Linkuri accesibilitate

„La noi a început acum o nouă epocă. Am văzut preludiul”.


Fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov comentează rezultatul alegerilor prezidențiale din Rusia.


Mihail Gorbaciov a criticat felul cum au avut loc alegerile prezidențiale ruse câștigate pentru a treia oară duminică de premierul Vladimir Putin și netransparența numărării voturilor. Fostul lider sovietic în vârstă de 81 de ani este lăudat de unii pentru democratizarea Uniunii Sovietice, și blamat de alții pentru distrugerea ei. La două zile după alegeri, într-o emisiune a postului de radio Echo Moskvy, Gorbaciov a indicat încotro să se miște opoziția, a transmis un avertisment puterii și un mesaj de încurajare alegătorilor minoritari. Declarațiile lui sunt rezumate de Alexandru Eftode:

Mihail Gorbaciov a îndemnat alegătorii care nu au votat pentru Vladimir Putin să nu se lase cuprinși de disperare în urma revenirii acestuia, pentru a treia oară, la președinția Rusiei: „Nu cred în scâncete și dezamăgiri. Cu ele nu ajungi departe”, a spus Gorbaciov.

Fostul lider sovietic a îndemnat opoziția rusă să se organizeze mai bine, să-și formuleze mai clar programul și să se întărească pentru a putea exercita presiuni asupra puterii în vederea unor negocieri. Acestea ar trebui să vizeze în primul rând schimbarea sistemului electoral restrictiv al Rusiei și libertatea presei.

Lui Vladimir Putin, Mihail Gorbaciov i-a recomandat să asculte ce spune strada. De asemenea, a spus că Putin ar trebui să recunoască, nu să respingă problema ridicată de un calcul paralel al rezultatelor votării făcut de un grup de organizații ale observatorilor din societatea civilă. După ce au adunat rezultatele din majoritatea secțiilor de vot, observatorii au ajuns la concluzia că Putin, chiar dacă ar fi câștigat din primul tur, ar fi obținut la alegeri nu 64 la sută, ci cu 10-14 procente mai puțin.

În loc de aceasta, însă, cel mai popular lider al Rusiei și-a permis un limbaj neadecvat față de o parte a propriilor cetățeni, a spus Gorbaciov: „Am fost surprins când a vorbit prima dată, poreclindu-i dușmani pe o parte a cetățenilor. Cică alături de noi sunt oameni cărturari, cunoscători, dar dincolo cine știe cine. A sunat a lipsă totală de respect, s-a rostit chiar cu satisfacție. Ar trebui să-și ceară scuze că în cea mai importantă campanie politică din țară discuțiile se poartă în felul acesta”.

„Semnele adevăratei democrații se văd nu atunci când majoritatea ia deciziile invocând dreptul constituțional, ci atunci când sunt luate în considerare, analizate părerile, propunerile minorității”.

La anunțarea rezultatelor alegerilor, luni seara, opoziția rusă a protestat la Moscova și Sanct Petersburg. Poliția a arestat peste 500 de oameni. Purtătorul de cuvânt al viitorului președinte a spus că poliția a dat dovadă de „un înalt nivel de profesionalism”. Jurnaliștii ruși independenți spun că pe străzile capitalei s-a putut vedea și înainte, și după alegeri un număr nemaiîntâlnit de polițiști și vehicule ale forțelor speciale.

Mihail Gorbaciov a descris situația în felul următor: „Trebuie să spunem deschis că puterea a făcut toate aceste lucruri pentru că este, pe de o parte, ea însăși speriată. Asta am simțit-o. Iar pe de altă parte a vrut să înfricoșeze societatea și prin frică să conducă această societate”.

Într-o paralelă cu Polonia comunistă, unde mișcării Solidaritatea i-au trebuit șase ani an în anii 1980 ca să se întărească și să ia amploare, Gorbaciov a spus că Rusia se află acum la începutul acestui proces: „La noi a început acum o nouă epocă. Am văzut preludiul”.

„Acum, procesul se va porni”, a spus fostul liderul sovietic parafrazându-și o frază memorabilă rostită în timpul perestroikăi. „Președintele se va pomeni acum într-o ipostază nouă. El și-a asumat o povară foarte mare”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG