Linkuri accesibilitate

Cu microbuzul spre nicăieri?


Nu întrezăresc nici un dram de grijă pentru călător.


Mărturisesc din capul locului că nu-mi face mare plăcere să revin la subiectul ăsta despre care am mai vorbit de vreo două-trei ori. Dar să vă spun mai întîi despre ce e vorba. Vasăzică, proprietarii şi şoferii microbuzelor îi cer Primăriei Chişinău să mărească preţul călătoriei de la 3 la 5 lei. Unii dintre aceştia au şi avertizat că vor intra în grevă dacă doleanţa lor nu va fi îndeplinită. Proprietarii şi şoferii au adus argumente în sprijinul majorării, invocînd cheltuielile mari şi drumurile proaste.

Nu pun la îndoială argumentele lor, admit că situaţia lor e deplorabilă, îmi amintesc că vocile lor îngrijorate, care cer 5 lei pentru o călătorie, se aud de multă vreme şi în linii mari îi înţeleg şi îi compătimesc.

În acelaşi timp, o să le spun ce le-am mai spus. Majorarea bruscă cu 2 lei a preţului va însemna o mare problemă în primul rînd pentru patronii înşişi. Părerea mea sinceră e că ei vor pierde suficienţi călători şi nu ştiu dacă majorarea le va compensa pierderea pasagerilor. Eu unul voi renunţa la maxi-taxi chiar în ziua în care noul tarif va intra în vigoare. Voi merge pe jos, cu troliebuzul, dar să dau 5 lei pentru o călătorie nu mă ţine buzunarul. Îmi pare rău, dar asta e situaţia şi ştiu că mai există oameni care gîndesc la fel. Prin urmare, o fi asta o veste proastă pentru locuitorii capitalei, aşa cum scrie un site, dar urmările vor fi proaste şi pentru proprietarii şi şoferii microbuzelor.

Bineînţeles că, în cele din urmă, preţul se va majora. Faptul ăsta, din cîte se vede, e inevitabil. Mai mult decît majorarea însă mă nedumereşte altceva. Iată, citesc pe un portal, că unul dintre transportatorii îngrijoraţi admite că tariful ar putea fi şi de 4 lei, doar că „peste un an vom ajunge la aceeaşi situaţie”. Adică, să nu mai aşteptăm degeaba şi să mărim de pe acum tariful cu 2 lei. Mărturisesc că nu întrezăresc nici un dram de grijă pentru călător în această declaraţie. Or călătorul a fost toţi anii aceştia partenerul proprietarilor şi şoferilor de maxi-taxi-uri.

Aşa sau altfel, ne apropiem de deznodămîntul poveştii microbuzelor. Se apropie, ca să zic aşa, momentul adevărului. Peste puţin timp vom vedea ce şanse de supravieţuire are acest mijloc de transport în comun.
XS
SM
MD
LG