Linkuri accesibilitate

Ce preşedinte îşi doreşte Igor Dodon?


Igor Dodon
Igor Dodon

Igor Dodon: „Persoana care va accepta să devină preşedinte trebuie să recunoască prevederile Constituţiei.”


Majoritatea Alianţei pentru Integrare Europeană din parlament l-a demis astăzi pe vicepreşedintele comunist Artur Reşetnicov. Reşetnicov nu a fost în parlament, boicotând alături de colegii de partid, lucrările unui legislativ pe care comuniştii îl consideră nelegitim. Cine va prelua funcţia de vicepreşedinte şi ce şanse sunt să fie ales preşedintele ţării? l-a întrebat Valentina Ursu pe Igor Dodon, fost parlamentar comunist, astăzi lider al grupului socialist:

Igor Dodon: „O bună parte a societăţii doreşte să fie ales preşedintele. Însă doar în condiţiile în care se va schimba ceva în actul de guvernare. O altă parte a societăţii, care este mai mică în opinia mea, doreşte cu orice preţ să fie alegeri anticipate.

Evident că totul depinde de candidat şi de ce se va întîmpla după ce va fi ales preşedintele Republicii Moldova. Dacă rămîne totul intact, aşa cum este acum, cu politicile economice şi sociale, va fi greu să găsim un numitor comun pentru a alege un preşedinte”.

Europa Liberă: Mîine poate fi stabilită data alegerii şefului statului?

Igor Dodon: „Mîine sînt şanse reale să fie stabilită.”

Europa Liberă: Se zice că înţelegerile din cadrul AIE depind în mare parte şi de ce propune şi ce acceptă Partidul Socialiştilor în frunte cu d-voastră…

Igor Dodon: „Partidul Socialiştilor a spus un lucru foarte clar, că nu participă la procedura de desemnare a candidaţilor atîta timp cît Alianţa vine ea cu candidaturi. Doi. Noi aşteptăm ca Alianţa să vină cu o candidatură nemembră a AIE, persoană apartinică pe care noi s-o examinăm. Şi trei. Dacă va fi propusă o asemenea candidatură care are susţinerea a 58 de deputaţi în plenul parlamentului şi care are nevoie de încă 3 mandate, noi sîntem gata să examinăm această candidatură. Evident, vom avea o discuţie cu această candidatură. Avem anumite subiecte importante, constituţionale, pe care trebuie să le discutăm şi sperăm că cel care va accepta să fie candidat la funcţia de preşedinte acceptă toate prevederile Constituţiei care sînt la moment”.

Europa Liberă: Am înţeles că acest test al statalităţii pe care l-aţi fi propus d-voastră ar cuprinde nişte moment mai sensibile. Prin aceasta şantajaţi candidatul sau îi oferiţi şansa să ajungă preşedinte?

Igor Dodon: „Persoana care va accepta să devină preşedinte al Republicii Moldova trebuie să recunoască prevederile Constituţiei Republicii Moldova…”

Europa Liberă: Inclusiv articolul 13 din Constituţie care zice că limba de stat e limba moldovenească?..

Igor Dodon: „Se referă la toate articolele Constituţiei. Trebuie să fie o persoană care are doar cetăţenia Republicii Moldova. Însă detaliat acest subiect îl vom discuta în interiorul partidului cu candidatul care va fi desemnat de 58 de deputaţi din plenul Parlamentului… De aceea, la acest capitol nu trebuie să existe probleme. Pentru că persoana care doreşte să fie preşedinte al Republicii Moldova este garantul Constituţiei. Şi în acest caz ar fi straniu dacă un candidat la funcţia de preşedinte nu ar accepta prevederile Constituţiei actuale”.

Europa Liberă: Toată lumea se întreabă dacă va fi uşor să găsiţi un compromis asupra unei candidaturi d-voastră şi dl Ghimpu, pentru că criteriile şi percepţiile sînt foarte diferite.

