Linkuri accesibilitate

Mărțișor cu Festival


In peste 16 localități din Moldova, inclusiv la Tiraspol, se desfășoară Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”.


De 46 de ani, in prima zi de primavara, Chisinaul devine gazda pentru numerosi artisti care vin la „Martisor”. Si in acest an festivalul va tine 10 zile si va cuprinde toata ţara, a aflat corespondenta noastra Lucia Diaconu care a fost la deschiderea acestuia.

Festivalul a debutat în acelaşi timp pe 3 scene mari din Chişinău. La Teatrul Naţional de Operă şi Balet s-a jucat cunoscuta operă a lui Puccini „Boema”, cu mai mulţi artişti străini în distribuţie. Solistul Filarmonicii din Moscova, pianistul Evghenii Mihailov şi-a susţinut concertul tot în această seară, la Sala cu Orgă, iar spectacolul de inaugurare s-a ţinut la Palatul Naţional. Aici am stat de vorbă cu mai mulţi chişinăuieni, chiar şi cu persoane din alte localităţi ale Moldovei.

- „Un concert excelent, am văzut la afiş şi de aceea am hotărît să venim să vedem, cu copiii, toţi împreună, interpreţii noştri.”

Europa Liberă: Aţi fost şi în alţi ani?

- „Nu, prima dată.”

Europa Liberă: Cît v-a costat biletul?

- „150 de lei la balcon. Nu-i aşa de scump ca să vii să vezi aşa un program amplu. Dimineaţa s-a început cu un sărut, cu schimb de mărţişoare, ne-am dorit unul altuia dragoste, fericire, primăvară împlinită. De aceea am şi venit, să fie ziua asta frumoasă.”

Europa Liberă: De unde sînteţi?

- „De la Edineţ.”

Europa Liberă: Aţi venit special pentru spectacol de la Edineţ?

- „Da, special pentru asta.”

- „Pur şi simplu ne este interesant. Venim prima dată la Mărţişor.”

- „Dacă eram tînăr poate că nu veneam, dar aşa am 85. Şi asta la noi e tradiţie de mulţi ani. Şi nu ştiu mai este în altă ţară aşa tradiţie frumoasă ca la noi. Primăvară, primăvară, vino iar la noi în ţară.... Aşa-i cîntecul sau cum? Asta-l atrage pe om care vrea să recunoască şi să stimeze naţia noastră moldovenească.”

Europa Liberă: Dar ştiţi ce artişti vor ieşi în scenă în această seară?


- „Da, da cum să nu ştiu. Vladimir Curbet.”

- „Mihai Ciobanu. ”

Europa Liberă: Aţi venit pentru muzică populară?

- „Da, şi pentru dansuri. Ansamblul Joc, Codreanca o să-i vedem astăzi.”

Europa Liberă: Prin ce-i frumos Mărţişorul?

- „Este frumos pentru că-i al nostru. De cînd mă ţin minte, de mic copil aşteptăm cu nerăbdare această sărbătoare.”

Spectacolele nu vor avea loc numai în capitală. Artiştii vor ajunge şi în alte 16 orăşele, iar trupa de balet a Teatrului Naţional de Operă şi Balet va prezenta „Giselle” şi la Tiraspol, ne-a spus Aliona Strîmbeanu de la Ministerul Culturii înainte să înceapă spectacolul.

Aliona Strîmbeanu: „Mîine bălţenii o să-i admire pe cei de la orchestra Nanjing din China, o orchestră excepţională. Ieri a ridicat sala de la Filarmonică în picioare, quartetul Klezmood din Austria, Classic Avantgarde din Belarus, Evghenii Mihailov va merge cu un recital de pian. Toţi se vor mişca. Vor merge şi la Soroca, şi la Comrat, nu vă pot spune toate localităţile cu certitudine dar se vor deplasa.

Europa Liberă: E prima cînd ajunge festivalul şi la Tiraspol în ultimii ani?

Aliona Strîmbeanu: „Oficial, da, în acest secol, în data de 3 martie. La Palatul Culturii de la Tiraspol, unde vor fi şi autorităţile de acolo. Deci gheaţa să sperăm că s-a spart.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG