revenim la textul acelui acord care a fost discutat în 2010 şi începem să revedem acest text, noi ne înglodăm în acest text şi nu mai ieşim la mal niciodată. Alegerea preşedintelui este o temă separată, trebuie s-o rezolvăm şi după aceea chiar pe parcurs ce mai putem face, care ar fi compromisurile necesare.”

Europa Liberă: De cât timp mai aveţi nevoie să găsiţi un lider?

Dumitru Diacov:
„Eu v-am spus dacă există voinţă clară problema se poate rezolva în 10 minute.”

Europa Liberă: Bine, şi ea nu există.

Dumitru Diacov:
„Atunci alegătorii, ascultătorii trebuie să discearnă cine încurcă acestui proces şi data viitoare să voteze aşa cum trebuie.”
XS
SM
MD
LG