Igor Dodon: „Noi avem abordări diferite cu dl Ghimpu referitor la depistarea candidaturilor şi la viitorul Republicii Moldova, şi la actul de guvernare. Dumnealui are ca scop obţinerea funcţiilor suplimentare şi păstrarea miniştrilor, ca să poată în continuare guverna, în opinia lui, însă se ocupă acolo cu alte lucruri în mai multe ministere. Noi vrem să asigurăm stabilitatea politică şi nu vrem să obţinem careva funcţii sau să participăm nemijlocit în actul de guvernare. Dumnealui ar trebui să conştientizeze că nu va fi în actul de guvernare, dacă merge la alegeri anticipate. Va fi cu totul altă coaliţie, va fi cu totul altă Alianţă. De aceea, dumnealui trebuie să ia o decizie. Sau în continuare stă pe poziţia funcţiei şi a influenţei în actul de guvernare sau vrea să asigure o stabilitate politică”.

Europa Liberă: D-voastră cînd vorbiţi despre eventualitatea unor remanieri guvernamentale, insistaţi să vină alţi miniştri. Pe de altă parte, l-am auzit pe dl Ghimpu care spunea că el ar vrea PL-ul să semneze un acord cu viitorul şef de stat prin care s-ar consfinţi că nici un ministru din PL nu va fi retras de la guvernare…

Igor Dodon: „Cred că nu este corect să spui că nu poate fi schimbat nici un ministru. Dacă, de exemplu, unul e prins mîine cu mită sau are alte probleme, atunci ce facem? Le dăm statut ca şi judecătorilor care sînt pe viaţă judecători? Ce propune dl Ghimpu? Unde vrea să ajungă dl Ghimpu? Bine, în cazul ăsta am putea spune şi Chirtoacă să fie permanent primar al municipiului Chişinău, iar pe Ghimpu să-l numim speaker pe viaţă… Unde merge Ghimpu? Unde ne duce el? În ce vrea să transforme Republica Moldova?”

Europa Liberă: Am auzit că în eventualitatea alegerii şefului statului, inclusiv cu voturile d-voastră, ale celor trei deputaţi neafiliaţi, aţi putea să ajungeţi în funcţia de vice-speaker…

Igor Dodon: „Nu ne-am pus niciodată ca obiectiv să obţinem funcţii în schimbul voturilor noastre şi nici nu vom merge cu această abordare în continuare…”

Europa Liberă: Dar dacă vi se propune funcţia, o acceptaţi?

Igor Dodon: „Noi vom fi în opoziţie faţă de actuala Alianţă pentru Integrare Europeană. Noi nu sîntem de acord cu multe din politicile implementate de ei. Însă în această situaţie trebuie să decidem dacă acceptăm anticipatele şi mergem la anticipate cu orice preţ, care în esenţă nu vor schimba lucrurile, pentru că nu va avea nimeni 61 de mandate… Atunci care este sensul să mergem încă o dată la alegeri?

Ar fi bine să găsim compromisul aici şi ar fi bine să-l găsim şi cu opoziţia care stă în Piaţă.”

Europa Liberă: Pentru că această confruntare între putere şi opoziţie nu încetează, pentru că există aceste şanse de a alege şeful statului, ce se întîmplă în relaţia dintre preşedintele nou ales şi opoziţia comunistă?

Igor Dodon: „Eu crede că va fi o situaţie dificilă pentru opoziţia care stă în Piaţă acum. Va fi dificil pentru că ei, pe de o parte, spun că nu recunosc parlamentul şi nu recunosc preşedintele ales în parlament. Pe de altă parte, vom avea situaţia că acest preşedinte va fi recunoscut inclusiv în afara ţării şi de toate structurile de stat. Ei sau vor continua protestele, însă deja cu un număr de participare în scădere, inclusiv pierzînd membri ai fracţiunii parlamentare, sau se vor întoarce ruşinos în sala parlamentului”.

Europa Liberă: Alegînd preşedintele, dvoastră continuaţi să insistaţi pe ideea că din PCRM ar putea anumiţi deputaţi să treacă în alte formaţiuni, inclusiv în formaţiunea dvoastră?

Igor Dodon: „Unicul lucru ce-i ţine acum împreună pe comunişti şi pe electoratul comunist e eventuala revanşă. Ei doresc revanşizm cu orice preţ şi se radicalizează. Doar asta acum îi ţine împreună.

