Linkuri accesibilitate

Marian Lupu: Preşedintele va fi ales


Marian Lupu
Marian Lupu

„Vom evita pericolul pentru țară a alegerilor anticipate, vom reveni la normalitate.”


Marian Lupu: ,,Din momentul în care ziua de 16 martie, care a fost anunțată ziua pentru organizarea alegerii șefului statului, odată reușind acest exercițiu vom depăși criza politică. Vom evita pericolul pentru țară a alegerilor anticipate, vom reveni la normalitate, la o situație de stabilitate politică pe următorii trei ani de zile, ceea ce ne va permite să ne concentrăm toată atenția și eforturile pe cele mai stringente și prioritare probleme pentru cetățenii țării noastre.”

Europa Liberă: Opoziția comunistă era sigură că nu veți găsi limbaj comun. Acum, odată cu stabilirea acestei date de 16 martie ar putea aceste acțiuni de protest să nu mai ia amploare, credeți?

Marian Lupu: ,,Dau și eu aproape sută la sută că opoziția nu miza pe posibilitatea Alianței de a găsi un numitor comun și de a rezolva această problemă. Iată că așteptările lor nu s-au adeverit. Alianța a dat dovadă de capacitatea necesară, de flexibilitatea necesară pentru a depăși această criză politică. Odată cu alegerea șefului statului se schimbă și datele problemei pentru opoziție, fiindcă toate invențiile opoziției privind nelegitimitatea acestui Parlament, uzurparea puterii și respectiv, implicit ilegalitatea exercițiului de alegerea a șefului statului sunt niște lucruri absolut artificiale, sunt invenții. Odată cu alegerea șefului statului aceste alegeri vor fi recunoscute de către toți partenerii de peste hotare, fiindcă într-adevăr rămânem a fi în zona legitimității și atunci într-adevăr nici motivație pentru societate nu va mai fi, fiindcă societatea dădea dovadă pe motivul incapacității Alianței de a se mișca înainte – ori în direcția alegerii șefului statului, ori dacă nu, tăierea nodului gordian și mergerea la alegeri anticipate. Păi, odată cu scoaterea acestei chestiuni, dezamorsarea situației în societate, evident că și suportul social pentru acțiunile opoziției vor fi în scădere.”

Europa Liberă: Odată ce ați fixat data alegerii președintelui, înseamnă că este identificată și candidatura posibilului șef de stat?

Marian Lupu: ,,Candidatura pretendentului la această funcție, care va întruni numărul minimal de voturi, 61, potrivit Constituției, va fi anunțat în timpul cel mai apropiat, probabil în câteva zile. Deci, mai rămân niște elemente de dialog, important este că am ajuns la un grup de persoane, la o listă mai restrânsă și fiecare din această listă e o persoană eligibilă. Asupra acestei liste am căzut de acord cu toții. Acum din această listă scurtă trebuie să ajungem la un singur candidat. Continuăm acest dialog, fără a veni cu detalii publice, nu din lipsă de respect pentru societate, nu din lipsă de respect pentru cetățenii noștri, categoric nu. Vrem într-adevăr să ne reasigurăm că asigurăm succesul acestui exercițiu.”

Europa Liberă: Alegerea președintelui înseamnă resetarea, reformatarea Alianței?

Marian Lupu: ,,Alegerea șefului statului înseamnă continuarea actualului format al Alianței pentru Integrare Europeană, asta înseamnă continuarea asumării responsabilității noastre cu care am venit și în 2009 și apoi, ulterior, în 2010. Iată ce înseamnă alegerea șefului statului. Mai mult ca atât: alegerea șefului statului sunt sigur că va veni să creeze niște premize de calm suplimentar, elemente constructive, depășirea unor situații de crize care au avut loc în trecut, dar ce să ascundem, mai au loc și în prezent.”

Europa Liberă: Ar putea Legislativul să aibă alți vicepreședinți?

Marian Lupu: ,,Noi am putea să avem și un număr diferit de vicepreședinți în comparație cu cel actual. Componența nominală, păi dacă urmăm exercițiul de ieri de demitere din funcția de vicepreședinte a domnului Reșetnicov, vom vedea care va fi comportamentul și poziția fracțiunii PCRM, în ce măsură se va grăbi sau nu să înainteze pe cineva. E temă de discuție, corect.”

Europa Liberă: Ar putea domnul Dodon să fie un vicepreședinte?

Marian Lupu: ,,Haideți așa – nu anticipați lucrurile, noi într-adevăr trebuie să cunoaștem toate datele problemei eu nu mă lansez acum în niște acțiuni, care de departe ar părea să fie niște târguri politice. Nu-mi plac târgurile politice. Există Regulamentul Parlamentului, este lege, care spune foarte și foarte clar cine poate să fie în funcția de vicepreședinte. Eu pot să vă promit un singur lucru…”

Europa Liberă: Că domnul Ghimpu va fi prim-vicepreședinte.

Marian Lupu: ,,Eu mă voi ține de buchia legii. Cu referință la colegul nostru – cred că colegul se va determina, fiindcă se vine uneori cu declarații cam contradictorii, în parte că se dorește, se dau semnale că da, ar fi dorit această funcție, în alte cazuri se fac declarații că nu se dorește nici o funcție. Din momentul în care colegii de la PL își exprimă poziția lor, ei au tot dreptul la ocuparea unei funcții de vicepreședinte.”

Europa Liberă: Și dacă alegeți președintele, prioritățile pentru Legislativ care vor fi?

Marian Lupu: ,,Noi avem un program de guvernare pe patru ani de zile, prioritățile acestui program rămân a fi neschimbate. Ar fi inițierea procesului de reformă Constituțională, este vorba de reformarea programului legislativ, care vizează dezvoltarea economică și socială a țării, este vorba de acțiuni de management anticriză, să nu uităm că și acest an vine cu greutăți destul de mari din punct de vedere economic și financiar. E vorba de mai multe reforme pe care le vom iniția și în sistemul de indexare a pensiilor, deci protecție socială, și în sistemul de asigurare în medicină. Ne-am propus atenției noastre, cel puțin eu și colegii din echipa PDM, trecerea graduală de la sistemul actual care este un sistem solidar, la un sistem cu elemente cumulative, lucru care va permite pe conturile oamenilor din contribuțiile pe care le fac să se acumuleze an de an și să rămână sume. Deci, și multe alte idei, proiecte, care sunt necesare pentru oameni.”

Europa Liberă: Șansa de a fi ales președintele e sută la sută?

Marian Lupu: ,,Șansele sunt foarte mari. Garanții vor fi doar atunci când voi vedea rezultatul anunțat de către Comisia specială pentru organizarea alegerii șefului statului, când va spune că avem 61 de voturi minimal, cel puțin. Să dea Domnul să avem mai multe. Până atunci sunt mai mult ca sigur că sunt și vor fi forțe politice, politicieni, care vor încerca să împiedice acest proces. Pot doar să constat, că atât PDM-ul,cât și colegii din Alianță dacă ne vom mișca și în continuare așa cum am reușit să ne mișcăm pe parcursul zilelor trecute, șansele sunt foarte și foarte mari.”

Europa Liberă: Președintele pe care îl veți alege își va finaliza mandatul odată cu actualul Parlament?

Marian Lupu: ,,Parlamentul actual va mai avea încă un mandat de trei ani de zile,deci, vom avea un președinte ales pe patru ani de zile. Eu nu văd mari diferențe în acest sens și consider că aici ar trebui, ca și în toate celelalte cazuri să predomine buchia legii.”
XS
SM
MD
LG