Linkuri accesibilitate

Deznodămînt provizoriu în afacerea ONG-urilor străine din Egipt


Șapte din angajații americani ai organizațiilor neguvernamentale au părăsit Cairo în schimbul unei cauțiuni.


Deznodamint in criza creata de punerea sub acuzare, in Egipt, a unor americani, care lucreaza pentru organizatii neguvernamentale. Detalii de la corespondentul Europei Libere, Valeriu Sela.

Sam LaHood, fiul ministrului american al transporturilor si alti sase americani au parasit orasul Cairo, dupa ce Egiptul a ridicat interdictia de calatorie. Sa reamintim ca politia egipteana a descins la sediul organizatiilor neguvernamentale respective, in decembrie, pentru ca dupa aceea lucratori straini si egipteni sa fie pusi sub acuzare. Procesul a fost demarat saptamina trecuta si imediat aminat pentru doua luni.

Intre timp au fost purtate negocieri intense intre Egipt si Statele Unite, vizind renuntarea la caz. In joc a ajuns sa fie ajutorul american pentru Egipt, militar si civil, voci din Congres cerind sistarea lui. In cele din urma, americani si alti lucratori straini, care se mai aflau in Egipt au fost lasati sa plece cu un avion militar american.

Institutul International Republican, una dintre organizatiile implicate a dat publicitatii un comunicat in care si-a exprimat speranta ca alegatiile impotriva salariatilor sai vor fi anulate. Institutul priveste decizia autorizatilor egiptene ca pe un pas pozitiv, dar isi exprima ingrijorarea pentru situatia angajatilor egipteni.

Cotidianul Washington Post a relatat ca americanilor li s-a permis sa paraseasca Egiptul dupa plata unei cautiuni de 300 de mii de dolari pentru fiecare dintre ei. Sursa articolului din Washington Post este ziarul egiptean Al-Ahram. Alegatiile impotriva celor 34 de persoane au la baza faptul ca organizatiile neguvernamentale respective nu ar fi fost inregistrate corespunzator in Egipt. Dar toate organizatiile sustin ca functioneaza legal de pe vremea regimului Mubarak, perioada in care nu au avut de suferit. Acuzațiile, care au fost preluate de presa egipteana, vizau faptul ca organizatiile ar fi primit fonduri din Occident, ilegal. De la formularea acuzatiilor trei dintre americani se refugiasera in cladirea ambasadei Statelor Unite, intre acestia numarindu-se si fiul ministrului LaHood.
XS
SM
MD
LG