Nu toţi deputaţii din fracţiunea PCRM participă la protestele comuniştilor care se radicalizează. Figurează aceleaşi personaje plus-minus 5-10 persoane care participă tot timpul, iar o parte considerabilă a fracţiunii nu e de acord şi găseşte motive să nu participe. ”

Europa Liberă: În atribuţiile şefului statului e şi politica externă. Unde vreţi să ducă noul preşedinte Republica Moldova? Spre Est? Spre Vest? Şi în ce condiţii?

Igor Dodon: „Eu vreau ca viitorul preşedinte să întărească statalitatea ţării noastre. Nu trebuie să ne aruncăm acum în Est sau în Vest. Este foarte clar ce trebuie să facem pe intern. Avem de făcut foarte multe reforme în domeniile economic şi social, în justiţie. În ceea ce priveşte politica externă, trebuie să fie foarte clar. Trebuie să negociem şi să obţinem relaţiile cu Uniunea Europeană, regimul fără vize. Deoarece avem o problemă cu cetăţenii care obţin cetăţenia altei ţări doar pentru a merge fără vize în UE. Şi lucrul ăsta este principial. Ar fi important să obţinem preferinţele comerciale suplimentare şi important e să atragem investiţii în diferite sectoare, inclusiv infrastructură. Acestea sînt priorităţile în relaţiile cu UE, priorităţi clare şi posibil de implementat în condiţiile unei stabilităţi politice.

În relaţiile cu CSI-iul, trebuie să înţelegem foarte clar că piaţa CSI e destul de mare. Am semnat un acord de liber schimb, anul trecut, care ne deschide posibilităţi noi de export ale mărfurilor noastre spre CSI. Trebuie să păstrăm, să valorificăm şi să dezvoltăm aceste preferinţe. Ceea ce ţine de crearea unor noi uniuni în cadrul CSI, trebuie să spunem clar şi ferm cetăţenilor că, atîta timp cît nu avem frontieră comună cu aceste uniuni, toate declaraţiile în acest sens sînt speculaţii şi mesaje politice, inclusiv ale unor formaţiuni politice care acum vin cu referendumuri şi cu alte lucruri. Acestea sînt mesaje şi speculaţii pentru a se face capital politic.”

Europa Liberă: Dvs. aţi trimis un mesaj de felicitare noului lider rus, Vladimir Putin. Ce politică va promova Federaţia Rusă în raport cu Republica Moldova, avîndu-l din nou în frunte pe Vladimir Putin?

Igor Dodon: „Federaţia Rusă a devenit şi-şi consolidează în continuare o poziţie foarte clară de lider mondial, nu doar regional. Republica Moldova, în relaţiile cu Federaţia Rusă, trebuie să aibă nişte abordări foarte clare. Rusia îşi va consolida în continuare poziţiile sale regionale, inclusiv în spaţiul CSI. Sînt ferm convins că Republica Moldova poate şi trebuie să-şi traseze nişte obiective clare în relaţia cu Federaţia Rusă, de avantaj reciproc, de colaborare economică în primul rînd. Avem mai multe probleme la capitolul social, este vorba de sutele de mii de cetăţeni ai Moldovei care muncesc în Federaţia Rusă şi, la această etapă, nu au acoperirea socială necesară. Şi acest subiect poate fi soluţionat, ţinînd cont de relaţiile care sînt şi care vor fi dezvoltate în continuare”.

Europa Liberă: Cînd se spune „Igor Dodon-politician pro-rus”, ce trebuie să înţelegem?

Igor Dodon: „Eu nu ştiu dacă ăsta e un compliment sau o bîrfă… Toate acestea sînt speculaţii. Da, avem relaţii destul de bune, personale, cu mai mulţi lideri politici din Federaţia Rusă. Aceste relaţii vor fi dezvoltate în continuare. Probabil, în cîteva săptămîni voi fi într-o vizită în Rusia, unde voi avea mai multe întrevederi şi cu politicieni, de asemenea. Contez pe implicarea tuturor părţilor cointeresate în dezvoltarea relaţiilor bilaterale moldo-ruse”.
XS
SM
MD
LG